Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 14. 11. 2018.

| Ekonomija

Niš napokon raspisao poziv za gradnju akva-parka na Loznom kalemu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
akva park
Hoće li ovog puta zaista biti izgrađen akva-park?; Ilustracija; foto: flicker.com/Gabriel

Posle skoro decenije od kada su objavljivani prvi pozivi za prodaju zemljišta na Loznom kalemu za gradnju akva-parka, raspisan je javni poziv za investitore koji bi da grade ovaj sadržaj kod Niške Banje. Kakav će biti epilog novog pokušaja da se nađe graditelj vodenog parka u Nišu, znaće se 10. decembra, do kada se prikupljaju ponude.

Kako kažu iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP), javni poziv za otuđenje zemljišta po početnoj ceni od jednog dinara, otvoren je od 8. novembra. Ostaje da se vidi hoće li se javiti crnogorska firma Aquaterra solutions, sa kojom je Grad Niš pre dve godine potpisao memorandum o razumevanju a na osnovu koga su i određeni uslovi pod kojima se zemljište ustupa. Lozni kalem Čitavu deceniju se deo parcela na Loznom kalemu planira za gradnju akva-parka; Foto: Screenshot Google maps

Interesovanje da gradi bazene i tobogane na Loznom kalemu izrazila je i firma Italnis sa kojom je 2013. godine bio raskinut ugovor o gradnji zbog neispunjavanja ugovornih obaveza.

Međutim, pre samo dva meseca od gradskog većnika Mihajla Zdravkovića čulo se da u tom trenutku nije bilo zainteresovanih za ovaj projekat, jer je crnogorska firma odustala zbog drugih investicija.

Iz KLERP-a kažu da ponude stižu Sekretarijatu za imovinu, te da će do 10. decembra biti poznato ima li i dalje interesenata koji bi gradili akva-park.

S obzirom na to da se KLERP bavi investicijama i investitorima mi smo želeli da i javnost informišemo o tome da je oglas objavljen i da pozovemo zainteresovane investitore. Posle 10. decembra će se znati ko je zainteresovan. To ćemo da vidimo, možda se i jave (Aquaterra solutions). Sada je to na njima - naveli su iz KLERP-a.

Ukoliko se ne jave zainteresovani za gradnju akva-parka, gradske vlasti mogle bi da razmotre i odustajanje od ove ideje.

U slučaju da nema zainteresovanih investitora praktično sve to što smo radili je bilo bez efekata i Grad će morati da donese odluku da li će na isti ili na drugi način pokušati da nađe investitora za taj objekat ili će možda zaključiti da nema interesovanja za izgradnju akva-parka u Nišu pa ući u izmenu planskih dokumenata. Ne bih da prejudiciram stvari dok se ne raspiše poziv i vidi da li će se neko javiti - rekao je ranije načelnik KLER-a.

Ranđelović je tada kazao da odobrenje Vlade da se otuđi zemljište po uslovima koje je grad propisao važi upravo do novembra, te je javni poziv raspisan u poslednji čas. S obzirom na to da se odugovlačilo sa raspisivanjem ponuda za otuđenje parcela pod izogovorima da "fali jedan papir", niška opozicija je u skupštinskoj raspravi ukazivala na to da vlast odustaje od ove ideje.

2016. kada je ponovo počeo da se "krči put" gradnji akva-parka kod Niške Banje, otvoren je vodeni park u Doljevcu, a i bazen na Čairu dobio je tobogane i ostale sadržaje za zabavu na vodi, te se uvrstio u mini akva-parkove. Još jedan od bližih vodenih parkova nalazi se u Sokobanji.


Uslovi koje treba da ispune zainteresovani graditelji

Iako je početna cena zemljišta jedan dinar, investitor je u obavezi da uplati oko 9,5 miliona dinara depozita, naovdi se u pozivu. To je 20 % od tržišne vrednosti parcela, koje su procenjene na 47,7 miliona dinara.

Njegove dužnosti su da u roku od tri godine izgradi akva-park na više od 9.000 kvadrata, sa najmanje sedam bazena sa toboganima u otvorenom i zatvorenom delu, sadržajima za decu i spa kompleksom.

Prema elaboratu koje je odobrila Vlada Srbije, budući graditelj bio bi obavezan da zaposli najmanje 40 radnika za stalno, a tokom leta još 80 na određeno, kao i da uloži najmanje devet miliona evra.

Grad traži i bankarske garancije u visini tržišne vrednosti zemljišta. Ako ovaj postupak ne uspe, navodi se u pozivu, oglašavanje može da se ponovi 15 dana od neuspelog otvaranja ponuda, o čemu rešenje donosi gradonačelnik.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Oglas za otuđenje parcela na Loznom kalemu (preuzmi) - 138.50 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ђока

    14:44 // 15. 11. 2018.

    кад је почела прича о аква парку имао сам 15 година и био сам срећан због аква парка.
    сад имам 110 кила и стомачину. није ни да се скинем у купаћи, да не плашим народ.
    а ако би се и пустио низ неки тобоган поиспадали би му шрафови и истерао бих пола базена напоље
    тако да нећу да чујем никакве више приче о аква парку од прошлих и садашњих лажова

  • Gorcilo..

    02:19 // 15. 11. 2018.

    Ovo mi mirise na skorasnje izbore.....

  • Bokica

    22:24 // 14. 11. 2018.

    A Zamparini strateski investitor?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: