Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 29. 11. 2023.

| Ekonomija

Niški odbornici i novi porez na imovinu i u čije vreme se živelo bolje

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne Vesti
skupština grada niša (2)
foto: Nikola Đukić

Stabilizacija tržišta nepokrenostni u Nišu omogućava da porez na imovinu neće biti značajno promenjen u narednoj godini, odlučeno je na sednici Skupštine Grada Niša. Dok iz Grada tvrde da porez može biti veći od 0.8% do 3.4% u zavisnosti od zone i vrste nepokrentosti, opozicioni odbornici ističu da je porez na imovinu samo u odnosu na prošlu godinu veći za 12%, a u odnosu na pre 10 godina za više od 300%.

Najveća pažnja niških odbornika bila je kada se govorilo o predlozima odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2024. godinu na teritoriji Niša.

skupština grada niša (1) foto: Nikola Đukić Načelnica Gradske uprave za finansije Nina Ilić istakla je da je tržište nepokretnosti stabilizovano, te da su se zato stekli uslovi da se u narednoj godini porezi na imovinu neće promeniti značajno, već, kako je rekla, u pitanju će biti porez veći za stotinak dinara.

Ja to nikada ne zovem poskupljenjem, jer kada bi umesto 0.35 stope poreza utvrdili da bude 0.4%, kako nam je pre nekoliko godina savetovao Fiskalni savet, međutim Grad Niš se odlučio da ima nižu stopu poreza u odnosu na Beograd, Novi Sad i Kragujevac. Stan po kvadratnom metru u prvoj zoni košta oko 2.000 evra, a prosečne cene za oporezivanje su 1.000 po kvadratnom metru za novi stan - rekla je Ilić.

Nakon što je za govornicom odbornik koalicije “Niš moj grad” Miodrag Stanković rekao da postoji sistemsko povećanje poreza koje traje od 2013. godine i koje je do sada uvećano za više od 300%, te da bi trebalo ukinuti porez na imovinu za jednu nekretninu, dok za svaku sledeću nekretninu progresivno uvoditi poreze na imovinu, usledila je rasprava koja je trajala duže od jednog sata.

Procenat stanovništva koji danas ima novac za kupovinu nekretnina je zanemarljiv u odnosu na procenat stanovništva koji žive u sve većem siromaštvu. Mi se zalažemo za potpuno oslobađanje poreza na imovinu kada se radi o jednoj nekretnini i za progresivno uvođenje poreza na imovinu za svaku drugu nekretninu. Upravljanje javnim finansijama ne znači samo ubiranje poreza, već preraspodelu prihoda od svih nas - izjavio je Stanković.

skupština grada niša foto: Nikola Đukić Odbornici pozicije i opozicije polemisali su nakon toga o tome da li se bolje živelo u vreme kada su jedni ili drugi bili na vlasti u Nišu.

Dok je odbornik Dragoslav Ćirković navodio u procentima koliko je cena namirnica u prethodnih 10 godina i zaključio da se “život meri po frižideru”, gradonačelnica Niša se uključila u diskusiju i rekla da ne živi lošije nego 2013. godine i potom zaključila da isto tako žive i ostali građani Niša.

Ako neko nema, otkud ovoliko automobila na ulicama, 2,4 automobila je po porodici u Nišu, zato što bolje živomo. Zašto u restoran bez rezervacije više ne možete da odete. Statistika je jedno, činjenice su drugo, a to je da mnogo bolje živimo i standard nam je bolji - rekla je Sotirovski.

Nakon završene polemike, govorilo se i o zonama koje će biti oporezivane, te da će zbog greške između Katastra i Uprave za finansije žitelji istih naselja u GO Crveni krst plaćali različite poreze za nekretnine iste veličine.

Zaključeno je da će delovi Beogradske ulice od brojeva 29 do 73 kod Čamurlije, deo Vrtišta, ulice Lipovačka, Sitnička, Lapska, Savinska, Merdarska, Paljinska i Kapetana Dragana Lukića iz četvrte zone biti vraćene u petu zonu.

Sednica održana u sredu, 29. novembra bila je prva u kojoj su odbornici imali prilike da glasaju digitalno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra

    10:49 // 30. 11. 2023.

    Gradonačelnici neko treba da objasni da je imati auto najnormalnija stvar u celom svetu i nije odraz luksuza. Normalno je i da idemo na letovanja i zimovanja, da plaćamo račune, kupujemo. Ali joj je i to, verovatno, odraz luksuza. Gospođo, nemamo za letovanja i zimovanja, račune jedva plaćamo, kupujemo na akcijama, samo su nam kola ostala, a i to Vam smeta? Sećamo Vas se kad niste bili SNS elita..

  • Torpedo

    19:09 // 29. 11. 2023.

    Koga normalnog interesuje sta ovi samozivnici pricaju ? Njima je dobro i zasedanja im dodju kao placena zabava, zabole ih mnogo za narod !

  • Nikola

    19:05 // 29. 11. 2023.

    Bitno da u katastar ne moze da se udje posto je kompletno izlovan samo advokati smeju a obican narod ne (drzava u drzavi)

    • Gruja

      15:09 // 1. 12. 2023.

      Na šalter katastra možeš vrlo lako da dođeš. Ali onaj na šalteru te upućuje na notare. Trebalo mi je četiri dana da tog gospodina ubedim da posedujem 1/2 ostavštine. Konačno njemu je njegov kolega otvorio stranicu gde to da pronađe.
      Budite uporni i dobićete to što vam treba iz katastra.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: