Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:07, 2. 3. 2022.

| Ekonomija

Niš uzima novi kredit - vlast kaže da je dobra vest za građane, opozicija da je Grad u ozbiljnom problemu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
gradska uprava
Predlog usvojen na sednici Skupštine; foto: T. T.

Predlog niškog Gradskog veća da lokalna samouprava uzme refinansirajući kredit od 480 miliona dinara usvojen je na 21. sednici Skupštine Grada. Dok iz vladajuće partije poručuju da će Grad time uštedeti oko 150.000 evra i da je to dobro za Nišlije, iz opozicije kažu da je odluka zabrinjavajuća i da pokazuje nesposobnost gradske vlasti.

Dok je v. d. načelnik niške Uprave za finansije Nina Ilić odgovarala na pitanja novinara o predlogu odluke o refinansiranju kredita, koji je bio peta tačka dnevnog reda, u sali su odbornici upravo o tome dugo raspravljali, ali i razmenjivali uvrede.

Skupština Niš Refinansiraju se krediti iz 2015. i 2016. godine; foto: T. R.Kako je Ilić ranije objasnila, refinansiranjem bi bio produžen period otplate i dobijena niža kamata sa grejs periodom od godinu dana.

Reč je o refinansiranju tri kredita iz 2015. i 2016. godine, čiji je ukupan iznos oko 480 miliona dinara.

Pošto smo prošle godine refinansirali dva kredita kod OTP banke i Intese i dobili vrlo povoljnu kamatnu stopu i vrlo povoljne uslove, smatramo da je s obzirom na stanje na tržištu kapitala i novca sada vrlo povoljno, da su niske kamatne stope, da ćemo na osnovu refinansiranja ova tri kredita dobiti takođe povoljne uslove za otplatu i grejs period od godinu dana - navodi Ilić.

Dodaje da će tako nastati ušteda od oko 150.000 evra i da će taj novac umesto plaćanja rata biti usmeren ka investicijama koje su u planu do kraja godine.

Da je sve to dobro za građane smatra i predsednik Skupštine Boban Džunić, koji ističe da Grad trenutno na računu ima preko milijardu i 100.000 dinara i da to pokazuje da lokalna vlast stoji stabilno.

Međutim, odbornik koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković kaže da refinansiranje govori da je Grad u ozbiljnom problemu i pita na šta je novac zapravo potrošen, jer tvrdi da ništa od krupnih investicija nije urađeno.

Mi iz opozicije to vidimo kao nesposobnost vlasti da vraća kredite i da je prinuđena da refinansira kredit. Drugi problem - kada je kredit uziman 2015. godine, a taj kredit je iznosio 2 milijarde dinara, uziman je još jedan kredit u 2016. Sada se oni refinansiraju. Tada je bilo raznih obećanja, pa i da će biti završeni medoševački i humski kolektor. Jedan manji deo jeste završen, ali ništa krupno investiciono nije urađeno - kazao je Stanković.

Podsetmo, Ilić je na Gradskom veću istakla i da je Grad Niš trenutno zadužen sa 757 miliona dinara, odnosno 6,5% od ukupnog budžeta.


Usvojen i predlog o angažovanju preduzeća koje će revidirati završni račun za 2021.

Usvojen je još jedan predlog Uprave za finansije, a reč je o odluci o angažovanju preduzeća za reviziju radi eksterne revizije završnog računa budžeta Grada za 2021. godinu.

Kako je rekla Ilić, državna revizorska institucija neće revidirati završni račun Grada Niša za prošlu godinu i zato je neophodno angažovati neku revizorsku kuću koja će načiniti izveštaj sa kojim će izaći pred odbornike Skupštine Grada kada bude razmatran završni račun.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladanis

    16:13 // 3. 3. 2022.

    Ajmo,ekonomski stručnjaci,dá vidím komentare!!!!

  • Sale

    19:21 // 2. 3. 2022.

    Niš ne liči. više na grad miriše na sirotinju...

  • Miša iz Niša

    19:09 // 2. 3. 2022.

    Lako je da se zadužiš kad ne moraš da vratiš!
    Kako vas bre više nije sramota da dajete ovakve izjave tipa 'Ovo je dobra vest za građane Niša' pa da'l stvarno mislite da se svi na leđa kopčamo...??? Ne mogu više da podnesem vaše tinejdžerske izjave a još manje one koji vas podržavaju!!!
    Jedva čekam taj April i molim Boga da se ovaj narod dozove pameti i da vam više vidimo leđa!
    A blizu je April!

    • Imre iz Vranje

      08:36 // 3. 3. 2022.

      Gradonačelnica kako radi viđena je za ministarku.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: