Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:31, 19. 5. 2020.

| Ekonomija

Niška "Toplana" na kraju sezone predložila da pojeftini grejanje

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Kapija
Trebalo bi da računi budu manji za oko 2 %; Foto: JV / P. Blagojević

Aprilski računi će Nišlijama koji koriste daljinsko grejanje biti nešto niži nego ostali u grejnoj sezoni, jer je Gradska toplana snizila varijabilni deo cene sa 6 na 5,54 dinara po kilovat satu. Direktor Toplane Predrag Milačić objašnjava da se cena promenila na kraju sezone, jer je tek tada za više od 5 % pojeftinio gas.

Varijabilni deo računa za grejanje zavisi od cene energenata na tržištu. Uslov je da oni pojeftine za više od 5 % i u tom slučaju Toplana mora da smanji cenu grejanja, objašnjava Milačić.

Direktor Gradske toplane Predrag Milačić kaže da se to dogodilo u aprilu i pa će zato Nišlijama poslednji račun u grejnoj sezoni biti niži. Prema prosečnom računu i potrošnji bi za nešto više od 2 % grejanje trebalo da bude jeftinije.

Sa 6 dinara koliko je bilo cele grejne sezone snižena je cena na 5,54 dinara po kilovat satu. Da nije tako imperativna uredba koja kaže da mi moramo da snizimo cenu, ne bismo je samo zadnjeg meseca snizili za ovaj iznos, nego bismo pustili da cela sezona ide sa istom cenom, ali jednostavno nismo hteli da kršimo zakon i morali smo da snizimo - kaže Milačić.

Ova nova cena je već obračunata, iako Gradsko veće još nije dalo saglasnost. Milačić pojašnjava da bez obzira na to da li grejanje poskupljuje ili pojeftinjuje Toplana iskalkuliše cenu, usvoji je Nadzorni odbor i ona se primenjuje i pre nego što osnivač to odobri.

Ukoliko se iz nekog razloga desi da smo pogrešili pa nam osnivač ne da saglasnost, onda moramo da retroaktivno kroz književna obrazloženja ili odobrenja građanima vratimo ili dofakturišemo novac, ali sigurni smo u svoju kalkulaciju i sigurni smo da će osnivač da potvrdi tu cenu - dodaje Milačić.

Direktor Toplane kaže i da svakog meseca proveravaju cenu energenata na tržištu i u odnosu na to formiraju cenu varijabilnog dela. Prema Uredbi koju primenjuju - ako energenti poskupe za više od 3 % Toplana ima pravo, ali ne i obavezu, da poveća cenu grejanja. Da bi računi bili niži dovoljno je da gas bude jeftiniji za više od 5 % u odnosu na nultu cenu koja se utvrđuje u septembru, što se i dogodilo u aprilu.

Podsetimo, Gradsko veće krajem prošle godine nije usvojilo predlog Nadzornog odbora Toplane da fiksni deo računa bude veći i on je ostao 21,18 dinara po metru kvadratnom, ali je tada varijabilni deo poskupeo sa 5,83 na 6 dinara i po toj ceni su Nišlije plaćale grejanje skoro cele sezone.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Izbori

    21:40 // 19. 5. 2020.

    A gde da platim racune.ne pada mi na pamet da cekam vise od sat vremena u vasoj centrali,red Vam je do supa,o bulevaru da ne pricam,ukinuli ste placanje kod distribucije u zetskoj,u menjacnici necu da placam taksu,toliko o vasoj organizaciji mi smo izgleda blesavi sto zelimo da platimo racune,ali je kod Vas organizaciji uvek bila..Pa je I sada tako.a da,za dva racuna razlika je46 dinara,na 11000.

  • Posmatrac sa balkona

    19:42 // 19. 5. 2020.

    ...plemenito.... Izgleda da su racuni smanjeni samo na TV Dnevniku ili u novinama. Racuni za Mart i April su indenticni, a da bi cena daljinskog grajanja bila promenjena potrebno je za to usvoji Gradska Skupstina koja dugo nije zasedala. Cena daljinskog grejanja bi trebala biti i za 50% niza jer cene derivata na Svetskim trzistu su najnize u poslednjih nekoliko decenija ...

  • Cika Velja

    17:52 // 19. 5. 2020.

    Danas sam dobio racun za april.Nije skinuta ni cena,niti su mi dali mogucnost kao redovnom platisi popust od 5%,niti su proknjizili dve zadnje uplate.Zato,za neki dan,eto me na salteru kod vas da otkazem ovo djubre od grejanja!
    Lazovi i neradnici!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: