Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 3. 1. 2024.

| Ekonomija

Niška "Toplana" plaća 2,2 miliona dinara snimanje grada dronom

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
dron
Za mapiranje toplovoda i detektovanje curenja, navode iz preduzeća; ilustracija; foto: Flickr/Richard Unten

Gradska Toplana u Nišu platiće snimanje grada dronom 2,2 miliona dinara, kako bi mapirala toplovode i po potrebi detektovala curenja u toku grejne sezone. U tenderskoj dokumentaciji piše da snimanje treba da obezbedi dovoljno vidljivu sliku detalja na površini zemlje.

Uređaji za snimanje i reprodukciju zvuka i slike, kako je istaknuto, trebalo bi da mapiraju toplovode termovizijskom i klasičnom RGB kamerom i izrađuju ortofoto snimke sa prikazom temperature.

RGB snimci treba da budu kombinovani od georeferenciranih orto fotografija minimalne rezolucije 12Mpix-minimalno. Snimci treba da budu kombinovani specijalizovanim softverom u georeferencirani orto foto snimak sa horizontalnom greškom od maksimalno 2cm-5cm. Radiometrijski snimci treba da budu i u R-jpg, 16 bit formatu. Minimalna rezolucija 336x256 pix i i georeferencirani sa maksimalnom greškom od 2cm po horizontalnim osama - piše u dokumentaciji.

Iz niške Toplane dodali su da snimanje treba da se obavi tako da pruži dovoljno vidljivu sliku detalja na površini zemlje, kao i jasan radiometrijski prikaz toplovoda. Detekciju curenja dron će obavljati u toku grejne sezone, po potrebi.

Ugovor će trajati, kako je navedeno, 12 meseci, Toplana za to plaća 2,2 miliona dinara, a rok za podnošenje prijava je 18. januar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • [email protected]

    08:38 // 4. 1. 2024.

    Na toplanu je priključeno 40% nišlija ostali se greju na svoj način ali opština pomaže toplanu na teret svih nišlija(i sa sela)umesto da samo korisnici plaćaju

  • Bojan

    21:51 // 3. 1. 2024.

    Nova stavka na računu - za dron spremni 200 din.

  • Milan Grujic

    20:13 // 3. 1. 2024.

    Nisu to narodne pare, to je novac nislija, za beogradske trudnice, beogradske penzionere i besplatne udzbenike beogradskih djaka. Stanovnici prestonice redovno ih kaznjavaju na izborima da bi dobili jos para i privilegija. Ostatak Jugoslavije se spasio, a mi dokle cemo puniti nezasitog curana zvanog Beograd ? Verovatno do poslednjeg na branikz otadzbine.ZIVELA CENTRALIZOVANA BEOGRADSKA SRBIJA

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: