Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:02, 13. 4. 2021.

| Ekonomija

Niška javna preduzeća prošlu godinu uglavnom završila u plusu, ali i kreditima većim od 1,5 milijardi dinara

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
nistan printscreen foto gm
NIšStan jedini gubitaš; foto: printscreen

Od 12 javnih preduzeća pod okriljem Grada Niša, čak 11 je na kraju 2020. godine, prema zvaničnim podacima, iskazalo dobit. Jedino je NišStan poslovao u minusu, ali su ukupna kreditna zaduženja svih preduzeća veća od 1,5 milijardi dinara.

Međusobne pozajmice, dokapitalizacija i kreditna zaduženja pomogla su javnim preduzećima u Nišu da preguraju 2020. kovid godinu. U zvaničnim izveštajima većina je poslovala pozitivno, iako je situacija bila vanredna.

Ostvarujući uštede kroz primenu restriktivnih mera na rashodovnoj strani i angažujući raspoloživa sredstva, sva javna preduzeća poslovnu 2020. godinu završila su ostvarujući pozitivan poslovni rezultat, odnosno dobit - piše u zvaničnoj analizi.

To se odnosi na 9 preduzeća: Medianu, Toplanu, Naissus, Direkciju za javni prevoz, Goricu, Tržnicu, Parking servis, Objedinjenu naplatu, Direkciju za izgradnju Niša.

Pozitivno su poslovale i Gradska stambena agencija i Zavod za urbanizam, dok je jedini “minus” na kraju 2020. pokazao NišStan i to u iznosu od skoro 6,4 miliona dinara.

Osnovni prihod na koje se preduzeće oslanja su prihodi od hitnih intervencija i tekućeg održavanja čija se naplata vrši preko JKP Objedinjena naplata. Trenutni uslovi poslovanja izazvani nastalim vanrednim stanjem, odnosno pandemijom virusa kovid 19, uticali su negativno na poslovanje preduzeća koje se i dalje oseća i posle ukidanja vanrednog stanja. Investicije manjeg obima su u blagom porastu, ali je njihov nivo daleko od zadovoljavajućeg pa je JP Nišstan mišljenja da će znatno uticati na ukupan bilans prihoda do kraja godine - piše u zaključku.

Jedino je u Zavodu za urbanizam jedan zaposleni više u odnosu na odobreni broj 69/70. Sva ostala preduzeća su u okvirima koji su predviđeni planom zapošljavanja, a najviše radnika ima Mediana 1.086. Najmanje zaposlenih ima Gradska stambena agencija, 9.


tabela Krediti veći od 1,5 milijardi dinara; foto: printscreen

Velika kreditna zaduženost

U izveštaju piše da je tokom prošle godine odobrena dokapitalizacija Gorici i Direkciji za javni prevoz u ukupnom iznosu od 144 miliona dinara.

Mediana je pozajmila novac Tržnici koji joj još nije vraćen, a više puta su uzimani krediti za tekuću likvidnost i korišćeni dozvoljeni minusi, što je slučaj sa NišStanom.

Zvanični podaci pokazuju da je ukupna zaduženost svih preduzeća veća od 1,5 miljardi dinara, a bez kredita su trenutno Direkcija za izgradnju grada, Objedinjena naplata i Zavod za urbanizam.

Najveća je kreditna zaduženost Toplane - 715.801.000 dinara, zatim sledi Mediana sa 402.959.000 dinara i Naissus sa 319.283.000 dinara.

Ovo su informacije koje su preduzeća dala Gradskom veću kako bi ono imalo uvid u njihovo poslovanje tokom 12 meseci 2020. godine i nisu konačni rezultati. Oni će biti poznati nakon izrade finansijskih izveštaja za prošlu godinu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Otpor

    11:19 // 14. 4. 2021.

    Kako u plusu kad imamo kredit?

  • Mara

    21:09 // 13. 4. 2021.

    @Milojko sram te bilo

  • Milos

    17:14 // 13. 4. 2021.

    Ljudi, bio sam u skoro sve ove firme. Vi nisne svesni koliko su ljudi ograniceni, koliki je nerad i koliko ih je viska, to je poseban mentalitet ljudi, svaka cast izuzecima. Sve ih treba privatizovati...

    • Razbibriga

      19:38 // 13. 4. 2021.

      Mozda si i u pravu, ali sto ne pominjes neradnicke Uprave koje njima komanduju ! Predlozi da njih privatizuju ili raspuste, mani ove ljude sto rade na terenu, sto brinu da Nis ima grejanje, vodu, sto iznose djubre... Znas li kolika ce cena usluga biti, kad ih privatizuje neki tajkun ?

    • aca

      21:39 // 13. 4. 2021.

      generalno si u pravu, sem potpune privatizacije, ali onda se spremi za udar na dzep i to jak. I nemoj da kukas posle.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: