Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 29. 10. 2020.

| Ekonomija

Niška Toplana i ove sezone podiže kredit zbog duga za gas i plaća deo računa onima koji mnogo troše

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Toplana
Nova sezona iste odluke Toplane; foto: Vanja Keser

I ove sezone će Gradska toplana plaćati deo računa Nišlijama koji koriste daljinsko grejanje u energetski neefikasnim zgradama i troše iznad proseka, a direktor Predrag Milačić kaže da je to oko 10 % korisnika. Ponovo podižu i kredit od 250 miliona dinara kako bi platili dug za gas, a Gradsko veće im je još jednom odobrilo i dozvoljeni minus od 50 miliona dinara, ali Milačić kaže da prosečno koriste ispod četvrtine ovog iznosa.

Ovo je četvrta grejna sezona za redom da Toplana subvencioniše račune za grejanje onima koji mesečno trošle iznad gradskog proseka.

Direktor Milačić kaže da deo računa Toplana plaća za oko 10 % korisnika i da su prošle godine za to izdvojili 5 miliona dinara bez PDV-a. Predrag Milačić Ponovo plaćaju deo računa i uzimaju kredit; Foto: JV/J. Adamović

Svakog meseca se kalkuliše, nije svakog meseca isto, ali na nivou godine 63 podstanice imaju potrošnju veću od 120 % od gradskog proseka. Neke podstanice snabdevaju i veći broj ulaza, to je prosečno recimo stotinak zgrada u Nišu. Iznosi su početkom uvođenja mera bili nekih 11 miliona dinara - rekao je Milačić.

A do kada će ova mera biti u Nišu, Milačić kaže da zavisi od dve stvari.

Prvo zavisi od Gradske toplane koja treba da završi rekonstrukciju svih veoma starih podstanica. zamena stolarije Fond bi pomogao energetskoj efikasnosti, kaže Milačić; foto: čitalac/Prijavi problem

Gde ima dosta velikog sekundarnog razvoda koji unosi neke svoje dodatne gubitke. Mi smo u tom pravcu već više od pola posla završili - kaže Milačić.

Druga važna stvar, a koju je Milačić ranije već najavio, je osnivanje Fonda za energetsku efikasnost, koji bi omogućio Nišlijama da podignu kredit za rekonstrukciju objekata, zamenu stolarije i bolju izolaciju.

Time bi iz nekih energetskih razreda D i E se spustili u minimum energetski razred C i ostvarili uštedu visinama računa, samim tim bi pali verovatno ispod prosečne vrednosti u gradu, a kredit bi vraćali iz razlike u potrošnji na mesečnom nivou - pojašnjava.


Višedesenijsko zaduživanje Toplane

Toplani je ponovo Gradsko veće dozvolilo da podigne kredit od 250 miliona i koristi dozvoljeni minus od 50 miliona dinara.

Milačić kaže da ove pozajmice preduzeće uzima od devedesetih godina, a da su poslednjih desetak iznosi isti kao i ove jeseni.

Osnovni razlog za kredit za tekuću likvidnost je nepoklapanje valuta za preuzimanje prirodnog gasa od našeg dobavljača Jugorosgasa i onih računa koje korisnici plaćaju na 12 meseci za daljinsko grejanje, pa se zbog tog nepoklapanja javlja to neko kašnjenje u plaćanju računa prema Jugorosgasu - objašnjava.

Novcem od kredita će i pre novih računa za gas u tekućoj grejnoj sezoni vratiti dugove iz prethodne, navodi Milačić, a očekivani godišnji iznos kamate je oko 7 miliona dinara. Za dozvoljeni minus kaže da ne koriste ceo, već prosečno četvrtinu iznosa, odnosno oko 10 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Antic Gordana

    11:17 // 17. 11. 2020.

    Iskljucila sam se sa grejana a varijabilni deo od 2018. godine pkacam izmedji 1.500 do 3.000 dinara., van pameti. Niko od kucnòg saveta do toplane nema odgovora. Neko ce nekom vec da objasne ovu matematiku.

  • Dzamutka

    23:11 // 30. 10. 2020.

    Boze nas sakloni, od ovakvih kvazi direktora ! Prvo sebe ubede, da ono sto pricaju nesto vredi, pa , ponizavajuci nas, hoce ovakve nebuloze da nam usade u glave !

  • Marko jovanovic

    14:22 // 29. 10. 2020.

    Zaduzujete se nasim parama, nesposobani ste. U zatvor.

    • N. Jovanović

      21:05 // 29. 10. 2020.

      Milačić direktor JKP Toplana - šegačenje sa Gradom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: