Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:22, 12. 1. 2024.

| Ekonomija

Niška javna preduzeća nemaju konkurenciju, a troše milione na reklamiranje i propagandu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Screenshot 2024-01-12 at 09.05.26
Čestitke su deo reklamiranja i propagande; foto: printscreen

Za stavku "reklama i propaganda" sva niška preduzeća imaju planiran novac, ali će u 2024. godini najviše na to potrošiti Direkcija za javni prevoz - 5,4 miliona dinara, niški Vodovod će dati 3,8 miliona dinara, a Parking servis 3,6 miliona. Da je ovo klasičan primer zloupotrebe novca građana, kao i jedan od načina kontrole medija, smatra docent doktor Dušan Aleksić sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo i ističe da "čitava situacija dobija i tragikomične obrise ako uzmemo u obzir da je većina tih preduzeća monopolistička".

Iako nije jasno čemu reklamiranje javnih komunalnih preduzeća, svako od njih daje na to novac. Neko više, neko manje. U Nišu prednjači Direkcija za javni prevoz čiji je budžet za ovu godinu 2,7 milijarde, od čega 2,4 ide za isplatu prevoznicima. Prema Planu poslovanja za 2024. godinu, Direkcija za javni prevoz planira da na reklamiranje potroši 5,4 miliona.

Čak i preduzeća sa skromnijim budžetima poput Nišstana, koji raspolaže za oko 230 miliona dinara i JKP Gorice, koja ima budžet od 390 miliona, daju novac na reklamu i propagandu. Nišstan 800 hiljada dinara, a Gorica pola miliona.

Da je problem u tome što se ta preduzeća samo zovu javna, dok javnost u njihovom poslovanju ne postoji, već služe stranačkom interesu, napominje Dušan Aleksić sa niškog Filozofskog fakulteta.

Pretpostavljam da se ovde radi o direktivi da se pojedinim medijima, koji se smatraju podobnim, uplaćuje taj novac, što je još jedan od načina kontrole medija i stvaranja finansijske zavisnosti. Takođe, ovo je i klasičan primer zloupotrebe novca građana Srbije. Neshvatljivo je koji su to razlozi zbog kojih bi javnim preduzećima bila potrebna reklama. Ukoliko je i potrebno da se u određenim situacijama obrate javnosti, mediji bi takve poruke trebalo da prenose bez naknade jer se pretpostavlja da one spadaju u domen javnog interesa. Sve ostalo je nedopustivo - objašnjava Aleksić.

dusan aleksic Aleksić kaže da je reč o zloupotrebi novca građana; foto: arhiva JVObjašnjava i da je neshvatljivo zašto troše novac na reklamiranje kad ta javna i komunalna preduzeća nemaju konkurenciju.

Čitava situacija dobija i tragikomične obrise ako uzmemo u obzir da je većina tih preduzeća monopolistička. Dakle, mi ne biramo ko će nas snabdevati električnom energijom, vodom, ko je zadužen za parkirališta, javnu higijenu i još mnogo drugih stvari. Ako se i desi da zaboravimo, računi će nas podsetiti svakog meseca, pa ne vidim razlog da se reklame tih preduzeća nađu i u marketinškom bloku tokom epizode omiljene serije ili nekog drugog programa - kaže Aleksić.

reklame Neki mediji imaju i banere koji vode do sajtova javnih preduzeća; foto: printscreenJedno od preduzeća koje ima jedan od najvećih budžeta (2,6 milijardi) i svakako nema konkurenciju je JKP Naissus, koje će za reklamu ove godine dati 3,6 miliona dinara. Iako raspolaže sa skoro istim novcem, JKP Mediana ove godine neće biti tako široke ruke za medije, pa će na reklamiranje potrošiti 500.000 dinara. Sa druge strane, Parking servis, koji ima 3 puta manji budžet (700 miliona dinara) izdvojiće za to 3,6 miliona dinara.

Tržnica će za reklamu u 2024. godini izdvojiti 630 hiljada dinara, Zavod za urbanizam 640 hiljada, a Objedinjena naplata i Gradska stambena agencija po 200 hiljada.

Najmanje novca planira da za reklamiranje potroši Direkcija za izgradnju grada - 25.000 dinara, što je velika promena, pošto je prošle godine u tu svrhu dala 416 hiljada dinara.

I dok većina preduzeća ima stavku "reklama i propaganda", ustanove u svojim finansijskim planovima za 2024. godinu imaju stavku "usluge informisanja". Po izdvajanju za ovu uslugu prednjače Turistička organizacija Niša i Sportski centar "Čair" koji planiraju da potroše po 1,5 milion dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bb

    09:17 // 15. 1. 2024.

    lopovi, banda lopovska

  • CedomirBrankovic

    16:54 // 12. 1. 2024.

    Dio za vrhovnike firme a pola centrali(sns ili sps) a Vama nislije prasnjav,zapusten,oronuo i pun rupa grad Nis.Ali to vecina smatra naprednim.

  • Mike

    15:22 // 12. 1. 2024.

    Pa to su planirame pare za kafane a i za partijsku blagajnu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: