Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:56, 12. 10. 2019.

| Ekonomija

Niška Toplana predložila poskupljenje grejanja

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Toplana
Da li će poskupeti videće se na narednom Gradskom veću; Foto: JV/V. Milić

Umesto prošlogodišnje cene grejanja, Nadzorni odbor Gradske toplane Niš predložio je nove cene - 23,46 dinara po kvadratnom metru, dok bi varijabilni deo trebalo da iznosi 6 dinara po kilovat satu. Poskupljenje dela koji se odnosi na potrošnju pravda se višom cenom mazuta.

Nova grejna sezona i sa njom nove cene za tople radijatore.

Direktor Toplane Predrag Milačić kaže da je Nadzorni odbor predložio nultu cenu za fiksni deo od 23,46 po kvadratu, umesto prošlogodišnjih 21,18 dinara, i 6 dinara po kilovat-satu, umesto 5,40 dinara za varijabilni deo, koliko je bilo na početku prošlogodišnje sezone. Uprkos predlogu Nadzornog odbora, Milačić kaže da pokušavaju da pronađu način da zadrže prošlogodišnje cene za fiksni deo računa.

Cene su kod osnivača na proveri...Varijabilni deo će najverovatnije biti potvrđen, jer je u međuvremenu mazut dodatno poskupeo. Cena prirodnog gasa za sada uglavnom miruje - navodi Milačić.

Podsetimo, prošle godine bilo je dosta problema oko usvajanja cene grejanja od strane Gradskog veća. Najpre je promenjena cena grejanja bez ikakve najave građanima koji su povezani na Toplanu.

Ove promene u obračunu obrazlagane su promenama cena energenata i odnosile su se samo na varijabilni deo računa, dok je fiksni koji podrazumeva troškove Toplane, ostao isti kao na početku sezone - 21,18 dinara po kvadratu. Tako su građani varijabilni deo plaćali i 6,04 dinara, a sezona je završena cenom 5,83 dinata po kilovatu.

Inače, prošle sezne je naplaćivano grejanje po ovim cenama odmah nakon usvajanja na Nadzornom odboru Toplane. Međutim, Gradsko veće je, iz zasad nepoznatih razloga, usvojilo sve odluke odjednom, i to četiri meseca nakon što je prva korekcija cena doneta na sednici Nadzornog odbora Toplane. Tako su građani saznali da je grejanje poskupelo za oko 10 % tek kada su dobili račune. I o ostalim promenama u ceni grejanja, takođe su saznavali tek po dobijanju računa.

Na to da fiksni deo računa, čije se poskupljenje sada predlaže, treba da bude čak i niži u odnosu na prošlu godinu, upozoravao je i Udružni pokret slobodnih stanara, pozivajući se na izvštaj Državnog revizora koji je ukazao da je Toplana dve godine kroz fiksne troškove građanima naplaćivala stavke koje po zakonu ne bi trebalo da plaćaju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • David Štrbac

    20:51 // 14. 10. 2019.

    Magare se tovari kad je u blato, gde su sad Banđurove teorije efikasnosti Darkova vizija, da se SNS metodom olakša stanje građana novom cenom.NapreDNO

  • Nema veze ali poskupljujemo

    19:40 // 13. 10. 2019.

    Poskupeli su i drva i ugalj, pa iako nas toplane greju gasom, grejanje treba i zbog toga da poskupi bar još 20%.

    • ???

      08:18 // 14. 10. 2019.

      Zbog solidarnosti sa drvokradicama?

  • Ing Zoran Vukov

    19:40 // 13. 10. 2019.

    Umesto da grejanje pojeftini jer je cena gasa pala na istorijskom minimumu, lopovska vlast pljačka narod. Ukucajte: Russian Natural Gas Manthli Price i pogledajte cenu u USD $ , pomnožite sa 36 da bi dobili cenu u $ za 1000.m3 a množenjem sa poslednjim kursom u mesecu daje nabavnu cenu gasa za 1.000 m3. Koliko se Srbija gas o ostali ugradili kada se m3 gasa plaća oko 45 din/m3. Ovo Milačić krije

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: