Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:28, 13. 12. 2021.

| Ekonomija

Niški “Parking servis” kupuje mašinu za obeležavanje, kamion i ponovo boje

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
parking servis
Obeležavanje ulica; foto: S. M.

Preduzeće koje u Nišu obeležava i saobraćajnice - "Parking servis", raspisalo je tender za kupovinu čak 7 boja iako se po Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji koriste samo 3. Pored farbe i razređivača, niško javno preduzeće kupuje i mašinu za obeležavanje i jedan kamion.

Bela, žuta i plava su standardne boje za obeležavanje signalizacije na putevima. Parking servis je naručio najveće količine upravo pomenutih boja, ali uz njih traži i zelenu, crvenu, sivu i crnu.

Kako su početkom ove godine pojasnili, farbe koje nisu predviđene pomenutim Pravilnikom kupuju za obeležavanje parking mesta i biciklističkih staza.

Crna i siva nijansa se koriste za markiranje horizontalnih oznaka na saobraćajnicama, a crna nijansa je u prethodnom periodu korišćena i za farbanje površina za parkiranje u javnim garažama "Goran Ostojić" i "Sinđelićev trg", kao i na parkiralištu tržnog centra "Stop Šop".

Zelena nijansa je u prethodnom periodu korišćena za obeležavanje parking mesta za elektromobile na posebnom parkiralištu "Goran Ostojić", obeležavanje parkinga za bicikle na parkiralištu "Čair", kao i obeležavanje parking prostora po zahtevu naručioca na lokaciji Novi Niš.

Crvena nijansa je u prethodnom periodu korišćena za obeležavanje "rampi" na biciklističkim stazama (Somborski bulevar), za obeležavanje "mreže" na ulazu u stari Klinički centar u Zetskoj ulici, kao i obeležavanje staza za pešake na parkiralištu tržnog centra "Stop Šop".

Međutim, baš zbog kupovine nekih od ovih boja 2019. uhapšeno je nekoliko zaposlenih u ovom preduzeću koji su sprovodili javnu nabavku za koju je tužilaštvo smatralo da ima elemenata korupcije.

Dve godine od hapšenja ovaj predmet je, kako je iz tužilaštva rečeno početkom godine, i dalje u istražnoj fazi.

Koliko je ovog puta Parking servis spreman da plati za 43 tone bele, 6 tona žute, po 300 kg plave i crvene, 90 kg zelene, 180 kg sive i 420 kg crne uz razređivače i druge vrste boja i nijansi, za sada će ostati nepoznato, jer kako kažu u preduzeću, tako je odlučeno kako bi se prikupile što povoljnije ponude.

Naručilac je prilikom donošenja plana javnih nabavki za 2021. godinu odredio procenjenu vrednost javne nabavke, koja je potvrđena prilikom pokretanja postupka javne nabavke, ali je nije javno objavio, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kako bi dobio što povoljnije ponude - kažu u Parking servisu.

Pobediće, kako piše u dokumentaciji, ona firma koja ponudi najnižu cenu.

Posao je prilikom prošle kupovine dodeljen niškoj firmi Pamax, a za boje je tada potrošeno 18 miliona dinara bez PDV-a.

Podsetimo, i pre i posle hapšenja Parking servis boje kupuje od firme Pamax, sa kojom sarađuje gotovo od samog osnivanja marta 2016. godine, od kada ta niška firma dobija poslove na tenderima ovog javnog preduzeća.

Prvi od njih bile su boje za puteve za 2016. godinu u vrednosti od preko 14 miliona dinara, ali su taj tender osporili drugi ponuđači i Parking servis je morao da plati 120.000 dinara. Od njih su kupili i novogodišnju dekoraciju, za šta su građani platili oko 6 miliona dinara, kao i građevinski i vodovodni materijal.


Novi kamion i mašina

Tenderi su raspisani i za kupovinu nove mašine za obeležavanje i kamiona sandučara. Koliko je novca spreman Parking servisa da plati takođe još nije poznato jer se čekaju ponude.

Nova mašina za obeležavanje bi, između ostalog, trebalo da ima 3 pištolja, kontrolni panel sa najmanje 22 programa i kompresor.

Mašina mora biti nova, nekorišćena, proizvedena minimalno 2021. godine, usklađena sa CE znakom. Mašina se isporučuje kompletna, spremna za rad, a nulti servis je uračunat u cenu mašine. Prilikom isporuke neophodno je izvršiti jednodnevnu obuku operatera za rad na mašini - piše u tehničkoj dokumentaciji.

U preduzeću kažu da je za bojenje linija na svim niškim ulicama do sada bila "zadužena" samo jedna takva mašina.

Parking servis poseduje jednu samohodnu mašinu za obeležavanje, stariju vise od 10 godina, preuzetu od JKP Gorica - kažu u ovom preduzeću.

U planu je i kupovina jednog kamiona sandučara koji, prema objavljenoj specifikaciji, mora da ima dizel motor euro 6 standarda zapremine do 2000 kubika.

Tovarni sanduk mora da bude sa obarajućim stranicama i vodootpornim podom.

Rok za konkurisanje za sve 3 javne nabavke je do kraja godine, pa će nakon toga biti poznate i firme koje su dobile posao, ali i koliko je novca Nišlija utrošeno za kupovinu boja i mehanizacije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nebitni

    18:43 // 20. 12. 2021.

    A dizalice, korpe i planinarske sajle ništa? Pa kako će da održavaju fasade, pošto su poznati i po tome?

  • Keza

    08:31 // 14. 12. 2021.

    Crna, siva i zelena boja su boje koje se koriste za namestanje tendera. Boje koje im trebaju se daju na visu cenu a ove pomenute za dinar.

  • Seljak

    08:02 // 14. 12. 2021.

    Da se sačeka sa nabavku tih boja, kamiona i čega već, možda će korumpiranom zemuncu zatrebati pre Nove godine još nešto? možda planira novogodišnji poklon za Mariniku, Đilasa i Ćutu, recimo: Gajde, frulu i saksofon.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: