Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:34, 9. 9. 2022.

| Ekonomija

Niški odbornici usvojili rebalans budžeta, opozicija ga opisuje kao bajku

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Skupština Niš
Budžet uvećan za oko 1,1 milijardu dinara; foto: JV / Tamara Radovanović

Odnornici niške Skupštine usvojili su predlog Gradskog veća da budžet bude uvećan za 1,1 milijardu dinara. On će iznositi ukupno 12,8 milijardi, a uvećanje će ići za javnu rasvetu zbog poskupljenja struje, za gradski prevoz zbog porasta cena goriva, za radove na energetskoj efikasnosti Pozorišta lutaka i nekih škola, za eksproprijaciju zemljišta, puteve i vraćanje kredita.

Izmene podrazumevaju da se Upravi za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove iz gradske kase da još 60 miliona dinara zbog povećanja troškova za javnu rasvetu usled poskupljenja struje.

Sotirovski Sotirovski kaže da će biti vraćen kredit "Aik banci"; foto: JV / Tamara RadovanovićTakođe, Direkciji za javni prevoz biće dato još 325 miliona dinara zbog poskupljenja goriva, a JKP Tržnici još 21 milion.

Ovim rebalansom menja se obim budžeta u iznosu od 12.881.000.000, što znači da je povećanje u odnosu na tekući budžet oko milijardu i 136 miliona, odnosno, nešto manje od 10 odsto - kaže predsednik Skupštine Grada Boban Džunić

Direkciji za izgradnju je za održavanje puteva namenjeno još 120 miliona, za kapitalno održavanje 50, za izgradnju ulica 80, a za obnovu međublokovskog zelenila oko 26 miliona dinara. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj dobiće za nove projekte oko 422 miliona.

To su projekti energetske efikasnosti kod dve škole. Od republike smo dobili 60 miliona, a naš deo za ovu godinu je 200.000 dinara. Pošto je reč o dvogodišnjem projektu, u narednom budžetu će biti dopuna za 50 odsto za taj projekat. Za Pozorište lutaka ide 11 miliona i 800.000 dinara - objašnjava Džunić.

Skupština Niš Deo novca od uvećanja ide za gradski prevoz i rasvetu; foto: JV / Tamara RadovanovićOko 27 miliona dinara planira se za upravu za građevinu, a biće vraćen i kredit Aik banci u iznosu od 110 miliona.

Sposobni smo u ovom trenutku da vratimo jedan od kredita, koji iznosi 117 miliona dinara i koji ima najveću kamatu. Umesto da ga otplaćujemo do 2025. godine, vratićemo ga sada i tako ćemo uštedeti više od 50.000 evra - navodi gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Sotirovski, kako kaže, očekuje da će budžet za narednu godinu biti projektovan na 13,5 milijardi dinara, a da u 2024. bude 14 milijardi.


Za opoziciju rebalans netransparentan i nerealan

Predlog odluke o izmenama Odluke o budžetu Grada Niša za 2022. godinu za odbornika Koalicije “Niš, moj grad” Miodraga Stankovića je skandalozan i opisuje ga kao farsu.

Miodrag Stanković Opozicija kaže da je rebalans nerealan; foto: JV / Tamara Radovanović Njegova glavna zamerka je što su građani imali samo jedan dan da daju svoje predloge i sugestije u vezi sa tim, i to onlajn.

Budžet se uvećava za 1,1 milijardu i iznosiće 12,8 milijardi. To je potpuno nerealno ako uzmemo u obzir da ta uvećanja idu od prihoda od poreza na zarade. Imajući u vidu da se planiraju prihodi u iznosu od 12,8 milijardi dinara, a da je za prvih šest meseci realizacija prihoda bila u iznosu od 5.285.000.000 dinara, možete da zaključite da je tu neki višak od 500 miliona dinara, koji verovatno vlast planira da kasnije prerasporedi na nekoj drugoj strani - navodi Stanković.

Smatra da je to bajka kojom se sugeriše građanima da postoje nova radna mesta, dok brojke, tvrdi, govore drugačije.

Odbornik te koalicije Branislav Jovanović ističe da građani od rebalansa ne mogu da očekuju ništa spektakularno i veruje da se ništa naročito neće desiti.

O kojim kapitalnim investicijama pričaju? O prečišćavanju otpadne vode. Kada će to da bude urađeno? Kada će biti gotov stadion i izmeštanje pruge, koje obećavaju od 2017. godine? Kapitalne investicije su oko milijardu dinara, koliko su bile i u prethodnom budžetu. Ma koliki da je budžet, oni milijardu izdvoje za njih, ali grad ne može sa milijardom da se razvija - kaže Jovanović.

Nina Ilić Ilić potvrđuje da su građani imali malo vremena za primedbe i predloge; foto: JV / Tamara RadovanovićDok iz opozicije odlučno poručuju da neće podržati predlog rebalansa, gradonačelnica kaže da su prihodi realni, da Grad na računu ima milijardu i 600 miliona dinara i da su to, pre svega, prihodi od poreza na zarade i poreza na imovinu.

Nišlije su, nakon uvida u rebalans, mogle jedan dan da šalju primedbe i predloge mejlom. V. d. zamenika načelnika Uprave za finansije Nina Ilić potvrđuje da su građani imali relativno kratak rok, ali tvrdi da je primedbi svakako bilo.

Sotirovski poručuje: “Osluškujemo građane”. Poziva ih da šalju predloge za budžet za 2023. godinu i dodaje da takvi predlozi uveliko stižu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar B.

    13:15 // 11. 9. 2022.

    1. Za "virtuozno" (kako piše u odluci) turističko predstavljanje grada cca 70 miliona
    2. Za Smart&Safe City (ma šta to bilo) cca 70 miliona
    3. Za volšebni i potpuno neadekvatan SAP softver cca 70 miliona.

    Cca 1.800.000 evra.

  • Bua...

    23:43 // 9. 9. 2022.

    A pare za najbolji bazen Vrežina u nišu opet nema.

  • Džentlmen

    16:30 // 9. 9. 2022.

    Lepo je to da se uveća budžet, ali zbog potreba građana ovog grada. Međutim, zaključujemo da će toliko novca za koliko je uvećan budžet, otići beogradskim firmama za izvršenje nepostojećih radova, a ove štetočine će svoj deo dobiti preko podizvođača doljevačkih makroa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: