Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 8. 4. 2020.

| Ekonomija

Niš odlaže naplatu kirije gradskog prostora, Leskovac daje popust, Vranje naplaćuje po punoj ceni

Autor:J. A, B. S, Lj. F, M. D.Izvor:Južne vesti
lokali
Niš odlaže naplatu, a u Leskovcu popust za one koji rade; ilustracija; foto: Vanja Keser

Poslovni prostor koji je u vlasništvu Grada Niša zakupci tokom trajanja vanrednog stanja zbog virusa korona neće plaćati, a nakon toga će moći da izmire dug na rate bez kamate. U Leskovcu popust imaju oni privrednici koji su privremeno prekinuli rad, u Vranju nema olakšica, dok u Pirotu lokali koji su gradski nisu ni izdati privatnicima.

Poput Beograda koji zbog vanrednog stanja ne naplaćuje kiriju za poslovni prostor i Niš je Gradskoj upravi naložio isto - da odloži naplatu kao vid podrške privrednicima i građanima.

Obavezuje se Gradska uprava grada Niša, da za period april, maj i jun 2020. godine, odloži naplatu zakupnine koju zakupci poslovnog prostora Grada Niša, izmiruju po osnovu ispostavljenih faktura do petnaestog u mesecu za tekući mesec - navodi se u odluci Štaba za vanredne situacije.

lokali Zatvoreni lokali zbog zabrane; Ilustracija; foto: V. KeserOdluka je da nakon ukidanja vanrednog stanja Gradska uprava obračuna dugovanja zakupaca i da im omogući da to plate u 24 jednake mesečne rate bez kamate.

U Leskovcu su odlučili da daju popust ili olakšice preduzetnicima koji koriste gradski prostor, ali samo onima koji su u vanrednom stanju privremeno prekinuli rad.

JP Dom, koji između ostalog izdaje poslovni prostor u svojini Grada, doneo je olakšice za zakupce u toku vanrednog stanja. Zakupci mogu platiti kiriju za celu godinu i u tom slučaju će dobiti 50 % popusta ili im se plaćanje može odložiti za sledeću godinu i to će moći da plate tokom 2021. godine u 12 mesečnih rata - odlučeno je u Leskovcu.

Popusta i olakšica nema u Vranju. Načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović kaže da zakupci poslovnog prostora koji su u gradskom vlasništvu nisu podneli takve zahteve, a ako ih bude o tome će tek odlučivati.

U ovom trenutku privredna aktivnost se odvija i pored svih otežavajućih okolnosti izazvanih pandemijom virusa Kovid 19, a naplata zakupnine se vrši na isti način kao i do sada - dodaje Aritonović.

Ni u Pirotu nema popusta, ali razlog je to što nema ni privatnih zakupaca. Kako objašnjava načelnik Gradske uprave Pirot Dragan Stanković zakupci nisu preduzetnici ili drugi privredni subjekti koji obavljaju trgovinsku, uslužnu ili bilo koju drugu delatnost radi ostvarivanja prihoda.

Većinu poslovnih prostorija koji su gradski u Pirotu koriste državni organi, javne ustanove i preduzeća, koji po zakonu kiriju ne plaćaju.

Jedan deo poslovnih prostorija je dat u zakup humanitarnim organizacijama, udruženjima građana iz oblasti zdravstva, kulture, prosvete, sporta, očuvanja starih zanata, pomoći licima ometenim u razvoju, shodno Uredbi koja uređuje načine davanja u zakup neposrednom pogodbom ovakvim organizacijama i oblicima udruživanja, i to uz naknadu koja iznosi svega 20% od procenjene tržišne vrednosti, te u takvim slučajevima ne postoji zakonski osnov za dodatno smanje visine zakupnine ili donošenja mera, jer je ista već smanjena znatno ispod tržišne procene - dodaje Stanković.

Manji broj gradskih prostorija i pored javnih nadmetanja, kako kaže, nisu izdate, jer nije bilo zainteresovanih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    12:30 // 9. 4. 2020.

    Majkumu,ko li su zakupci? Ti sigurno nikog neznaju iz gradske vlasti .

  • Neven

    23:19 // 8. 4. 2020.

    Vidim, svi su ispostovali preporuku vlade da se ne naplacuju kirije za vreme vanrednog stanja. Bas su gadljivi na pare...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: