Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 9. 1. 2021.

| Ekonomija

Niški aerodrom zabeležio ogroman pad u broju putnika tokom 2020. godine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
aerodrom
Pad od 63 %; foto: D. P.

Epidemija virusa korona snažno je pogodila i avio-industriju, a jedini aerodrom na jugu zemlje, niški "Konstantin Veliki", zabeležio je u godini za nama pad od 63 % putnika u odnosu na godinu ranije, pokazuje statistika ove vazdušne luke.

Od početka januara pa do kraja decembra 2020. godine sa i na niški aerodrom sletelo je 154.233 putnika, a u istom periodu 2019. godine opsluženo je 422.255 putnika, objavljeno je na sajtu tog aerodroma.

Statistika pokazuje da je aerodrom u Nišu dobro započeo prošlu godinu - pre širenja epidemije u januaru i februaru, na aerodromu "Konstantin Veliki” bilo je 39.807 putnika u prvom mesecu, odnosno 38.965 putnika u drugom.

Uvođenjem vanrednog stanja u martu broj putnika je više nego prepolovljen -16.210, dok u aprilu nije bilo nijednog putnika.

U maju, nakon otvaranja granica, aerodrom u Nišu bio je odredište za 494 putnika, a narednog meseca 9.448. Jula meseca 8.442 putnika su letela sa ili na niški aerodrom, dok je u avgustu aerodrom opslužio 11.782 putnika. Slična brojka bila je i u septembru i oktobru.

Pad se ponovo beleži u novembru i decembru, nakon novog pogoršanja epidemiološke situacije, pa je u novembru evidentirano 3.815 putnika, a u decembru 3.021.

Tokom 2020. godine opsluženo je samo 12 teretnih aviona sa malo više od 522 tona robe, što je smanjenje za 56 % u odnosu na isti period prošle godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Репутација се тешко ствара а брзо губи

    22:16 // 11. 1. 2021.

    Без обзира на чињеницу да је број путника на аеродрому и те како пао Јужне вести не би требале да се спуштају на ниво таблоида и стављају овакве наслове. Док ви кажете "огроман пад", дотле независни авио портал из Загреба овај пад карактерише следећим насловом: Ниш у 2020. чак 154.233 путника (портал Замааеро). Поређење, Амстердам је имао тек 29% промета из 2019, док је у случају Ниша то 37%.

  • Miki

    13:38 // 11. 1. 2021.

    Kao i svi aerodromi na svetu, aviokompanije su sve u velikom gubitku. Ako se ovako nastavi, propasce svi. Na kraju ce moci da se leti samo privatnim charter letovima za grupe.

  • Sale

    11:33 // 10. 1. 2021.

    Opet glumimo zrtve i kraljice drame i nizasta nismo krivi nego su uvek drugi krivi za nase ponasanje, (ne)odluke.Bas me briga koje na vlasti ovaj narod sa juga Srbije sa obakbim mentalitetom NIKAD NECE da napreduje ako se ne promeni jer svi nasi politicari dolaze iz naseg naroda.
    Koji aerodrom na svetu nije pretrpeo gubitak? Neke kompanije su se i ugasile (sto ne bi bilo steta za Air Serbia)!

    • Ana K

      22:55 // 10. 1. 2021.

      Bravo za racionalno razmisljanje. Ma mi smo blagi uzas po ponasanju i komentarisanju. Pre nekoliko dana stranci su objavili da su sirom sveta prosle godine aerodromi zabelezili pad u poslovanju od 80-90%. I sta sad? Zar zaista ocekujete dobitak u ovom ludilu od Korone? Neverovatno kako neki vole samo da se cuju i lupetaju bez trunke razmisljanja!!! Strasno. E mpja Srbijo i Nisu nema vam napretka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: