Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 2. 1. 2022.

| Ekonomija

Niška Toplana raspisala poziv za privatnog partnera koji bi 3 kotlarnice prebacio na biomasu

Autor:M.M.K.Izvor:Južne vesti
toplana dim
Navode da je cilj ušteda i zdraviji vazduh; foto: JV/Lj. Jocić

Niška Toplana raspisala je javni poziv u kojem traži privatnog partnera uz pomoć kojeg bi tri kotlarnice prešle sa lož-ulja na biomasu. Tender je otvoren do 1. marta, a na takozvanu sečku bi prešle kotlarnice PMF, Krivi vir i Mika Antić.

Ukupna vrednost projekta je 9,5 milijardi dinara, a predviđeno je da javno-privatno partnerstvo traje 30 godina.

U obrazloženju piše da bi prelazak ovih kotlarnica na biomasu smanjio cene grejanja i troškove proizvodnje toplotne energije, omogućilo sigurnije snabdevanje korisnika, rasteretilo opštinske resurse i smanjilo emisiju štetnih gasova.

Toplana  Toplana u Nišu raspisala tender za privatnog partnera u projektu; foto: arhiva JVKako je istaknuto, očekuju se uštede u troškovima električne energije od 35%, a realizacija projekta dovela bi i do angažovanja lokalnih firmi, dok bi privatne investicije u javnu infrastrukturu sprečile dalje zaduživanje. Ceo projekat može se videti na ovom linku.

Direktor Toplane Predrag Milačić rekao je da će, prema očekivanjima, makar jedna kotlarnica biti gotova naredne godine, ako na tenderu izaberu privatnog partnera.

Ranije je pojasnio da je ideja da privatni partner izradi postrojenja i da se ugovorom obaveže za količinu toplotne energije koju bi predavao javnom preduzeću, a ono bi snabdevalo korisnike.

Podsetimo, niška Toplana trenutno ima 16 toplotnih izvora. Sedam koristi gas kao energent, osam mazut i jedna lož-ulje. Prvih sedam proizvodi oko 95% toplotne energije, a ostalih devet ispod 5%.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Uprava za inspekcijske poslove i komunalne delatnosti

    23:20 // 3. 1. 2022.

    Za pravnika iz toplane:
    Šta radi odsek za energetiku pri upravi za komunalne delatnosti koja je njegova funkcija, čemu služi, samo da bi neko bio šef, primao veliku platu zašto ne vrše kontrolu ili ENER. MENADŽERČIĆ šta on radi šta ima on da kaže na sve to ili zapravo je to jedna velika družina putujućeg CIRKUSA......

    • Tajanstveni Alan

      16:19 // 4. 1. 2022.

      I Uprava i menadzercic, preletacevic ,uzivaju, ko bubrezi u loju ! Menadzercic putuje, puni dzepove deviznim dnevnicama !
      Svi lepo funkcionisu, clanske knjizice u dzepu, radi sigurnosti, a krivac je uvek Toplana . E,kada je narod zatucan i nezainteresovan, ovakvi ekperimenti i ugradnja za svoj dzep, naredjeni od onih " odozgo" , lako prolaze !

  • Borko

    19:00 // 3. 1. 2022.

    Kava sečka usred grada. To mogu da izmisle samo SNS lopovi. Zato su i postavili generalnog direktora bez morala i tehničkog direktora bez fakulteta. 3 Aril je dan kada Srbija može ovakve kadrove da pošalje u prošlost, i u zatvor.

  • Pera

    13:23 // 3. 1. 2022.

    Za brata sa izgubljenom LK se sprema tender?.

    • drug Velja

      15:08 // 4. 1. 2022.

      Opet izgubio ličnu? Da zakrpi domaćica njegovi džepovi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: