Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 5. 5. 2020.

| Ekonomija

Niška kompanija napravila uređaj za beskontaktno merenje temperature i dezinfekciju ruku

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
hola
Uređaj sve sam radi dok korisnik stoji ispred; foto: Hola

Jedan od projekata koji bi trebalo da pomogne u suzbijanju širenja virusa korona je uređaj za beskontaktno merenje temperature i dezinfekciju ruku koji je u potpunosti izradila niška kompanija Hola. Uređaj je namenjen fabrikama, kompanijama, javnim institucijama, zdravstvenim centrima, klinikama i objektima od značaja i sa većim prometom posetilaca.

Bez ikakvog dodirivanja bilo čega, samo stanete ispred kamere i displeja gde vam se očita temperatura, proveri da li nosite masku, a onda se u posebnom delu, pod senzorima, dezinfikuju ruke.

hola Beskontaktna dezinfekcija ruku; foto: HolaTako, u najkraćem, radi uređaj kompanije Hola.

Korišćenjem Hola uređaja za kontrolu temperature sa opcijom prepoznavanja lica, ni jednoj ustanovi, kompaniji ili zdravstvenom centru više neće biti potrebna osoba koja bi to ručno radila i samim tim se izlagala riziku. Kada korisnici završe merenje temperature na Hola uređaju, zapisi se automatski mogu sačuvati u sistem zbog kasnijih evidencija. U samom pultu integrisan je beskontaktni uređaj za dezinfekciju ruku sa raspršivačem na bazi alkohola od 70% ili nekih drugih dezinfekcionih sredstava - kažu u kompaniji.

Reč je o mladoj startap kompaniji koja je ovaj projekat, kako kažu, realizovala uz pomoć Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva, prosvete nauke i tehnološkog razvoja kroz javni poziv za suzbijanje efekata pandemije COVID-19.

Za samo nekoliko nedelja realizovan je kompletan projekat. U timu za razvoj uključeni su mašinski, elektro inženjeri kao i developeri, dizajneri i montažeri. Aktivnim danonoćnim radom uspeli smo da dobijemo dobre rezultate. Neki sklopovi su realizovani u internim uslovima i nadamo se da ćemo određene komponente uspeti da proizvodimo u firmi i time sebi olakšamo sve eventualne probleme oko uvoza - kažu u kompaniji.

Hola-Termalni-pult-za-dezinfekciju-12 Proverava i dali nosite masku; foto: HolaZa ovaj proizvod zainteresovanih ima i u inostranstvu, a pozivi im, kako kažu, stižu iz Kanade, SAD, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Norveške, Austrije, Grčke, Hrvatske i mnogih drugih zemalja, što je, zaključuju, znak da su napravili koristan proizvod koji će definitivno pomoći u prevenciji protiv širenja virusa.

U Holi kažu da rade na sličnom uređaju koji bi trebalo da bude namenjen teretanama, fitnes centrima, manjim klinikama i ordinacijama iIi objektima sa manjim prometom posetilaca.

Podsetimo, iz istog Fonda finansirana je i izrada kabine za dezinfekciju koju je takođe uradila srpska firma 365ADS, koja je u jeku pandemije bila postavljena na ulazu u halu “Čair”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    12:00 // 6. 5. 2020.

    Ako je zaista nase a ne "pozajmljeno", onda svaka cast

  • hm

    08:20 // 6. 5. 2020.

    Pitanje, bez zelje da budem "hejter", koje komponente ovog sistema su razvijene od strane ove firme, a koje kupljene (od kineza verovatno)? Ko je razvio termovizijsku kameru? Ko je razvio softver? Pre dosta godina postojao je termin "srafciger tehnologija". Mene je ovo podsetilo na to. Komponente koje je razvio neko drugi sklopili u jedno metalno kuciste. Naravno, mozda i gresim, ali...

    • metalika

      13:46 // 6. 5. 2020.

      Srafciger ili ne, neko je i to trebalo da uradi. Nije gotov uredjaj uvezen. Zato je u danasnje vreme akcenat na prodaji "resenja" (solutions), a ne proizvoda samih po sebi.

    • Hejter

      20:11 // 6. 5. 2020.

      Ti uzmi srafciger i sastavi ovako nesto. Posto se vidi da se razumes.

  • Mara

    05:20 // 6. 5. 2020.

    Svaka čast za izum

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: