Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 25. 7. 2018.

| Ekonomija

Niš povećao “zaradu” od poreza i kazni

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
budžet
Budžet za ovu godinu projektovan na 9,4 milijarde; foto: ilustacija/flickr - Ken Teegardin

U prvih šest meseci ove godine u bužet Grada Niša se na ime raznih poreza i kazni “slilo” oko 3,5 milijardi dinara, što je oko 84 % od planiranih sredstava za taj period, a prema rečima Danijele Spasović iz Sekretarijata iz finansije to je za oko 10 % više u odnosu na isti period prošle godine.

U gradsku kasu je od januara do juna najviše para došlo na ime poreza na zarade, preko 1 milijarde, a nešto više od pola milijarde je naplaćeno od poreza na imovinu. I ostali prihodi su, kaže Spasović, zabeležili rast.

Prošle godine je procenat izvršenja za prvih šest meseci bio oko 75 %, što znači da je ove godine uvećan za oko 10 % - kaže Spasović.

I dok se gradska kasa najviše puni od poreza na zarade, dosta se i prazni za plate i naknade zaposlenima u gradskim službama. Tako je u prvih šest meseci za zaposlene u gradskim upravama utrošeno blizu jedne milijarde dinara.

Prema rečima sekretara Sekretarijata za finansije šestomesečni planovi, i za rashode i za prihode, iznosili su oko 4 milijarde dinara, a oba su realizovana oko 84 %.

I rashodi su veći u odnosu na prošlu godinu. Dosta se izdvajalo za socijalu, kulturu, komunalne i infrastrukturne projekte - objašnjava Spasović.

Inače, u odnosu na godišnji plan realizovano je blizu 37 % prihoda, a ako se ovaj trend nastavi godišnje izvršenje budžeta biće na nivou prošle godine, odnosno oko 80 %.

Podsetimo, ovogodišnji budžet Grada Niša iznosi 9,4 milijarde dinara, a dok ga je gradonačelnik Niša Darko Bulatović nazvao najboljim u istoriji, opozicija ga je kritikovala jer nije razvojni.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Harac

    09:30 // 26. 7. 2018.

    Naravno da se povecali prihodi od poreza kad su zaparlozene njive na brdu Vinik do kojih ne postoji ni put ni voda ni struja svrstali u gradsko gradjevinsko zemljiste i naplacuju zelenaski porez.

    • GoriNegoTurci

      11:37 // 26. 7. 2018.

      Upravo to evo otac bio u gradu da proveri porez.Niska opstina odredila na njivu sto smo ocistili i napravili kucu da placamo Gradjevisnko zemljiste.Plac niti ima put,kanalizaciju niti gradsko svetlo niti ista sto ispunjava kriterium ali bitno da mora platis.Sad jedino uzeti da sravnjam zgradu i prekrijem zemljom i neka pokusaju da naplacuju.

  • Aperkat

    06:33 // 26. 7. 2018.

    Sta li je ovde "Ekonomija"?

  • Tivat

    06:31 // 26. 7. 2018.

    Nis-najvece selo u Srbiji!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: