Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 24. 4. 2012.

| Ekonomija

Niška vina nagrađena u Župi

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
Čegar, Niš

Vina članova Udruženja voćara, vinogradara i podrumara "Čegar" nagrađena su na I međunarodnom sajmu vina "Župa 2012" održanom krajem prošle nedelje u Aleksandrovcu.

U konkurenciji 50 učesnika i 170 uzoraka vina iz Makedonije i Srbije, žiri je medaljama za kvalitet nagradio 6 vina iz Niškog vinogorja.

Medalje su dobila vina "Kratina", "Sovinjon", "Kabernet sovinjon", "Širaz", "Roze" i autohtono vino "Medijana" stvoreno u niškom institutu.

- Ovo je bila prilika za nas da se preispitamo i da vidimo da li nam je tamo mesto i koliko smo dobri. Ovo je podsticaj da nastavimo oživljavanje niških vinograda - rekao je Živojin Bojić, predsednik Udruženja "Čegar".

Nagrade i priznanja pokazuju da Udruženje kvalitetno radi, njegovi članovi su zadovoljni što su stvorili odličnu sirovinu, a od nje su nastali i dobri proizvodi. Nagrađeni vinari kažu da im je "najvažnije da naprave vino koje će biti reprezentativno za Niš".

- U Župi je bilo velikih i profesionalnih vinarija, bilo je i onih manjih, a mi smo uspeli da stanemo u rang s najboljima - rekao je Slaviša Milojević, član Udruženja.

U Udruženju kažu da je ovo vinogorje je na liniji Francuska, Split, Niš i da je to podneblje upravo ono što je grožđu potrebno.

Čegar, Niš

- Vina sa drugih podneblja kao što su makedonska, na primer, treba razblažiti ili zaslađivati, a niška imaju pravu meru. Mi smo ranije u proizvodnji bili skoncentrisani na kvantitet, da što više uberemo i više proizvedemo, ali kad smo se okrenuli kvalitetu to je odmah dalo dobre rezultate - objasnio je Slobodan Todorović, član Udruženja.

Od osnivanja Udruženja njegov rad pomaže i podržava Uprava za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša.

- U našem je interesu da se sve grane poljoprivrede razvijaju. Jasno smo krenuli ka cilju i ovim smo dokazali da možemo i umemo da napravimo dobro vino - rekla je Aleksandra Brzaković, načelnica uprave.

Članovi udruženje Čegar imaju oko 100 hektara vinograda koje obrađuje dvadesetak vinara.

Nova vinarija

Ovo Udruženje uskoro bi trebalo da dobije novu veliku vinariju u Kamenici.

Prema rečima Slaviše Dinića, predsednika opštine Pantelej, pripreme su u toku, a sledeće nedelje zvanično bi trebalo da započnu radovi na izgradnji vinarije.

- Trebalo bi da do kraja godine iz Kamenice poteče prvo vino - najavio je Dinić.

Vinarija bi trebalo da bude kapaciteta 100 hiljada litara i veličine oko 560 kvadrata. Ona će biti napravljena na mestu stare, zapuštene škole u Kamenici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vuk Vuk

    09:25 // 8. 5. 2012.

    Gde mogu da se kupe ova vina?

  • Ozbiljni vinari iz Malče

    19:21 // 24. 4. 2012.

    Da bi bilo vina, treba prvo imati vinograde. Sadašnji zasadi zauzimaju 9,4% površine, od one pre 25.god. Druga činjenica je neozbiljna priča od strane neozbiljnih ljudi. O načelnici uprave za poljoprivredu sve je rekla DRI. Živeli !

  • Branislav Petrović

    14:22 // 24. 4. 2012.

    Čestitke udruženju "Čegar".Treba oživeti niško vinogorje novim zasadima i kvalitenim groždjem.
    Ja se dobro sećam vinograda Malče,Kamenice,Matejevca i Sićeva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: