Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:09, 5. 3. 2024.

| Ekonomija

Niški srednjoškolci osmislili zdravu verziju eurokrema - prave ga od žira i urmi

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
sweetni2
Zdravo, a ukusno; foto:SweetNi

Sa željom da naprave poslasticu koja ne sadrži dodati šećer, a koja je zdrava i ukusna, učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša osmislili su slatki krem od žira. To je proizvod kojim će ovi niški srednjoškolci takmičiti na regionalnom nadmetanju učeničkih kompanija.

sweetni3 Kažu da nema dodatih šećera i emulgatora; foto:SweetNiIz ove učeničke kompanije, koja se zove "SweetNI", kažu da su na ideju došli kada su shvatili da se na tržištu uglavnom nudi hrana sa dodatim šećerom, čime se povećava njen ukus i produžava vek trajanja.

Izvori lošeg šećera su sokovi, jogurti sa ukusom, kolači, slatkiši, kremovi i većina prerađenih namirnica - kažu ovi srednjoškolci.

Zato su rešili da naprave nešto što je, ne samo inovativno, već i značajno za zdravlje i ishranu ljudi. sweetni4 foto:SweetNi

Došli smo na ideju da osmislimo poslasticu koja neće sadrzati dodati šećer, koja će biti hranljiva i zdrava, a istovremeno ukusna. Tako je nastao "SweetNI krem" od žira. Proizvod se sastoji samo od prirodnih sastojaka kao što su brašno od žira, urme, čokolada sa visokim sadržajem kakaa i maslac - objašnjavaju niški đaci.

U njihovom kremu nema, ističu, emulgatora, niti palminog ulja.

Navode da im je misija da ponude zdravu varijantu krema sa visokom hranljivom vrednošću i da upozore na štetnost dodatog šećera u ishrani.

Ovu učeničku kompaniju čini 6 srednjoškolaca - Milica Todorović, Vuk Jovančić, Luka Marković, Anđelija Stevanović, Sonja Vučić i Sara Nešić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    16:12 // 8. 3. 2024.

    Децо,брендирајте то и пласирајте преко продавница здраве хране!?Може и.мед да се дода...све природно и врло здраво...браво,децо...браво,браво!

  • Pa nece moci bas da zameni

    12:12 // 5. 3. 2024.

    Po izgledu se vidi da nije krem a tek ukus.. Ovo je neki namaz od zira.

  • Stefan

    11:08 // 5. 3. 2024.

    Bravo klinci!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: