Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:32, 27. 4. 2018.

| Ekonomija

Niški aerodrom postao i tema Evropske unije

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Aerodrom Davorin Dinić
Niš stigao do Brisela; Foto: Davorin Dinić

U kakvoj su vezi ugovor sa Vansijem i poklanjanje niškog aerodroma državi, Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” zatražila je od Direktorata za konkurentnost Evropske komisije da ispita. Niška grupacija sumnja da tajni koncesioni ugovor za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” narušava konkurenciju i da je suprotan praksi EU.

Inicijativa je žalbu Direktoratu EK predala danas, gde je ona i zvanično zavedena.

Izjave pomoćnika ministra Zorana Ilića i same ministarke Mihajlović, dale su povoda da posumnjamo da koncesioni ugovor države sa Vinci Airports sadrži odredbe zbog kojih republičke vlasti imaju interesa da sputavaju razvoj niškog aerodroma u korist koncesionara i izbegavanja plaćanja penala od strane države. Pritom, u svojim izjavama oni govore o odredbama koncesionog ugovora koje ozbiljno narušavaju konkurentnost i koje su suprotne politikama konkurentnosti EU - kažu iz Inicijative.

žalba inicijative printskrin Čeka se odgovor EU; Foto: printskrin Iako ne poseduju niški aerodrom, centralne vlaste pokušale su da utiču na cene usluga na “Konstantinu Velikom”, saopštavaju iz Inicijative. Dodaju i da republičke vlasti hoće da preuzmu vlasništvo nad niškom vazdušnom lukom, koristeći “partijske a ne institucionalne mehanizme”.

Ipak, najspornija je tajnost ugovora države i Francuza.

Od EU očekujemo da zatraže koncesioni ugovor između Vlade Srbije i Vinci Airports. Nadamo se da ćemo na ovaj način, institucionalnim putem, saznati šta se krije od javnosti u tom ugovoru. Obraćanje Direktoratu za konkurentnost će takođe omogućiti da dobijemo nepristrasno mišljenje o ovom slučaju - objašnjavaju iz Inicijative.

Evropska unija može da zaštiti princip konkurentnosti na ovom području, tvrde iz Inicijative. Napominju i da ne žele da ruše beogradsku koncesiju, ali i “da neće dozvoliti da niški aerodrom i region južne i istočne Srbije ponovo bude žrtva interesa centralnog nivoa vlasti”.

Podsetimo, ministarka Zorana Mihajlović tvrdila je da se niški aerodrom ne pominje u ugovoru sa Vansijem, ali ju je demantovao predsednik Vučić. Više informacija o vezi beogradske koncesije i niške vazdušne luke dao je pomoćnik ministarke Zoran Ilić, a Mihajlović se, pokušavajući da objasni šta je pomoćnik hteo da kaže, opet "uplela".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lola

    18:18 // 29. 4. 2018.

    Lepo bi bilo kad bi bilo,ali,bojim se, nece biti. Ne sanjajmo da smo nekome interesantni,njima trebaju takvi kao AV,Zaev,Milo,Izetbegovic,oni ostvaruju
    planove EU i USA i zbog toga su "dobri".Iskoristice ih i pustiti niz vodu,a o
    narodu Balkana oni ne brinu. Ko ne shvata to sada,shvatice kasnije.

  • Milan

    18:59 // 28. 4. 2018.

    http://www.pobeda-info.rs/2018/04/28/cg-lider-iza-otimacine-niskog-aerodroma-stoji-cane/

  • Ni jedan Beogradski

    15:48 // 28. 4. 2018.

    Mediji ne izvestava o ovoj temi. Tako da ce tama opet pibediti. Jer ovo se po mjkma i ne desava!

    • Nislija

      17:30 // 28. 4. 2018.

      Jeste, N1 !

      http://rs.n1info.com/a383509/Vesti/Inicijativa-Ne-damo-niski-aerodrom-predala-zalbu-EK.html

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: