Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:23, 25. 8. 2011.

| Ekonomija

Niš: ipak se izmešta pruga?

Autor:N.T.Izvor:Južne vesti
pruga izmeštanje pruge iz centra Niša

NIŠ - Delegacija Evropske komisije u Srbiji najavila je da će u septembru raspisati tender za izradu projektne dokumentacije za železničku obilaznicu oko Niša, saopšteno je danas iz kabineta gradonačelnika Miloša Simonovića.

Prema tim podacima, svrha projekta je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju nove pruge na obilaznici oko Niša, od Robne stanice do stanice Sićevo.

- Zadatak uključuje i pripremu studije izvodljivosti, uključujući analizu troškova i koristi i uticaja na životnu sredinu, idejni projekat i pripreme tenderskih dosijea. Priprema prijava projekata i priprema projektnog zadatka za nadzor nad izvođenjem radova takođe su deo usluga. Kako je navedeno, za ove usluge biće izdvojeno najviše 1,5 miliona evra - navodi se u saopštenju.

Iz kabineta gradonačelnika kažu da je iz pretpristupnih fondova Evropska unija odobrila osam miliona evra za gradnju železničke obilaznice oko Niša.

- Ovim parama biće izgrađeno 11 kilometara nove pruge od stanice Crveni Krst do sela Prosek, dok će još četiri kilometra pruge ka Zaječaru biti rekonstruisano. Početak radova očekuje se sledeće godine - kažu u Gradskoj kući.

Vredi pomenuti da je opozicija u Skupštini grada pre samo nekoliko meseci žestoko napala Simonovića jer je u predlogu Generalnog urbanističkog planoma koji je išao na javnu raspravu bilo predviđeno izmeštanje pruge, ali je taj deo GUP izbačen iz teksta koji je iznet pred gradski parlament. 

Krajem maja prošle godine šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i gradonačelnik Niša Miloš Simonović potpisali su sporazum o korišćenju novca iz evropskih fondova za izgradnju zaobilaznice oko Niša. Sporazumom je Srbiji odobreno 178,5 miliona evra za reforme neophodne za članstvo u Uniji, a od tih para 8 miliona namenjeno je izgradnji železničke obilaznice oko Niša, što predstavlja stvaranje uslova za izmeštanje pruge iz centra grada.

Novi rokovi?

Izmeštanje železnice iz centra Niša česta je tema u političkom životu grada.

Lično gradonačelnik Miloš Simonović nekoliko puta je obećavao početak radova i najavljivao čak i datume njihovog završetka.

- Završetak tehničke dokumentacije planiran za kraj 2011. godine, a tada će se krenuti i u izmeštanje pružnih pragova. Pored toga što ćemo izmesti prugu iz centra Niša, napravićemo takozvanu severnu pružnu zaobilaznicu koja će ići od stanice u Crvenom krstu do sela Prosek, što znači da će pravac ići iznad mesta Vinik - rekao je sredinom jula prošle godine Simonović.

Simonović je godinu dana ranije, tačnije maja 2009. godine, najavio čak i datum puštanje nove pruge.

- Nišlijama pored kuća i stanova više neće prolaziti vozovi od početka 2012. godine - rekao je tada Simonović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana M

    21:54 // 6. 9. 2011.

    1. Ideja o izmestanju pruge bi imala smisla, a samim tim i podršku svakog Nišlije, kada bi je umesto u gusto naseljenom Pantaleju, izmestili iznad vikend naselja Vinik. Ovako, Niš će već za desetak godina ponovo imati problem pruge, jer se grad širi, Pantelej i Vinik se ubrzano grade, a postoji i projekat izgranje Konstantinovog krsta, kao turisticke ponudee Niša. Samim tim, novoizgradjena pruga ce zaustaviti drumski saobracaj, a zbog blizine stambenih objekata, bice ugrozena i bezbednost građana... Razmislite Nislije, da li i nasa deca treba da potpisuju peticije za izmestanje pruge već za deset godina, ili nam je pak bolje da problem odmah kvalitetno resimo?!

  • vlada

    00:03 // 1. 9. 2011.

    Za svake nove izbore večito aktuelna tema izmeštanja pruge. Ko se još seća samodoprinosa iz osamdesetih i naravno - izmeštanja pruge? I tako od izbora do izbora.

  • Vladimir Stojiljković

    11:06 // 29. 8. 2011.

    Moram da priznam da naša vlast još ima smisla za humor. U nišu blizu S.Crkve je ulica S.Vlasotinčanina čija je rekonstrukcija započela još 18.03 sa rokom završetka radova od 55 dana. Danas je 29.08. a radovi su još u toku (u pitanju je 200m asfalta).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: