Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:33, 25. 6. 2020.

| Ekonomija

Niš traži privatnog partnera za rasvetu i to planira da plati oko 2 milijarde dinara

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
novo osvetljenje
Bira se firma koja će postaviti nove LED svetiljke i održavati rasvetu u Nišu; foto: JV

Sa zakašnjenjem od nekoliko meseci raspisana je javna nabavka za izbor privatnog partnera koji će u Nišu postaviti nove LED svetiljke i održavati rasvetu u gradskom i seoskom području. Za taj posao dobiće, prema planu javnih nabavki, oko 2 milijarde dinara ili skoro 18 miliona evra. Kao prednosti nadležni izdvajaju uštede novca i energije, kao i zaštitu životne sredine.

Nakon što je projekat javno-privatnog partnerstva krajem prošle godine odobren, trebalo je da tender bude sproveden januara ove godine, da februara već bude potpisan ugovor sa firmom i da projekat uveliko traje. Ipak, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte tek je raspisala javnu nabavku, a traži se firma koja će u Nišu narednih godina biti zadužena za zamenu, racionalizaciju i održavanje javnog osvetljenja.

Rok za podnošenje ponuda je 10. avgust, a prema planu javnih nabavki Grada Niša taj posao koštaće oko 2 milijarde i 93 miliona dinara, odnosno oko 18 miliona evra.

Finansiranje zamene 23,566 svetiljki, proširenja postojećeg sistema javnog osvetljenja za novih 200 svetiljki u seoskim područjima u prve 2 godine trajanja ugovora, i izmeštanja 156 mernih mesta u seoskim područjima, kao i racionalizacija i održavanje navedenog dela sistema javnog osvetljenja grada Niša tokom trajanja ugovora - piše u tenderu.

Trebalo bi da ugovor o javno-privatnom partnerstvu traje 15 godina, a kako piše u rešenju Gradskog veća, projekat iz Niša do sada je najveći u Srbiji po broju svetiljki koje će biti zamenjene.

Takođe pišu da je procena da će ovim projektom godišnja ušteda električne energije godišnje biti oko 73 %, te da je on zato ekonomski isplativ. Pojašnjavaju da će se manje novca iz gradskog budžeta trošiti za javno osvetljenje, jer će to biti povereno privatnom partneru.

Popravljanje kvaliteta osvetljenja i svetlosne opreme; duži eksploatacioni vek korišćenjem energetski efikasnih, modernih i ekonomičnih izvora svetlosne energije, izuzetnih fotometrijskih karakteristika, vrlo visokog stepena mehaničke i električne zaštite, izrađenih od kvalitetnih i nesalomivih materijala; zaštita životne sredine, manje zagađenje vazduha, odnosno smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) u skladu sa zahtevima Evropske unije; poboljšanje javne bezbednosti i povećanje zadovoljstva - još neke su od prednosti koje navode.

Kažu da je trenutno javno osvetljenje u Nišu neefikasno i zastarelo, da ne obezbeđuje dovoljno kvalitetno osvetljenje koje je bezbedno i zdravo za čoveka i njegovu okolinu, kao i da postoje značajni troškovi za utrošenu električnu energiju i održavanje.

Podsetimo, privatna firma koja je u Leskovcu izabrana za partnera za isti posao bio je beogradski Keep light, posao je procenjen na 895.000 evra, ali je pred raspravu o potpisivanju ugovora sa njima predlog povučen sa dnevnog reda sednice leskovačkog parlamenta, uz obrazloženje da je sporan savetnik koji je radio na projektu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zuta Banka

    11:14 // 6. 8. 2020.

    Uskoro Niska opstina nece imati vise nikakve prihode od taksi pa ce sve namenske pare potrositi za plate i reprezentacije do kraja godine.

  • Nislija

    18:09 // 25. 6. 2020.

    Fala Bogu da ste se setili... Mnogo prosto, dogovorite se sa Cumtobelom za oslobodjenje taksi u zamenu za instalaciju i odrzavanje LED rasvete

  • Džimi Karter

    15:43 // 25. 6. 2020.

    Poruka za njihove prijatelje da što pre registruju neko "dragstorče","radnjicu za preradu otpada","trafikicu za prodaju mešovite robe"...a onda brže bolje "sklepajte dokumentaciju",budete "IZABRANI" ,podelite "kinticu"...A NAROD ĆUTI, BIRA VLAST ALI SVE IMA SVOJ POČETAK I KRAJ?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: