Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:14, 20. 4. 2024.

| Ekonomija

Niš izabrao privatnog partnera i daje mu 900 miliona za dezinsekciju, deratizaciju i uništavanje ambrozije

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
zaprašivanje protiv komaraca komarci 4
U narednih 15 godina dobijaće po 60 miliona godišnje; foto: JV/T. R.

Grad Niš je izabrao privatnog partnera koji će narednih 15 godina biti zadužen za prskanje protiv krpelja i komaraca, glodara i suzbijanje ambrozije - ugovor vredan oko 900 miliona dinara potpisan je sa grupom ponuđača, niškim preduzećem Sanit M&M i beogradskim Ekos DDD.

Na tender kojim je Grad Niš tražio privatnog partnera bez elemenata koncesije koji će sprovoditi mere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i suzbijanja ambrozije, jedini ponuđač je bile su ove dve firme, koje su i prethodnih godine bile zadužene za većinu ovih poslova. Upravo one će i obaviti prvo prskanje protiv komaraca koje je najavljeno za 22. i 23. april.

Najveći deo posla - 65% obavljaće Ekos DDD, dok će 30% udela u poslu imati Sanit M&M, a 5 % će obavljati podizvođač JAT privredna avijacija iz Beograda.

Iako je procenjena vrednost nabavke bila 750 miliona, ugovor je zaključen na veću vrednost - 895.143.090 bez PDV-a, odnosno 914.643.090 dinara sa PDV-om. To praktično znači da će ove firme za taj posao dobijati 60 miliona dinara godišnje, koliko su unapred iz Grada već namenili u budžetu.

odluka Vrednost ugovora veća od procenje vrednosti; foto:Screenshot

Upravo ovo je i zamerio na sednici Skupštine na kojoj je usvojena odluka o traženju partnera odbornik Dragoslav Ćirković koji je pitao kako su iz Grada znali da će za ovo partnerstvo biti potrebno da izdvoje 60 miliona i to isplanirali ovogodišnjim budžetom, te doveo u pitanje i to da li to znači da predstavnici vlasti već znaju i ko će im biti partner u ovom poslu.

Inače, suvlasnik Ekos-a je Nikola Skoko, koji je do jula 2023. godine bio na čelu javnog preduzeća Beogradski park, čije je osnivanje tokom Šapićevog mandata za deo javnosti bilo sporno, a opozicija ga naziva preduzećem za “uhlebljenje stranačkih kadrova”. Prema podacima Agencije za privredne registre, Skoko je suvlasnik 50% Ekos-a, 50% vlasništva ima Miroslav Malbaša, a direktor je Marko Malbaša.

Grad Niš je ranije za ove poslove angažovao firme preko tendera, a sada navode da Zakon o komunalnim delatnostima "ne prepoznaje više postupak javne nabavke kao mogući način organizovanja komunalne delatnosti čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta jedinice lokalne samouprave".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija 1

    19:04 // 21. 4. 2024.

    Znači gube na izbore pa da se obezbede na duži period da uzmu procenat.

  • Milja

    14:48 // 21. 4. 2024.

    Jasno je sta rade, izvlace novac za izbore i za licne potreba! Proslog leta komaraca je bilo za izvoz, a kao prskali su.

  • Nervirate me

    23:44 // 20. 4. 2024.

    Samo vi kuckajte i sedite kuci pa se posle cudite ovakvim "vestima" ... Nit glasate nit izadjete na ulicu pa sad cutite i pokrite se s usi..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: