Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:24, 16. 11. 2018.

| Ekonomija

Niški start-ap donosi revoluciju u arhitektonskom projektovanju

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
future-realty-sistem2-foto-privatnaarhiva
Nagrada za najbolje početniku u biznisu na području Grada Niša; foto:Future Reality Systems

Mobilna aplikacija “52 vikenda u Srbiji”, virtuelna tura Novog dvora, kao i platforma koja služi za dizajn enterijera, neki su od radova kompanije Future Reality Systems koju je nedavno Grad Niš nagradio priznanjem za najboljeg početnika u poslovanju.

Prema rečima Petra Pejića, direktora ovog niškog start-apa, primarni fokus im je razvoj platforme za uređenje enterijera, a sekundarni razvoj mobilnih i veb rešenja u oblasti virtuelne i proširene stvarnosti prema zahtevu klijenata.

Celokupan rad naše firme, zasnovan je na mojim naučnim istraživanjima vezanim za primenu savremenih digitalnih tehnologija u arhitekturi - objašnjava Pejić.

aplikacija-52vikenda-foto-future-realitysistem Aplikacija za Turističku organizaciju Srbije delo niške kompanije; foto:Future Reality SystemsUpravo je na Pejićevom doktoratu bazirana inovativna platforma na kojoj rade, a koja sadrži veštački "arhitektonski mozak" koji bi pomogao kako profesionalcima u projektovanju, tako i onima koji nisu stručnjaci za uređenje prostora.

Za razvoj ove mobilne aplikacije, koja može da unese revoluciju u projektovanju enterijera, niški start-up je dobio finansijsku podršku Fonda za inovacionu delatnost u iznosu od skoro 99.000 evra.

Kroz projekat “Arxitekt” radimo na razviju platforme, koja se koristi za dizajn enterijera i zasniva se na tehnologiji proširene i virtuelne stvarnosti sa elementima veštačke inteligencije. Ova platforma će omogućiti profesionalnim dizajnerima enterijera, ali i entuzijastima u ovom polju, da brzo i lako naprave svoj projekat uređenja enterijera - objašnjava Pejić.

Kaže da je trenutno plaforma u fazi razvoja, ali da je neka procena da će prva verzija moći da se koristi za nekoliko meseci.


Grantovi nisu pokretač, već olakšica na putu ka cilju

future-realty-sistem-foto-privatnaarhiva Tim koji ima kvalitetne ideje; foto: Future Reality SystemsKompanija Future Reality Systems počela je da radi početkom 2016. godine, a Pejić je u njoj okupio svoje prijatelje i kolege - Obrada Stajića, programera, Srđana Sakana, arhitektu i Tihomira Đurkovića, ekonomistu.

Jedni su od prvih stanara Start-ap centra na niškom Elektonskom fakulteta, a nakon podrške iz Fonda za inovacione delatnosti, nedavno su dobili i grant programa “Pokreni se za posao” koji će usmeriti u unapređenje poslovanja u oblasti virtuelne realnosti.

Preko programa smo nabavili opremu neophodnu za 360 Live stream i imali prilike da je testiramo na ovogodišnjoj dodeli indeksa studenata Mašinskog fakulteta u Nišu - objašnjava Pejić.

Kaže da su ovakvi vidovi finansijske podrške od velikog značaja početnicima u poslovanju i da ih svi oni koji imaju ideje treba da koriste slične konkurse i programe podrške i tako ubrzaju svoj razvoj.

Osim finansija one daju i dodatnu moralnu motivaciju činjenicom da još neko veruje u vaš proizvod i spreman je da na to potrši dosta novca. Svakako da ovo nisu jedini načini za pokretanje biznisa, već olakšice na putu ka vašem cilju, a to je da budete profitabilni - objašnjava Pejić.


"Kvalitetom zaslužili priznanje Grada"

Pejić ističe da je priznanje za najboljeg početnika u poslovanju Grada Niša, koje im je nedavno dodeljeno, predstavlja za njih potvrdu da su na pravom putu razvoja preduzeća.

Drago nam je da je zajednica u kojoj živimo i radimo svesna značaja našeg rada, što nama daje dodatni podstrek za dalji rad - kaže Pejić.

Smatra da je ono što ih je verovatno izdvojilo od većine ostalih početnika u poslovanju jeste njihov tim i ideja oko koje je okupljen. Ističe da o kvalitetu njihovog rada govore brojne nagrade koje su osvojili u protekle dve godine, poput trećeg mesta na Startup connect-u u Berlinu ili nagradi za najbolji srpski start-ap na PODIM-u u Mariboru.

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Зоран Васиљевић

    06:46 // 17. 11. 2018.

    Бре Булатовићу, тачно је да си градоначелник (први човек) Ниша, додуше неким чудом (у директним изборима тешко би био и председник месне заједнице), али, као свестраном незналици, стварно ти није место међу овим људима.

  • profesor

    23:38 // 16. 11. 2018.

    biosam mu profesor,i u mojoj karijeri bolji se pojavio nije,ako izuzmemo milivoja stankovica,,babce,,i jovana canica.zao mi je sto nije ostao na fakultet,ne zbog njega vec buducih studenata.zelim petru svetsku slavu,i znam da je vani poznatiji no u srbiji.njegovo vreme dolazi

  • Danko

    20:29 // 16. 11. 2018.

    Bravo Pero majstore! Ovo ti ide bolje od kosarke, mada i tamo povremeno pokazes talenat.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: