Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:24, 24. 6. 2021.

| Ekonomija

Niš i Leskovac među osnivačima "Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem"

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
bfc klub
25 opština i gradova u klubu; foto: NALED

25 lokalnih samouprava ispunilo je 10 kriterijuma "BFC SEE" certifikata kojim se potvrđuje da pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima, saopštavaju iz NALED-a, a sve one postale su članovi BFC kluba - kluba opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem. Na čelu te zajednice opština menjaće se njihovi čelnici, a prva predsedavajuća biće gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Članovi BFC kluba, saopštavaju iz NALED-a biće Niš, Kragujevac, Novi Sad, Loznica, Čačak, Kraljevo, Stara Pazova, Pećinci, Ruma, Leskovac, Zrenjanin, Požarevac, Lapovo, Ćuprija, Šabac, Paraćin, Inđija, Mionica, Velika Plana, Zaječar, Bor, Subotica, Sombor, Užice i Valjevo.

Među kriterijumima za prijem u članstvo su postojanje strategije razvoja, efikasnost Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i Privrednog saveta, odgovarajuća infrastruktura, efikasnost usluga i drugi kriterijumi, a oni gradovi i opštine koji su ispunili te kriterijume, potpisali su svečanu povelju i obavezali se da će udruženim snagama raditi na unapređenju uslova poslovanja na lokalu.

Prva predsedavajuća platformom za dijalog najuspešnijih samouprava sa državom, privredom i međunarodnom zajednicom biće gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ciljevi BFC kluba biće unapređenje zakonskog okvira za lokalni razvoj, primena najviših međunarodnih standarda povoljnog poslovnog okruženja, optimizacija procedura i digitalizacija usluga za građane i privredu, razmena najboljih praksi u radu gradova i opština i promocija investicija i preduzetništva. Gradovi i opštine koji su lideri razvoja zaslužuju poseban tretman od države i svih institucija, da bi još snažnije predvodili razvoj naše zemlje. U isto vreme, lideri u razvoju imaju obavezu da razmenjuju svoja iskustva i međusobno i sa opštinama koje zaostaju u razvoju, da bi i drugima pomogli da učestvuju u benefitima ekonomskog rasta - rekla je Sotirovski.

Imovinsko-pravna pitanja nad nepokretnostima jedan su od problema koji najviše opterećuju lokalne samouprave, zbog čega je gost prve sednice BFC kluba bio direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković sa kojim je diskutovano o rešenjima za unapređenje saradnje lokalnih službi i katastra.

U fokusu BFC kluba, dodaju iz NALED-a, biće i decentralizacija naplate poreza na prenos apsolutnih prava, definisanje zajedničke metofologije za obračun lokalnih nameta, nova radna mesta u industrijama koje stvaraju veliku dodatu vrednost, jačanje eUprave, uključivanje novih opština u "BFC SEE" program i drugo.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović podsetila je da je sprovođenje BFC programa počelo u Srbiji 2007. godine i do 2012. u njemu je učestvovalo više od 50 gradova i opština.

Od 2012. BFC prerasta u regionalni program i sprovodi se i u Hrvatskoj, BiH, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata

    07:22 // 28. 6. 2021.

    Strategija ili nacin kako isprazniti gradove i sela.Mladi iz grdova odlaze u inostranstvo,mladi sa sela dolaze na njihovo mesto i sela ostavljaju starcima.Dolazimo u situaciju da za male pare kupujemo imanja ali sta ima zemlja od mene koji ni saksiju ne znam da zalijem.Zemlja nam se prazni ali zato politicari uvek nadju nacin da zamajavaju narod i razlog za slavlje ne znam cega.

  • Bill

    23:24 // 24. 6. 2021.

    Objavite strategiju razvoja ili bar neke delove da mozemo pratiti kako nam rade oni koji je sprovode.

  • Filozof

    22:23 // 24. 6. 2021.

    “Povoljno poslovno okruzenje” - na 32.000,00 dinara prihoda, drzava domacem privredniku uzme 69% raznih poreza a zatim na ono sto mu ostane nakon oporezivanja, uzme jos 20% kroz PDV u potrosnji. Nakon sto kozu s ledja odere svojim gradjanima pokloni je stranim "investitorima" ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: