Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:56, 9. 10. 2018.

| Ekonomija

Niški start-ap kreira prototip koji "dovodi" sluh u "pametne kuće"

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
fond inovacije
Fond za inovacionu delatnost dodelio je prošle nedelje 3 miliona evra za 22 inovativna projekta malih i srednjih preduzeća; foto: Fond za inovacionu delatnost;

Ideja niškog tima “InnSono” za jedinstveni audio interfejs za “pametne” uređaje koji će prepoznati lomljavu stakla, plač bebe i druge zvuke, ali i utvrditi gde se to dogodilo, jedan je od 22 inovativna projekta kojima je Fond za inovacionu delatnost dodelio ukupno 3 miliona evra.

“InnSono” je od Fonda dobio blizu 80 hiljada evra kojih će uložiti u razvoj funkcionalnog prototipa audio interfejsa koji, kako objašnjavaju iz njihovog tima, omogućava smart uređajima sa kojima je povezan da prepoznaju kontekst zvučnih događaja i pravac njihovog dolaska.

Kombinujući akviziciju 3D zvuka i prepoznavanje događaja zasnovano na veštačkoj inteligenciji, SONO360 donosi čulo sluha u “pametne kuće”. Uz pomoć njega pametni uređaji će dobiti dodatnu sposobnost da pored mogućnosti prepoznavanja govornih naredbi, mogu da prepoznaju da li se dogodio neki od bitnih zvučnih događaja i gde se - objašnjavaju iz tima “InnSono”.

Napominju da trenutno na tržištu ne postoji uređaj koji je u stanju da u realnom vremenu obavlja ove funkcije, te da imaju veliku prednost na tržištu.

innsono Niški tim radi na pametnom audio interfejsu; foto: FB InnSono;Inače, “InnSono” je osnovan u maju 2018. godine kao spin-off proistekao iz Laboratorije za akustiku Elektronskog fakulteta u Nišu. Kažu da im je vizija da postanu održiva kompanija koja pruža visokokvalitetna tehnička rešenja za analizu zvuka i vibracija, zasnovana na veštačkoj inteligenciji.

Ideja ovog tima, koji čine mladi entuzijasti i iskusni profesionalci, podržana je kroz Program za rani razvoj Fonda za inovacionu delatnost, zajedno sa još 12 inovativnih projekata.

U ovom niškom start-apu navode da im finansijska pomoć puno znači jer će brže završiti prototip i izaći na tržište.

Da biste registrovali firmu u Srbiji, potrebni su vam samo jedan dan i ne mnogo novca, međutim, najvažnije je imati početni kapital, biznis model, dobru ideju, i naravno tim stručnih, sposobnih i motivisanih ljudi koji su u stanju da ideju pretvore u proizvod koji je moguće komercijalizovati - objašnjava Kristina Paralidis iz tima “InnSono”.


Podržane još dve inovacije iz Niša

Fond za inovacionu delatnost je kroz Program sufinansiranja inovacija, koji je je namenjen preduzećima kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za komercijalizaciju istraživanja i razvoja, dodelio prošle nedelje ukupno 2 miliona evra za 9 projekata, od kojih su dva niških firmi.

Novac za inovacije dobila je kompanija “Photon Optronics” iz Niša za razvoj novog hardversko-softverskog sistema koji će omogućiti izvlačenje slike visokog kvaliteta i stvaranje prostornih modela u atmosferskim uslovima sa otežanom vidljivošću.

Kako je objašnjeno u opisu projekta, ovaj ovaj sistem će pronaći svoju primarnu primenu u borbi protiv požara, spasilačkim misijama, sigurnosnim sistemima i sistemima nadgledanja.

Finansijsku pomoć dobila je i niška “Neomedica” koja želi da unapredi klasičan metod sprovođenja ELISA testa.


Raspisani novi pozivi za pomoć

Fond za inovacionu delatnost raspisao je dva nova poziva kroz koja će se dodeliti 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća ostvaruju u saradnji sa naučnoistraživačkim organizacijama - Program saradnje nauke i privrede i Inovacione vaučere.

Javni poziv za prvi program je otvoren do 28. decembra, dok će zainteresovani za inovacione vaučere moći da se prijavljuju dok se planiran novac ne utroši.

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: