Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:43, 4. 6. 2013.

| Ekonomija

"Nišauto" traži pomoć od Dinkića

Autor:Z.M.Izvor:Južne vesti
nisauto-prva-kutina.jpg

Akcionarsko društvo “Grupa Nišauto” u pismu ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću zatražilo je uključivanje države, koja je vlasnik 21,5% akcija, za preuzimanje kredita i vlasništva nad preduzećem.

Nakon 38 godina 150 radnika “Nišauta” prvi put nije primilo platu. Novac je uložen u nove proizvodne hale za preradu drveta, povrća i voća u Prvoj Kutini, u kojima mašine ne rade jer nema para za nabavku drvenih trupaca i otkup voća.

Krediti za gradnju dobijeni su od Fonda za razvoj i bivše Agrobanke, a kao garancija stavljena je hipoteka na nove hale.

Međutim, navodi se u pismu, “Nišauto” više nema čime da garantuje dobijanje novog kredita, kojim bi pokrenuo proizvodnju. Rukovodstvo firme smatra da bi dodatnim uključivanjem države bio spašen "zdrav i perspektivan program" nedavno osnovanog preduzeća “Wood&Fruits” (“Drvo i voće”) iz Prve Kutine kod Gadžinog Hana.

- Vi ste ovakav pristup pomoći predlagali početkom godine firmama koje imaju perspektivu - naglašeno je u pismu.

U pismu koje je dostavljeno i Republičkoj i Regionalnoj privrednoj komori u Nišu dodaje se da osim kredita od 3,5 miliona evra “Nišauto” nema drugih dugovanja.

Iz Nišauta tvrde da je za nabavku domaćih sirovina njima potrebno pola miliona evra, što bi omogućilo da se ostvari izvoz vredan 2,6 miliona.

U Regionalnoj privrednoj komori Niš kažu da su oni već otpočeli razgovore sa Nišautom, za čiji slučaj kažu da bi bio "odličan primer za testiranje dobre Dinkićeve ideje".

Sekretar Odbora RPK za drvnu industriju Slobodan Milosavljević podseća da Fond za razvoj i Agrobanka pripadaju državi i da "ona lako može da preuzme kredite i postane većinski vlasnik niške firme".

- Hale bi bile oslobođene hipoteke, postalo bi moguće uzeti nov kredit za obrtna sredstva i pogoni u Prvoj Kutini počeli bi da donose zaradu. Po izmirenju dugova, država bi mogla da proda svoj deo i povrati ulog, a firma bi bila spasena i radnici bi sačuvali posao – kaže Slobodan Milisavljević, sekretar odbora za drvnu industriju.

Dušan Milisavljević, predsednik Odbora direktora “Grupe Nišauto” kaže da većinski vlasnik može postati i neki strateški partner, kojeg preporuči država, a da je "Nišauto" spreman i na druge varijante, počev od toga da Fond za razvoj odobri kredit za obrtna sredstva, do mogućnosti da država u potpunosti preuzme upravljanje i gazdovanje kompanijom.

- “Nišauto” će i dalje nastojati da proda deo svog placa i neke objekte u Nišu, koji su korišćeni za prodaju i servisiranje automobila u vreme kada je bilo više posla u auto-grani. Tim novcem bi isplatili kredite i pokrenuli proizvodnju u Kutini, ali vremena su teška i kupaca nema. Utoliko su naša očekivanja od Dinkića veća - kaže Milisavljević.

"IKEA" traži ploče iz Prve Kutine

U Nišautu kažu da su predstavnici firme “Ikea” iz Beograda posetili su Prvu Kutinu i izrazili spremnost da preuzmu tri četvrtine moguće proizvodnje masivnih drvenih ploča, specifičnih dimenzija, ali probna proizvodnja još nije počela, jer nema para za nabavku drvenih trupaca.

U Kutini je prošle jeseni proizvedeno prvih 500 kubnih metara masivnih drvenih ploča i cela količina je odmah prodata kupcima u Švajcarskoj i Sloveniji, nakon čega su mašine stale.

Slično je bilo i u novom pogonu za preradu povrća i voća, napravljenom pre dve godine, kada je osušeno više od 1.000 tona šljiva, kupljenih od poljoprivrednika iz nerazvijenih opština Gadžin Han i Niška Banja, a zatim je posao obustavljen.

Ukoliko ne bude novca za otkup voća, kažu u Nišautu, propašće i ova sezona, a time i planirani izvoz vredan 1,4 miliona evra. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • KURIR

    16:34 // 17. 6. 2013.

    Kakva bre pomoć od države?Dok su trošili pare od kredita i zatvarali gluposti koje su pravili,direktorima nabijali plate u nebesa bilo dobro.Agrobanci dužni ko zna koliko.
    Došao Djavo po svoje!POD LED

  • Milivoj

    14:52 // 17. 6. 2013.

    Nije ni čudo što Nišauto propada, pogledajte samo kakvi "eksperti" vode firmu!

  • jagodica bobica

    14:01 // 12. 6. 2013.

    Duško je legenda, ne možete mu ništa...
    Forta i mufta na sve strane, na kraju će na robiju neko od njegovih pijuna, ni kriv ni dužan!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: