Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 26. 12. 2023.

| Ekonomija

Niški budžet za 2023. umanjen na 14,6 milijardi dinara, kažu nije bilo vremena da se sve realizuje

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
skupština budžet 11
Manji budžet u 2023. jer nije bilo vremena da se sve realizuje, kažu nadležni; foto: JV / Tamara Radovanović

Novim rebalansom, niški budžet za 2023. godinu smanjen je i iznosi oko 14,6 milijardi dinara u odnosu na tekući, koji je oko 15,2 milijarde. Načelnica Uprave za finansije Nina Ilić kaže da je razlog to što nije bilo vremena, niti potpisanih ugovora za neke stavke, tako da one neće moći da se završe do kraja godine. Izmenjen niški budžet veći je u odnosu na osnovni koji je usvojen krajem 2022. i koji je iznosio oko 13,4 milijarde dinara.

Odluku su usvojili niški odbornici na 36. sednici, a Ilić tvrdi da niko nije uskraćen, kao i da neće trpeti socijala, dečija zaštita, deca, niti porodice sa decom.

Ostaju nam tri radna dana do kraja godine, gde možemo da realizujemo sve što smo planirali za ovu godinu na svim poljima, kod svih direktnih i indirektnih korisnika. Sve ono što nije ugovoreno i za šta nije preuzeta obaveza za plaćanje, potrebno je da se te pozicije umanje i tako smo i uradili. Došlo je do preraspodele svih pozicija kod direktnih korisnika prema finansijskim planovima koji su oni sačinili u saradnji sa indirektnim korisnicima - objašnjava Ilić.

skupština budžet 12 Sotirovski kaže da će preostali novac utrošiti po zakonu; foto: JV / Tamara RadovanovićKaže da ovaj rebalans ne znači da nije urađeno nešto što je potrebno, a nije urađeno, već da samo predstavlja usklađivanje sa potrebama koje su se javile na kraju godine.

Druga stvar je što nam se pojavila situacija koja je otprilike očekivana, da smo imali obaveze prema vlasnicima zemljišta za eksproprijaciju zemljišta i po nekim sudskim presudama koje su nam došle nakon vođenja sudskih sporova, znate da su oni nekad i višegodišnji. U tom smislu smo povećali iznos - navodi Ilić.

U budžetu za 2023. izvršenje prihoda i rashoda, sa ovim rebalansom, jeste oko 90%. Dakle, budžet za ovu godinu najpre je iznosio 13.441.791.397 dinara. Usled prvog rebalansa 15.216.463.220 dinara i sadašnjim rebalansom - 14.574.586.816 dinara.

Gradobačelnica Niša Dragana Sotirovski ističe da, što se tiče rebalansa, smanjenje za 640 miliona dinara neophodno je pošto neki ugovori neće biti realizovani, ali dodaje da će se taj novac preusmeriti na stvari koje mogu da se plate do kraja godine i da će gradska vlast to uraditi u skladu sa zakonom.

skupština budžet 13 Opozicija glasala protiv; foto: JV / Tamara RadovanovićOpozicija u niškom Parlamentu glasala je protiv rebalansa, a Branislav Jovanović kaže da je očekivao više.

Očekivao sam krupnije stvari od rebalansa budžeta, da taj ekonomski džin proradi. Međutim, vidimo da je izvršenje oko 90%, ali brojke su neumoljive. Sva uvećanja budžeta su proizvod inflacije, koja će biti i u narednom periodu. Ono što mene zabrinjava nisu ti pokazatelji, jer polako ulazimo u spiralu kamata, što je pogubno. Kamate više nisu 2, već 8 i 9% - kaže Jovanović.

Zabrinjava ga, kaže, i vreme, jer je Ilić rekla da nije bilo vremena i ugovora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Primus

    23:31 // 26. 12. 2023.

    Prosečna zarada u Novom Sadu u oktobru, bez poreza i doprinosa, iznosila je oko 101.000 dinara...???? a vi SRBADIJO, KAKO TE..?

  • Milja

    20:08 // 26. 12. 2023.

    Jadnic, a i mi sa njima!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: