Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 11. 4. 2018.

| Ekonomija

Niški aerodrom u unakrsnoj francuskoj vatri

Autor:M. ZirojevićIzvor:Danas, Južne vesti
papirni avioni
Papirni avioni postali su simbol borbe protiv odluke gradske vlasti da pokloni niški aerodrom Državi; foto: S. M.

Francuska firma Vansi koja je novi koncesionar beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla", upravlja kroz konzorcijum i prištinskim Aerodromom "Adem Jašari". Niš u sredini mogao bi da bude žrtva dogovora Republike Srbije i Francuza, kako se Vansiju ne bi smanjivali prihodi, prenosi Danas. Stručnjaci kažu da tajnost ugovora podgreva takve sumnje.

Aerodromima u Skoplju i Prištini najbliži je niški aerodrom, pa bi on mogao da im bude i najveća konkurencija. Kako piše Danas, koncesijom prištinski aerodrom vodi francuska firma Aeroport de Lyon-Management Services, koja je ovaj posao dobila 2011. u partnerstvu sa turskom građevinskom firmom Limak. Većinski vlasnik ove francuske kompanije od novembra 2016. je konzorcijum 3 francuska preduzeća koji predvodi Vansi, koji je nedavno postao vlasnik i beogradskog aerodorma.

Niš je na pola puta između Beograda i Prištine i faktički između dva Vansija.

Nije teško zamisliti situaciju u kojoj traže od države da ograniči njegov rast kako im ne bi smanjivao prihode, što na beogradskom, što na prištinskom aerodromu. I po svemu sudeći izgleda da su u Vladi Srbije našli kooperativnost partnera - piše Danas.

Niš je na pola puta i između izjava predsednika Aleksandara Vučića i ministarke Zorane Mihajlović, koji su dali kontradiktorne izjave o francusko-niškoj vezi, a koje su potvrdile da na budućnost niške vazdušne luke svakako utiče francuski kapital koji je uložen u beogradski aerodrom.

Ekonomista i finansijski konsultant Milan Kovačević podseća na prethodnu veliku srpsku koncesionu aferu od pre nekoliko godina, kada je tadašnji ministar Velimir Ilić obećao određen broj automobila koncesionaru na auto-putu Horgoš - Požega, što se neslavno završilo tužbama.

Normalno je da koncesionar traži načine da se obezbedi. S druge strane, čim se ušlo u koncesiju bez ikakvog objašnjenja moglo se naslutiti da se nešto krije. Da bi se dobilo onih 501 milion evra ko zna šta je još obećano koncesionaru - rekao je Kovačević.

Zbog težnje za decentralizacijom i zbog toga što je Niš veliki grad, kako kaže Kovačević, za vlast predstavlja rizik odluka o poklanjanju aerodroma državi. Navodi i da ga “ne bi iznenadilo” da Vansi dobije i neki građevinski projekat u Srbiji, jer se oni prevashodno bave građevinom, a manje vođenjem aerodroma.

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija aktuelni ugovor o koncesiji za Aerodrom “Nikola Tesla” upoređuje sa ostalim tajnim ugovorima ove vlasti - Beograd na vodi, Er Srbija, Železara. Time se, kako objašnjava Minić, trenira javnost da ne traži dokumenta, već da “veruje političarima na reč”.

Ako ograničavate rast niškog aerodroma, to onda ima posledice i na druge oblasti, na turizam, na industriju. Ako država preuzima niški aerodrom da bi promenila upravljanje, postavlja se pitanje zašto, pošto su već rekli da ne mogu da upravljaju beogradskim i zato su ga dali u koncesiju. Zašto onda i niški ne daju pod koncesiju? - pita Minić.

Vlast često promoviše nešto što je za nju “politički” važno, dodaje Minić, na uštrb ekonomske logike. Tako su Aerodromu “Nikola Tesla” smanjivani prihodi, kaže Minić, da bi se Er Srbija prikazala kao uspešna.

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva. Ministarka saobraćaja došla je u Niš i rekla da referendum o predaji aerodroma nije potreban. Dodala je i da niška vazdušna luka nema nikakve veze sa koncesijom za beogradski aerodrom, ali je predsednik Vučić demantovao ministarku.

U debati Južnih vesti, učesnici su naveli da su "sva opravdanja za poklanjanje aerodroma laž". Vrh niškog SNS zatim pozvan je na tajni sastanak u Beograd. Konačnu odluku o svemu trebalo je da donesu odbornici Skupštine grada u utorak 10. aprila, ali je sednica odložena zbog, kako su saopštili iz Parlamenta, "dezinformacija interesnih grupa", a iz vrha niškog SNS-a najavili su Vučićev dolazak u Niš. Građani su na zboru 10. aprila "odbili naređenje" da predaju aerodrom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Crvena reka

    10:06 // 12. 4. 2018.

    poplavljena, a projekat auto puta i reviziju projekta radila beogradska ili niška firma? Izvođača birala firma sa sedištem u Beograd ili Nišu? Isto važi i za nadzor? Da li je to javno preduzeće pod ingerencijom ministarke saobraćaja? Kako joj napreduje izgradnja potpornog zida i tunela? Umesto smene poklanjaju joj niški aerodrom bez i malo stida i srama.

  • Posmatrac

    17:59 // 11. 4. 2018.

    Pa, nek drzava onda donese solomonsko resenje- neka pridruzi i nishki aerodrom tom tajnom ugovoru, pa Vansi onda nece biti na gubitku vec na dobitku. I vuk siti- i ovce na broju, jer ce onda i nishki aerodrom biti dalje razvijan i poboljsan od strane Vansija (posto ce Vansi biti u obavezi da to uradi). Naravno, posto su se svuda nagurali nestrucni i pohlepni ljudi, ovo nikome ni ne pada na pamet.

    • kada

      09:51 // 12. 4. 2018.

      u radijusu od 400km imaš dva aerodroma ne treba ti treći. Sa razlogom možemo da postavimo pitanje koliko dobija ministarka sprovede li gušenje niškog aerodroma i da zahtevamo da joj se izvrši unakrsna provera imovine i prihoda.

  • Ja

    15:21 // 11. 4. 2018.

    Vi novinari samo da napisete nesto. Da li je to tacno, pojma nemate. Glavno je da palite narod u korist vlasti.
    "Vinci" nema blage veze za Pristinskim aerodromom.
    Njime rukovodi "Limak Qalik holding"

    "https://www.vinci-airports.com/en/our-airports-world"

    • zal

      17:26 // 11. 4. 2018.

      Ti "dobro obavesteni" ne vidis da se otima nase,da se Nis i ceo region jos jednom baca na kolena? Ili si bot?

    • Malo si se prešo

      22:16 // 11. 4. 2018.

      Ne znam da li si slucajno ovo napisao ili si bot, ali hvala Bogu pa je vrlo lako proveriti da ono sto si napisao nema veze sa celom istinom. :)
      Vinsi je kupio Aeroports de Lyon 2016. Godine koja zajedno sa turskim Limakom upravlja od 2010. aerodromom u Prištini. Svako moze ovo da proveri bilo gde na webu. Tako da je sve napisao u vesti itekako istinito.

    • krle

      01:20 // 12. 4. 2018.

      Prishtina International Airport 'Adem Jashari' is being managed and operated by a consortium Limak and Aeroports de Lyon
      http://www.airportpristina.com/company-profile
      Vinci owns 60% Aeroports de Lyon
      https://www.ca-assurances.com/en/espace-media/vinci-airports-caisse-des-depots-and-credit-agricole-assurances-finalise-acquisition-60

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: