Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:57, 3. 11. 2020.

| Ekonomija

Niški štab otpisao kiriju za gradske lokale, pa se predomislio i naplaćuje retroaktivno

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Kafici prazni; foto: Vanja Keser
Nova naredba najviše pogodila ugostitelje; ilustracija; foto: Vanja Keser

Pre skoro 6 meseci niški Štab za vanredne situacije je omogućio zakupcima gradskih lokala da ne plaćaju kiriju za tri meseca, kada zbog vanrednog stanja mnogi nisu ni radili, i time im olakšao poslovanje u doba korone. Ipak, nova gradonačelnica Niša i komandant novog-starog Štaba je tu odluku poništila i naredila da ipak plate zakup za taj period na rate narednih 6 meseci. Ova nova odluka najviše je pogodila ugostitelje, koji kažu da to ozbiljno ugrožava njihovu egzistenciju i opstanak.

Prvobitna odluka Štaba za vanredne situacije doneta u aprilu bila je da se odlaže naplata zakupa poslovnog prostora koji je u vlasništvu Grada Niša i da kiriju mogu da plate kada prođe vanredno stanje u 24 jednake mesečne rate bez kamate.

Odluka o zakupu Bulatovic; foto: printskrin-ni.rs Ukinuta ranija naredba o besplatnoj kiriji; foto: ni.rs Ubrzo je usledila nova odluka Štaba - da kiriju od 15. marta do kraja maja zakupci ne plaćaju ni dinar.

Mnogi privrednici u gradskim lokalima u tom periodu nisu ni mogli da rade, jer je bilo vanredno stanje, te im je zbog korona-krize značilo da ne plaćaju zakup.

Međutim, pre mesec dana Štab je na čelu sa novom gradonačelnicom Draganom Sotirovski doneo novu odluku koja poništava prethodne dve - kiriju će morati da plate i za mesece kada nisu radili. To im je omogućeno na 6 mesečnih rata, bez kamate ako isplate sve do kraja maja naredne godine.

Obavezuje se Gradska uprava grada Niša da omogući zakupcima da obračunatu i fakturisanu, a neplaćenu zakupninu za period april, maj, jun 2020. godine, izmire u jednakim ratama u periodu od 1. novembra 2020. do 1. maja 2021. godine, bez obračunavanja kamate na odloženi dug u slučaju izmirenja odloženog duga do kraja navedenog roka - piše u odluci Štaba.

Odluka o zakupu Sotirovski; foto: printskrin-ni.rs Sotirovski potpisala novu naredbu kojom se ukida besplatan zakup; foto: Ivan Jovanović Ovu odluku obelodanio je Ivan Jovanović potpredsednik Nove stranke, a kaže da je pomenuti dokument juče dobio jedan od vlasnika kafića kojeg poznaje.

Nedoslednost gradske vlasti u Nišu i gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i obmanjivanje građana. Ovo je još jedan dokaz bahatosti i nesposobnosti aktuelne gradonačelnice Dragane Sotirovski da vodi grad. Njena pažnja je na kaznenoj politici prema građanima i to je jedino što ona ume da radi, a interes građana joj je na poslednjem mestu - prokomentarisao je Jovanović.

Da će ipak morati da plate kiriju, kako piše u naredbi koju potpisuje Sotirovski, odlučeno je na sednici Štaba u užem sastavu 1. oktobra. Tih dana je upravo gradonačelnica najavljivala strože kontrole ugostitelja koji ne poštuju mere, a koji sada kažu da je njih najviše pogodila nova naredba.

Autentičnost dokumenta potvrđuje i Jelena Milošević ispred Udruženja ugostitelja Niša. Poslodavci koji su sada ugroženi nisu želeli da govore javno o tome, ali nekoliko njih je potvrdilo da im je juče stigao dokument i da su šokirani. Kafici prazni vece; foto: Vanja Keser Odluka iznenadila ugostitelje; ilustracija; foto: Vanja Keser

Jedva opstajemo sada, tek sad ne znamo kako ćemo - komentar je jednog od ugostitelja.

Obmanuti su i besni, a posebno zato što se odluke olako i retroaktivno poništavaju, iako ugrožavaju njihovo poslovanje.

Ovo ozbiljno ugrožava egzistenciju i opstanak privatnika, posebno u doba korone - dodaju.

Kako saznajemo ugostitelji će pisati molbu gradonačelnici i tražiće da se ovakva odluka poništi.

Iz kabineta gradonačelnice već dva dana ćute o tome. I pored obećanja da će odgovoriti Južnim vestima, nije stigao odgovor na pitanje zašto je iznenada promenjena odluka o besplatnom zakupu prostora i dodatna pojašnjenja odluke koja je jedna od retkih niškog Štaba tokom epidemije koja nije zvanično objavljena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    08:47 // 4. 11. 2020.

    Pa nece valjda ovo cudo od gradonacelnice da zaboravi napredne postulate o (ne)postovanju zakona...prvo te postedi,pa ti da 100e,a onda ti uzme 10x toliko...moj primer...pred kraj 2019 cestitka poreske uprave za dug za oruzje od tada 2008.nekih hiljadu dinara... naraslo na 12.500...naplata obavezna,pa se ti zali da je zastarelo...uplatnicu nisam naravno mogao da nadjem,a dosada sve uredno placenp.

  • PRAVNA DRŽAVA URUŠENA

    00:55 // 4. 11. 2020.

    Najgori vid ugrožavanja prava i sloboda i potpune pravne nesigurnosti je retroaktivnost zakona. Danas može biti po zakonu, a sutra može biti kažnjivo! POTPUNO URUŠAVANJE PRAVNE DRŽAVE! napreDNO

  • Sale

    00:47 // 4. 11. 2020.

    Iako licno ne zalim ugostitelje mislim da ni prva ni druga odluka nisu uredu.Prvo je trebalo uraditi kao u mnogo bogatijim i pametnijim zemljama da im se ta 3 meseca daju na kredit, a posle sve da placaju normalno kao i ostali. Radili su i zaradili i dosta je kuknjave.Kad bi se samo digli oni jadni ne prijavljeni radnici bilo bi svasta.A ovo uzimala davala ne ide na ruku ni gradonacelnici ni gradu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: