Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 4. 12. 2020.

| Ekonomija

“NišStan” prebukiran administracijom - za dobre majstore koji fale direktor spreman da prekrši zakon

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
nistan printscreen foto gm
Fale radnici, uzimaju se krediti, ali direktor kaže stabilno; foto: printscreen

Poslovanje NišStana, prema rečima direktora Miroljuba Čupića, stabilno je i pored toga što im je na poslednjoj sednici parlamenta odobreno podizanje kredita od 10 miliona dinara. Za finansijske probleme direktor krivi pandemiju i loš profil zaposlenih - više je administrativaca nego majstora, a majstori, kako kaže, zarađuju pare.

Diskusija na poslednjoj sednici niškog parlamenta oko kredita čije je odobrenje zatražio NišStan bila je jedna od najdužih, jer su u njoj učestvovali odbornici, ali i direktor Čupić.

Kredit je odobren, ali problemi su ostali. Glavni u ovom trenutku je, prema rečima Čupića, pandemija.

NišStan je pre par dana isplatio akontaciju za novembar mesec. Ne duguje ni dinar svojim dobavljačima i posluje vrlo stabilno. Plan za 2020. se izvršava kako treba. Problem je nastao kada se desila pandemija i kada je u martu i aprilu stepen naplate pao za gotovo 50%. Iz tog razloga je Nadzorni odbor došao na ideju da nam treba jedan kredit koji će da nam omogući likvidnost u poslovanju iz razloga što smo već u planovima za 2020. godinu predvideli povratak 3 radnika koji su otpušteni 2015. i 2016. godine - rekao je Čupić.

Radnici koji se vraćaju bili su otpušteni 2015. i 2016. godine, ali su dobili preduzeće na sudu i sada, kako je rekao direktor, mora da im se isplati oko 9 miliona dinara.

Taj novac imali bismo i bez kredita da nije bilo pandemije i smanjenog procenta naplate - rekao je direktor.

Miroljub-Cupic-225x300 Ćupić tvrdi da nije zaposlio nikog, ali da mu je adminsitracija stavljena na vrat; foto: NišStanKao najveći problem u poslovanju Čupić je naveo veliku administraciju, a mali broj majstora. Tvrdi da u njegovom mandatu niko nije zaposlen, iako je bilo sporadičnih zahteva "iz partije", da je ukupan broj smanjen, ali da su i dalje u deficitu majstori.

Sa 151 radnikom na neodređeno i tridesetak na određeno kada sam došao u NišStan, sada ima 121 na neodređeno i 14 radnika na određeno. Tih 14 su penzioneri. Naše liftadžije, jer nemamo ih na tržištu. To su vodoinstalateri kojih nema na tržištu. Administracija koja mi je stavljena na vrat, na teret je bila nemoguća da se izdrži za bilo koga, pa i za mene. Nisam ja naučnik i magičan neki čovek. Ja sam nasledio 62 proizvodna radnika i 104 administrativca - rekao je Čupić.

Iako kaže da je poslovanje stabilno, on ne krije da probelema ima. Biće ih više, kako kaže, jer majstora nema, a oni su ti koji zarađuju novac. Jedno od rešenja vidi u tome da Grad preuzme deo administracije i rasporedi negde drugde, a da im da radnike. Takođe, spreman je i da zapošljava.

Ako imate nekog, pozivam sve u ovom gradu, dobre majstore, bilo koje struke, dovedite ih u NišStan. Ja ću svesno da kršim Zakon o zapošljavanju i zabrani od 10%, ali da oni budu radnici - zaključio je direktor.

Potraživanja preduzeća su, kako je rekao, 112 miliona dinara, a do oktobra ove godine je zbog pandemije manje naplaćeno 10 miliona dinara iz redovnog posla, a 8,4 dinara iz investicija.


Samo u Srbiji: Preduzeće javno, a odluke stranačke

Miroljub Čupić je kadar SPS-a, ali na osnovu izlaganja Igora Novakovića, jednog od lidera stranke na lokalu, podršku socijalista nema, a pitanje je još koliko će ostati direktor.

Novakovic Novaković malim koracima do promene kadrovske politike; foto: R. P.Novaković je pokušao da ispravi Darka Bulatovića koji je na istoj sednici rekao da direktore predlaže partija, podsetivši ga na konkurs za izbor direktora javnih preduzeća, ali je i on donekle potvrdio Bulatovićeve tvrdnje govoreći o kadrovskim promenama u NišStanu.

Mi ne želimo da živimo u bajci. Pričam u ime Odborničke grupe SPS. Mi nećemo da primamo kritike zbog pojedinaca. Želimo da napravimo sitan korak, ali da on bude temelj za sve ostale korake i da polako idemo napred. Ako je SPS u pitanju, to ćemo već do kraja godine da napravimo u dogovoru sa našim koalicionim partnerima. Glasaćemo za tačku, ali verujte mi da ćemo na dalje sitnim koracima da tražimo promenu u kadrovskoj strukturi - rekao je Novaković.

On se ne slaže sa direktorom da su problemi u nelikvidnosti preduzeća nastali zbog pandemije, već kaže da je za to kriva isplata solidarne pomoći radnicima sa početka 2020. godine.

Direktoru je nekoliko puta skrenuta pažnja od strane rukovodioca finansijskog sektora i računovostvenog sektora da ne sme da isplaćuje solidarnu pomoć u punom iznosu. On se čak zadužio treći put, treći dozvoljeni minus. Istrošio dva minusa kod dve banke, pa se zadužio kod treće da bi isplatio tu pomoć, jer nije imao sredstava na tekućem računu. Ukupna zaduženja po dozvoljenim minusima su 15 miliona dinara - rekao je Novaković.

Na sve to Novaković je dodao i podatak da je u 2019. i 2020. godini smanjeno fakturisanje i to čak za 11 miliona dinara, što je dodatno otežalo poslovanje. Zato je Čupić kod socijalista, očigledno, izgubio poverenje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    10:08 // 7. 12. 2020.

    I pod pritiskom partije direktor nije zaposlio nikog, ali zato u JKP "Gorica"Niš novi direktor svakog dana zapošljava partijski, izgleda mora sve da ih zbrine.Pitamo se samo gde će da sede,moraju jadnici od kuće da rade. E to je grad Niš

  • Sima

    09:03 // 7. 12. 2020.

    Svaka čas direktoru nije zapošljavao novu administraciju,čovek razmišlja o radnike, dok u JKP "Gorica"Niš novo rukovodstvo kako je došlo na vlast pre nepunih tri meseca zaposlilo više administraciju ne zapamćeno nijedno rukovodstvo ovo nije radilo do sad što rade ovi novopečeni neiskusni,po kancelarije osinjak pravi. A radnike naravno preduzeće isto nema,bitno da je administracija tu. Dokle bre

  • SinDragan

    13:22 // 5. 12. 2020.

    Direktore administraciju prebaci u operativu ko nece radnu knjizicu u ruke. Ili raspustite firmu da narod ne placa javasluk i izlezavanje a da popravke mora privatno da plati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: