Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 5. 1. 2019.

| Ekonomija

Niški aerodrom u 2018. - za jedne na dobrom putu, za druge žrtvovan zbog interesa SNS

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Država podržava aazvoj ili nestanak aerodroma u Nišu?; foto: Davorin Dinić

Uz političke potrese i građanske proteste, prethodnu godinu obeležilo je poklanjanje niškog aerodroma državi. Sa šestomesečne vremenske distance, jedan od lidera otpora poklanjanju kaže da je niški aerodrom najveća afera vlasti od 1996. godine i da je žrtvovan da bi se očuvala iluzija bezgrešnosti SNS, kao i zbog interesa privatnika - Vansija i Air Serbia. U niškoj vazdušnoj luci ocenjuju uspešnom 2018. i očekuju još bolju 2019. godinu.

Tog 29. marta kao “grom iz vedra neba" pukla je vest da gradska vlast poklanja Aerodrom "Konstantin Veliki" državi. Pukla je vest, ali je puklo i građansko nezadovoljstvo odlukom gradonačelnika Darka Bulatovića i Gradskog veća.

Ipak, nije se sve završilo na društvenim mrežama, već su Nišlije izašle na ulice uz poruku “ne damo niški aerodrom”. Jedan od lidera niške pobune bio je i Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koji navodi da je aerodrom "isporučen" zbog interesa partije na vlasti i ličnih interesa nekolicine lokalnih funkcionera da sačuvaju svoje pozicije.

Afera centralizacije niškog aerodroma je slika i prilika Srbije. Mala grupa političara na vlasti u Nišu, pripadnika dominantne stranke u Srbiji, sprovela je odluku svojih partijskih šefova iz Beograda. Žrtvovan je jedan od retkih resursa u Nišu od kojeg ceo region ima koristi zarad interesa jednog privatnika (Vansi), nacionalne aviokompanije koja već decenijama unazad guši niški aerodrom i zaštite interesa dominantne stranke na vlasti da štiti svoju sliku "bezgrešnosti" - kaže Jovanović.


Niška pobuna i Vučićeve uvrede

Stotine, pa hiljade Nišlija protestima su pružali otpor, jednom su i "počastili" salvom zvižduka ispred Gradske kuće ministarku Zoranu Mihajlović koja je došla da “gasi požar” u Niš. Vatru je dodatno zapalio predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavom da su niški protesti "tupavi" i da je umešan strani faktor. VAK-5684 Najmasovniji protest protiv poklanjanja niškog aerodroma okupio oko 5.000 ljudi; foto: Vanja Keser

“Nametanje laži” bio je, kaže Jovanović, jedan od najjačih okidača za protest.

Pokušaj vlasti da svoje laži nametnu javnosti kao jedino objašnjenje situacije oko aerodroma. Kontrola lokalnih i nacionalnih medija od strane vlasti obezbedila je da zapravo čujemo šta oni stvarno, bez ikakve zadrške, misle o građanima, posebno nama na jugu Srbije - rekao je Jovanović.

Vučićeva dijagnoza tupavosti je i najviše isprovocirala Nišlije.

Čuli smo da misle da su građani tupavi, da građani nemaju prava na svoje mišljenje o politici osim ako ne učestvuju na polunameštenim izborima, da je vlast neograničena između izbora i da oni mogu da rade šta hoće, da je sasvim u redu žrtvovati Niš zarad koncesije beogradskog aerodroma sa sumnjivim ishodom. Prvi put smo čuli i da je potrebna centralizacija Srbiji, iako uopšte ne objašnjavaju zašto i kome? - naveo je Jovanović.

Kao najveći neuspeh protesta Jovanović ocenjuje broj protestanata ispred Skupštine grada, 22. juna kada su odbornici donosili definitivnu odluku o poklanjanju. Svetlu stranu niških protesta Jovanović vidi u tome da je Niš pokazao da postoje građani u ovoj zemlji - svesni, borbeni, oni koji razumeju svoja građanska i politička prava i koji su spremni da se organizuju i da zaštite svoj grad.


Šta čeka aerodrom u 2019. i kakve veze imaju Gebels i izbori s tim?

Dalju sudbinu niškog aerodroma Jovanović vezuje za moguće izbore u 2019. i za istek ugovora sa niskotarifnim kompanijama 2021. i 2022. godine.

Ukoliko budu izbori 2019. godine, ne bi me čudilo da se obezbedi slikanje Ministarke saobraćaja i gradonačelnika prilikom otvaranja neke besmislene linije ili leta sa redovnim cenama za koje jug Srbije jednostavno nema novca. Očekujem da će vlast morati da ukaže neku pažnju niškom aerodromu kako bi popravila svoj rejting pred izbore - navodi Jovanović.

Tada će se vlast ponovo setiti aerodromskih protesta i ponovo gebelsovskim metodama napasti, prognozira Jovanović, one građane koji su protestovali. Vlastima bi mogli da pomognu i Arapi i Air Serbia, skloni predizbornom pomaganju, kaže Jovanović, i to "nekim dolarom i nekom novom linijom".

Sporna su i ulaganja države posle preuzimanja, pa je opozicioni poslanik iz Niša Milan Lapčević u srpskom parlamentu kritikovao i postavljao pitanje zašto niškog aerodroma nema u budžetu Srbije za 2019.

Ulaganja u nišku vazdušnu luku ne očekuje ni Jovanović, pa podseća da nema novih linija i dodaje da “Republika nije uložila ni dinar u aerodrom i ove godine”.


A šta očekuju sa niškog aerodroma?

Za rukovodstvo Aerodroma “Konstantin Veliki” prethodna godina je, kako ocenjuju, bila uspešna. Broj putnika povećan je za 6%, odnosno 20.000, pa su 2018. Završili sa 351.500 opsluženih putnika.

Tokom 2018.godine smo na osnovu subvencija R. Srbije pokrenuli i u toku je realizacija investicija u vrednosti 180.000.000 dinara. Istovremeno su u toku razgovori sa kompanijama o daljem razvoju saobraćaja, za šta postoje interes kompanija i potrebe tržišta - kažu iz Aerodroma.

Konačnu ocenu poslovne uspešnosti daće Nadzorni odbor, ali će predlog rukovodstva biti da prethodna 2018. bude ocenjena uspešnom - i po broju putnika i po finansijama i po bezbednosti.

U 2019.godini očekujemo dalji razvoj saobraćaja u pogledu destinacija do kojih se leti i u pogledu ukupnog broja putnika. Razumljivo je da u skladu sa dosadašnjim pravilima, o konkretnim podacima ne možemo govoriti pre nego se postigne dogovor sa kompanijama - navode iz Aerodroma.

Na proteste se nisu osvrtali, a kao značajnu investiciju u 2019, očekuju završetak dogradnje terminala koja treba da im donese kvalitet usluge i povećanje prihoda.

Da niški aerodrom ipak ostaje i političko pitanje u 2019, pokazuje i to da je vraćanje "Konstantina Velikog" u vlasništvo Grada Niša, jedan od zahteva protesta zakazanog za 11. januar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    11:34 // 6. 1. 2019.

    Снс-ботови неће разумети, али ево:

    "Два света

    И ускоро ћемо, тај дан доћи мора,
    упутити молбе управи затвора —

    да нас лише страха, слободе и зиме
    и на робију тешку да нас приме!

    А кад нас у ланце баце и повежу,
    нека свет изгуби срамну равнотежу!

    И од два света што свет овај чине,
    нек свет робијаша буде свет већине!

    А чувари нек нас, из страха, ил срама,
    једне ноћи моле да буду са нама!"

  • Mara

    16:13 // 5. 1. 2019.

    Ne zna se više ko sta radi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: