Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 26. 3. 2019.

| Ekonomija

"Niš može da prodiše ako se subvencioniše bolje grejanje, a ne preduzeća gubitaši”

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
ogrev
Građani se greju na drva, ali i na komunalni otpad; foto: JV

Sve više građana se isključuje sa Toplane zbog enormnih računa za grejanje, pojedini čak za loženje koriste komunalni otpad i to je samo deo problema zbog kojih je ove sezone Niš bio zavijen u oblaku dima - čulo se na tribini Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Njihov predstavnik Danijel Dašić predlaže da se umesto subvencija za preduzeća gubitaše, novac iz budžeta ubuduće izdvaja za bolje grejanje.

“Kada će Niš da prodiše” bila je tema debate koju je organizovao NKD, a cilj im je bio da pokrenu inicijativu da već od sledeće grejne sezone Nišlije lakše dišu.

Dašić je izneo niz predloga koje je uputio gradskoj vlasti i kaže da za to ne treba mnogo para. Prvi je da Niš u narednih godinu ili dve ima 50.000 stabala, a samim tim građani čistiji vazduh, a jedan od predloga je i subvencionisani javni prevoz po ugledu na Krakov. magla Niš se tokom zime nije video od dima zbog loženja; foto: V. K.

Moja ćerka živi u Krakovu, ima dozvolu, ali kada se javno obaveste da je zagađenost prešla određenu granicu ona sa tom saobraćajnom dozvolom ode u bilo koji javni transport, očita i to joj važi kao besplatna vožnja. Grad to posle refinansira na osnovu broja tih besplatnih vožnji. Tako na primer na ulicama bude 150.000 automobila manje i to je više stvar organizacije nego velikog ulaganja - predlaže Dašić.

Ističe i da je potreban ozbiljan strateški plan, koji bi recimo obavezao da se u narednih 5 godina duplira broj korisnika priključenih na Gradsku toplanu. Dašić kaže da bi računi sigurno bili manji kada bi u Nišu bilo 60.000 korisnika daljinskog grejanja. Dalje predlaže da se uz to traže i subvencije kako bi građani što manje plaćali grejanje i rekao je da je za to samo potrebna dobra volja gradske vlasti.

Kada bi cena bila za 30 do 50 % manja sigurno da bi mnogo više građana odlučilo da uživa u čarima centralnog grejanja, nego da nosi drva, kupuje pelet, a na kraju ćemo svi lakše da dišemo. Subvencija je obaveza lokalne samouprave, to je smisao subvencija. Kod nas se to radi apsolutno pogrešno, tako što se subvencijama pokrivaju dugovi javnih preduzeća - pojašnjava Dašić.


Neophodna i kontrola dimnjaka

Iako se složio da Grad treba da subvencioniše i stimuliše građane da brinu o životnoj sredini, jedini predstavnik gradske vlasti na debati Bratislav Vučković, odnedavno većnik za komunalnu delatnost, nije mogao da kaže da li će se to ikada u Nišu dogoditi. tribina Na tribini izneli predloge, na potezu je gradska vlast; foto: JV

Formirana je Radna grupa sa ciljem da se pojedine gradske odluke usaglase sa određenim propisima koji se odnose i na zaštitu životne sredine. Nišstan je pokrenuo akciju povoljnih kredita koje daje svojim korisnicima da promene stolariju u stanu i to je dobra stimulacija - rekao je Vučković.

Skrenuo je pažnju i na to da neki građani za loženje koriste čak i smeće i drugi komunalni otpad, te da je neophodno da se kontrolištu dimnjaci i da se oni koji to rade kažnjavaju. Zato je njegov predlog da se odluka o dimničarskim uslugama inovira, jer je zapostavljena.

Nemačka ima 20.000 dimnjačara, a Srbija tek 200, od toga je 120 u Beogradu, Niš ima 24 koji su zaduženi za proveru tih dimničarskih kanala. Svetska dimničarska organizacija je iznela podatak da u svetu skoro 3 miliona ljudi godišnje izgubi život zbog neispravnih dimovodnih kanala. Potrebna je pojačana kontrola tih dimovodnih kanala - istakao je Vučković.


Zbog siromaštva se diše zagađen vazduh

Ocenjujući da su siromaštvo i nizak životni standard uslovili građane da dišu zagađen vazduh, ekonomista Boban Stojanović predlaže da Grad osnuje savetodavni organ po ugledu na Nemačku, koja je to pokrenula još sedamdesetih godina.

Još kao student, tokom naftne krize, kaže, posetio je firmu koja objedinjuje sva komunalna preduzeća i koja je preporučivala koje su subvencije neophodne građanima da pređu na alternativne izvore energije.

Dođe čovek sa planom svoje kuće, stručnjak mu preporuči 5 alternativa, kaže ovde vam je ulaganje toliko i isplati se za 5 godina, ovde malo veće, ali se isplati za 7 godina. Bio je potpuno besplatan taj servis, stanovnici su participirali naravno u tome uz subvencije grada. To je jedan model koji može da nam bude uzor - kazao je Stojanović.

Na sopstvenom primeru kaže da prelazak sa drva na pelet košta bar 3.000 evra, koje prosečan građanin Niša može samo da sanja, pa kaže da bi subvencije iz gradskog budžeta i tu pomogle.

Budžet, bar gradonačelnik kaže da je veliki, pa može bar deo budžeta da ide za subvencionisanje prelaska na pelet recimo - dodaje.

Stojanović kaže da u borbu za čistiji vazduh može da se uključi i Sekretarijat za saobraćaj, koji tenderom može da traži da u Nišu putnike voze samo električni ili autobusi na gas.

Za sve predloge novac osim iz budžeta može da se obezbedi kroz gradski fond za zaštitu životne sredine, povećanje ekološke takse, kao i preko stranih fondova, među kojima su i fondovi Evropske unije. Ipak, Stojanović napominje da za to inicijativu treba da pokrene gradska vlast i već sledeće grejne sezone ponudi građanima neko rešenje.

Evropski parlament je u rezoluciji o Srbiji jasno naznačio da je neophodno hitno donošenje kratkoročnih planova vezanih za zagađenje vazduha, a da se srednjeročni i dugoročni planovi koriguju. Već sada mora ozbiljno da se razmišlja o sledećoj grejnoj sezoni, da se formira to savetodavno telo ili servis građana, da oni mogu da dođu makar savetodavno - ističe Stojanović.

Učesnik debate je bio i inženjer mašinstva Miroslav Cvetković iz Udruženog pokreta slobodnih stanara koji je ocenio da svi izneti predlozi zavise od političke volje vlasti da krene u realizaciju i naglasio da su pored svih problema i građani razmaženi i da ne koriste energiju racionalno. Krivi i Toplanu koja je malo učinila da daljinsko grejanje građani sebi mogu da priušte, te predlaže da se napravi projekat od nacionalnog značaja koji bi omogućio uštedu energije i pristojan život. Predlaže i da se napravi katastar energetski neefikasnih zgrada u Nišu i da se novac umesto na uređenje centra grada uloži u njihovo uređenje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mihajlović

    06:23 // 27. 3. 2019.

    Nijednom reči se ne pominje gasifikacija koja je jedino razumno rešenje i dalo je rezultate svuda u Evropi. Priključenja na toplanu objekta kao što su kuće i širenje daljinskog grejanja su neverovatna glupost, puno koštaju i korisnika i zahtevaju subvencije . Grejanje na gas je jeftinije od grejanja na pelet i manje zagađuje atmosferu

  • Prcko

    23:34 // 26. 3. 2019.

    Od svega toga nema nista jer tu ima posla administracija treba da radi vise za iste pare,plus sto je vecina partijskih rukovodilaca polupismeno i ograniceno,niti su bilo sta uradili u zivotu a kamoli na tim funkcijama da su se nesto dokazali.Obicni napaljeni pozeri koji glume nekoga i nesto dok ih za koji mesec ili godinu ne pocistimo.Gledaju samo da vreme iskoriste da sto vise pokradu i to je to

  • Olja Jovanoic

    14:28 // 26. 3. 2019.

    Pelet je zakon!

    • Smuk

      17:56 // 26. 3. 2019.

      @Olja Jovanoic /Jovanović/ : bata "drvar" neće se složi /neće se složiti/,
      već založiti !

    • Dragan

      17:08 // 28. 3. 2019.

      Zakon ,ali skup !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: