Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 10. 10. 2011.

| Ekonomija

Niški farmeri u poseti Italiji

Autor:N.T.Izvor:Južne vesti
poljoprivreda

Članovi poljoprivrednih udruženja „Niški povrtar“ i „Čegar“ boravili su  u petodnevnoj studijskoj poseti italijanskoj oblasti Emilia-Romanja.

Tokom studijske posete 40 članova poljoprivrednih udruženja posetilo je savremene farme, udruženja, zadruge, naučne ustanove i savremenu  veletržnicu poljoprivrednih proizvoda.

U gradskoj Upravi za poljoprivredu i razvoj sela kažu da je upoznavanje sa modernom organizacijom proizvodnje i plasmana proizvoda, usaglašenom sa propisima i poljoprivrednom politikom EU, bilo je izuzetno iskustvo za niške farmere.

- Poseban utisak ostavio je način organizacije italijanskih poljoprivrednika, koji kroz kooperative i konzorcijume postižu visoku produktivnost i uspešno plasiraju svoje proizvode. Cilj studijske posete je u potpunosti ispunjen a na poljoprivrednicima je da naučeno, uz pomoć stručnjaka iz Uprave, primene na svojim imanjima - kaže Aleksandra Brzaković, načelnik ove Uprave.

Niški povrtari i voćari posetili su tržnicu voća i povrća u Ćezeni, koja se prostire na površini od oko 6.000 kvadratnih metara. Kroz nju godišnje prođe preko 700.000 tona robe a promet dostiže 70 miliona evra. Primarni cilj ove tržnice je da se postignu visoki standardi higijene i kvaliteta a da se proizvodi distribuiraju na moderan način.

Poljoprivrednici su obišli i Istraživački centar za povrtarstvo i eksperimentalne farme, koji promoviše istraživanje, eksperimentisanje iširenje biljne proizvodnje. Ovaj Institut radi u direktnom kontaktu sa poljoprivrednim i prehrambenim sektorom a aktivnosti koje sprovode spadaju u tri grupe: sveže voće i semena, vinova loza i maslinovo ulje kaoi bioenergije.

Organska farma San Martin u regiji Emilija-Romanja, koju su niški poljoprivrednici obišli

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    07:42 // 13. 10. 2011.

    I ovo je studijsko putovanje na koje je potroseno ko zna koliko para....??? Da bi se videli opali orasi i dve flase maslinovog ulja??? Pa, koji je to genije odlucio da se putuje u jesen kada sva poljoprivreda prestaje??? U Srbiji, inace, ne znaju kako se gaje orasi, pa mora da se vidi od Italijana??? Gospode Boze......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: