Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:32, 22. 1. 2018.

| Ekonomija

Niške opštine nemaju dovoljno para da konkurišu za evropske projekte

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Nišavski upravni okrug
Nezaposlenost najveći problem u opštinama koje pripadaju Nišavskom upravnom okrugu; foto: JV/J. A.

Nezaposlenost, loša infrastruktura, ali i manjak para u gradskim budžetima kako bi konkurisali za evropske IPA projekte, kako kaže načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, neki su od problema na koje su joj ukazali predsednici opština na zajedničkoj sednici.

Nišavski okrug je u prethodnom ciklusu bio najefikasniji od svih koji su učestvovali u IPA projektima prekogranične saradnje, sa čak njih 13, navodi Sotirovski, a upravo je to bila jedna od tema zajedničkog razgovora sa predsednicima opština i gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

Tu se povela vrlo konstruktivna rasprava, s obzirom na to da se danas otvara zvaničan poziv za drugi krug predloga za prekograničnu saradnju, negde oko 18,5 miliona evra je previđeno za projekte. Ono što su oni istakli kao najveći problem je nedostatak novca za učešće u takvim projektima, koje je sada 15 % - navodi Sotirovski.

Sotirovski kaže da je gradonačelnik rekao da se razmišlja da se “narednih godina” reše ti problemi. Nju je posebno negativno iznenadilo, kako kaže, to što krajem prošle godine kada je kreiran i usvojen budžet za 2018. niko nije na vreme upozorio da je opštinama potreban novac da bi mogle da učestvuju u IPA projektima.


Predložili da se napravi pogon u kome bi radili samo stariji od 50 godina

Na konstitutivnoj sednici Saveta Nišavskog upravnog okruga predloženo je, ističe Sotirovski, da se napravi pogon u kome će raditi isključivo stariji od 50 godina, koji teško dolaze do posla.

Tek smo krenuli da tražimo investitore, ali opštine Gadžin Han i Pantelej su se prijavile da bi potencijalnim investitorima dali određene olakšice, što je zaista jedna jako lepa stvar - dodaje Sotirovski.


“Moj zadatak biće da dovedem ministre u Niš”

Predsednici opština su se požalili novoj načelnici i da neke probleme, poput infrastrukture i poljoprivrede, mogu da reše samo nadležna ministarstva, sa kojima nemaju najbolju komunikaciju, te im je ona obećala da će u narednom periodu “lobirati” da ih dovede u Niš.

To će biti jedan od mojih narednih zadataka, da posebno ministra poljoprivrede, ministarku građevinarstva, pa čak i ministra zdravlja, da dovedem u Niš, da se konkretno lokalne samouprave obrate za određenu pomoć i očekujemo da će nam u tome i država pomoći - navela je Sotirovski.

Najveći problem u svim opštinama je nezaposlenost, a načelnica okruga je rekla da je dobra vest da je komisija koja odobrava nova radna mesta dozvolila niškom Aerodromu “Konstantin Veliki” da zaposli 35 ljudi na određeno vreme, zbog povećanog obima posla.

I neke opštine, poput Svrljiga, Doljevca, Merošine i Aleksinca, dodaje, dobile su saglasnost da zaposle ljude na privremenim i povremenim poslovima ozakonjenja objekata.

Sotirovski kaže i da je predložila da se uskoro sastanu gradonačelnik, predstavnici lokalne samouprave i gradskih opština sa načelnikom Školske uprave, da bi videli da li je potrebno neke obrazovne profile ukinuti, a koje treba dodati u skladu sa tim šta traži privreda.

Osim što se sastala sa predsednicima svih niških opština i onih koje pripadaju Nišavskom upravnom okrugu, Sotirovski je najavila da će se 30. januara od 7 sati sastajati sa građanima, koji mogu da dođu i kažu joj svoje probleme, a inspektori će sa njima razgovarati 7. februara od 10 do 15 sati.

Podsetimo, bivša novinarka RTS-a Dragana Sotirovski je nedavno postavljena za načelnicu Nišavskog upravnog okruga, a kako je tada navela, kroz ono što radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ona je videla da može da pomogne državi i jugu Srbije. Rekla je i da novinarstvo neće napuštati, ali prema oceni medijskih eksperata, ona niti može da nastavi da bude novinar, niti može da se vrati novinarstvu posle javne funkcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ja

    19:27 // 23. 1. 2018.

    Pa vi glasajte i dalje. Hahahaha

  • prof dr CVETKO prvi

    15:03 // 23. 1. 2018.

    Gospodjo , zbog Vas me napljuvaše Nišlije , jer sam mislio da "na brdu stojite i da malo dalje vidite" , a Vi :“Moj zadatak biće da dovedem ministre u Niš” ! Dovodiše ih svi Vaši , kako da su ministri mečke i ... ništa ! Vokabular Vam je jadan /jedan/ , kako na sve SNS-ovce ... "Nećete se najesti hleba od pesme" , citat iz nedigitalizovanog filma "Ko to tamo peva". Vratite se svojoj "profesiji".

  • Ciceron Zakukanjsky

    14:30 // 23. 1. 2018.

    "Moj zadatak biće da dovedem ministre u Niš"- kaže načelnikovica.
    Međutim, ne navodi da li će ih dovesti železnicom ili autobusom.
    Verovatno železnicom i to brzom prugom ministarke Zorane.
    Da se blagorodnost vlasti i sposobnost ministarke vidi uživo, na delu.
    AUTOBUS je zauzet kao omiljeno sredstvo predsednika Srbije, za uobičajeni transport
    ministara od Beograda do Niša.O mores, o tempora!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: