Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 14. 1. 2016.

| Ekonomija

Niški Aerodrom "prodisao" u 2015. godini

Autor:A. P, A. S.Izvor:Južne vesti
aerodrom
Bolji dani za nišku vazdušnu luku u 2015. godini; foto: Vanja Keser

Aerodrom "Konstantin Veliki" po mnogo čemu će pamtiti istorijsku 2015. godinu u kojoj je ostvaren rekordan broj putnika i uspostavljene prve niskotarifne linije.

wizz-avioni Avioni dočekivani vodenom zavesom; foto: Vanja KeserJoš decembar 2014. godine i potpisivanje ugovora sa mađarskom kompanijom „Wizz Air“ nagovestili su uspešnu 2015. godinu za nišku vazdušnu luku.

Prvi avioni ovog „low cost“ operatera na linijama do Malmea i Bazela sleteli su krajem juna i dočekani vodenom zavesom, a već do kraja godine se pokazalo da ovakav doček nije bio uzaludan.

Naime, ostvareni su rekordni rezultati u broju putnika, pa je tako krajem decembra nagrađen i rekordni 35.519 putnik, a čak 30% putnika je po prvi put koristilo neke od letova sa „Konstantina Velikog“.

10414612-615085375297032-9201331744734013149-n Jubilarna putnica svečano dočekana; foto: Aerodrom„Wizz Air“ je svojim dolaskom probudio znatiželju i interesovanje i ostalih svetskih avio-kompanija, pa se tako za početak očekuje saradnja, kako je najavljeno, sa nekom od turskih kompanija.

Šarenim avionima mađarske avio-kompanije, pored domaćih putnika, leteli su i Makedonci i Bugari kojima je niški Aerodrom relativno blizu.

Ova kompanija će iz Niša ka Malmeu i Bazelu leteti i u letnjem redu letenja koji startuje marta 2016. godine, a svi se nadaju da će u ponudi biti i neka nova destinacija.

wizz "Wizz Air" i sledećeg leta iz Niša u Evropu; foto: Vanja Keser


Godina alternacija za niški Aerodrom

U poslednja dva meseca 2015. godine niška vazdušna luka postala je nešto aktivnija pre svega zahvaljujući lošim vremenskim uslovima koji su preusmerili nekoliko desetina aviona u Niš.

avioni Na Aerodromu tokom 2015. godine često bila gužva zbog magle; foto: A. P.Samo avioni „Air Serbia“ su u toku 2015. godine koristili nišku pistu kao alternaciju čak 5 puta. Najčešće avioni tipa ATR-72 koji nemaju opremu koja im dozvoljava sletanje kada je u Beogradu gusta magla i jedan avion tipa Boing 737 koji je takođe sa slabijom opremom.

Pored njih niški aerodrom je bio "domaćin" i drugim privatnim i državnim vazduhoplovima, a najviše je bio aktivan za vreme ministarskog saveta OEBS-a kada je u tih nekoliko dana  u Niš sletelo dvadesetak aviona.

Niški aerodrom je u 2015. godini prvi put od svog osnivanja uspeo da „opsluži“ najveći avion koji je ikada sleteo u Niš, avion zapadne proizvodnje C-17 Globemaster III.

490x370-avioni Najveći avion na niškom Aerodromu; foto: AerodromZahvaljujući tome što se pripadnici Vojske Srbije za mirovnu misiju u Liban ispraćaju već nekoliko godina unazad sa niškog Aerodroma, na njemu sleću i neke avio-kompanije koje su prvi put koristile nišku vazdušnu luku („Meridiana“), kao i neke koje su sletale ranijih godina, a Niš ih je opet dočekao („Freebird Airlines“).


Razvoj kargo saobraćaja

Kada se sumiraju rezultati rada na polju kargo saobraćaja, na Aerodromu kažu da su i tu ostvareni dobri rezultati.

Prema njihovim podacima više od 553 tone robe prevezeno je samo u ovoj godini i nadmašeni su rezultati unazad 3 godine. Zbog toga je i Grad Niš za ovu godinu planirao kupovinu novog kargo utovarivača koji bi trebalo da olakša i ubrza posao aerodromskom osoblju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroslav

    01:30 // 16. 1. 2016.

    Da bi se aerodrom pokrenuo iz mrtve tacke u kojoj se nalazio na pocetku 2015.g. i spremno docekao Wizz Air, inace prvu ozbiljnu avio-komapniju posle duzeg vremena, morao je da se zavrsio ogroman posao. U civilizovanom svetu se zna koliki je indirektni profit grada i regiona od svakog putnika koji sleti i poleti sa aerodroma. Ko iole poznaje avio biznis sve mu je jasno... Srecno i u 2016.

  • Konstantin Gasopulos

    12:15 // 15. 1. 2016.

    Postavlja se pitanje poslovne saradnje sa privatnim avio kompanijama iz Rusije, kada su Srpsko-ruski humanitarni centar stacionirali na tom aerodromu u Nišu. Dobro je što je sleteo čarter let ruske avio kompanije Red wigs, jer to otvra praksu koju sa naše strane moraju da izgrade turističke firme iz Niša i tog regiona Srbije. Ne treba čekati ni sekund već sve resurse uložiti u rusko tržište.

  • Miroslav Jović

    08:04 // 15. 1. 2016.

    Svaka pohvala za postignute rezultate tokom 2015. godine!!!!!. Vec se vidi da turisticki radnici u Nisu i citavom tom regionu imaju osnovu za gradnju programa kojim ce nastupiti ka trzistima gde lete sa madjarskom low cost company.Pitanje je kvaliteta turistickih radnika toga prostora koliko ce uspeti da privuku turista iz Malmea i Bazela, kao i lokalnih uprava koje ce se boriti za svakog gosta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: