Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 2. 4. 2024.

| Ekonomija

Niški aerodrom i dalje beleži pad putnika

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Direktor Aerodroma Srbije očekuje da tokom leta broj putnika bude izjednačen sa prošlom godinom; foto: arhiva JV

U prva tri meseca ove godine kroz aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu prošla su 74.883 putnika, što je za 16 % manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ova brojka ne čudi jer je bilo i manje letova, jer kako pokazuje statistika objavljena na zvaničnom sajtu niškog aerodroma, bilo ih je 10% manje u prva tri meseca 2024. godine. Od januara do marta ove godine bilo je 375 letova, a u istom periodu prošle godine 417.

Sa druge strane, u martu je bilo više putnika u odnosu na januar i februar ove godine. U martu ih je bilo 27.303, u februaru 21.189, a u januaru 26.391.

Na smanjenje broja putnika svakako je uticalo ukidanje određenih linija - u februaru prošle godine ukinuta je linija do Bergama, a potom u novembru do Malmea, a i letovi do Dortmunda.

aerodrom Krenula letnja sezona letenja; foto: FB Aerodrom Niš Konstantin VelikiI dok su iz Wizz air-a saopštili da u letnjoj sezoni neće leteti iz Niša do Beča i Dortmunda, Rajaner je od marta vratio letove do Stoklohma.

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković rekao je nedavno da očekuje da će se u letnjoj sezoni broj putnika izjednačiti sa prošlom godinom.

Na početku 2024. godine mi kao Aerodrom Konstantin Veliki pogođeni smo jednim velikim smanjenjem broja aviona i samim tim smanjenjem broja sedišta u ponudi kompanije Wizz air, koja je u Evropi smanjila 1,4 miliona sedišta. Nismo samo mi pogođeni. Očekujemo da se tokom leta saobraćaj izjednači sa prethodnom godinom - rekao je Mihajlo Zdravković.

Inače, letnji red letenja stupio je na snagu 31. marta. U redu letenja je 10 redovnih i 3 sezonske destinacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • [email protected]

    10:04 // 3. 4. 2024.

    Konstantan Veliki gubitak

  • Nenad

    08:56 // 3. 4. 2024.

    Teško je pored Beograda da drugi aerodrom uspe. Preblizu je, mogu se eventualno organizovati low cost letovi, privatni mali avioni kao što je Royal Charter Servica i pokojni Air PInka, helikopterski air taxy i slično. Za niški aeorodom je postavljena veoma visoka letvica, ne može dva aerodroma u Srbiji da budu profitabilna, jedan jede drugoga.

  • Vera

    22:55 // 2. 4. 2024.

    Bez 20-ak regionalnih i evropskih linija niski aerodrom ne treba ni da postoji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: