Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:09, 25. 5. 2018.

| Ekonomija

Niški studenti osmislili i spremaju za tržište naočare koje gluve štite u saobraćaju

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
HearO-Glasses2-foto-petar-kotnik
Rad na sajtu, promociji, kao i na tehničkim detaljima; foto: Petar Kotnik

Kako bi pomogla gluvim i nagluvim osobama koje su izložene većem riziku u saobraćaju jer ne mogu da reaguju na zvukove, studentkinja Elektronskog fakulteta u Nišu Anđela Kocić došla je na ideju da napravi naočare u koje su ugrađena svetla koja reaguju na zvuk poput sirene i škripe guma, te upozoravaju na moguće opasnosti.

Njen tim trenutno radi na razvoju hardvera i softvera kako bi proizvod bio što pouzdaniji, a potom je plan da sredstva prikupe preko crowdfund kampanje. Ukoliko kampanja bude uspešna, želja im je da na tržište izađu do kraja 2018. godine.

Mlada Leskovčanka Anđela Kocić kaže da je ideju za ove naočare dobila kada je prošle godine u Nišu devojka izgubila život prelazeći prugu jer nije čula voz. HearO-Glasses4-foto-petar-kotnik Dizajn je sličan guglovim naočarama, tj. matična pločica se nalazi u kućištu pričvršćenom za jednu stranu naočara; foto: Petar Kotnik

Nije bila gluva, ali je nosila slušalice. To me je navelo da razmišljam kako ne treba dozvoliti da se životi gube na tako apsurdan način i odmah posle toga prešla na implementaciju hardverskog rešenja - objašnjava 22-godišnja Anđela.

Posle par meseci su joj se priključile vršnjaci i kolege - Dušan Dimitrijević i Bojan Draško. Kako se ne bi stalo samo na ideji, već da se od nje stvori biznis, pomogla im je Social impact nagrada koju su osvojili prošle godine, a za koju je ovogodišnji konkurs otvoren do 27. maja.

Stvorili su “HearO Glasses”, odnosno naočare u koji su okvir ugrađene LED diode koje svetlosnim signalima upozoravaju onog kojih ih nosi na opasnost u saobraćaju.

Ako opasan zvuk dolazi sa leve strane, svetlo će se pojaviti na levoj strani okvira. Ako zvuk dolazi od pozadi, svetleće donja strana okvira. Desna za desno i gornja strana za zvuk koji je ispred naočara. Naravno, neće svaki zvuk aktivirati upozorenje, već samo onaj procenjen kao opasnost kao npr. sirena automobila na određenoj udaljenosti, zvuk voza koji se približava, ili škripanje guma - kaže Anđela.

Ističe da naočare izgledaju kao svake druge, samo što nekome mogu spasiti život. Imaju baterije koje se pune kao i mobilni telefoni. Niški studenti koji su osmislili algoritam za prepoznavanje zvuka i hardver za njegov prijem i obradu, kažu da je on prava vrednost, te da postoji mogućnost da njihov proizvod ne bude samo u obliku naočara, već i narukvice ili bežičnih slušalica.


Najveća nagrada mentorstvo, do kraja godine izlazak na tržište

HearO-Glasses-foto-petar-kotnik Centar tima čini troje studenata Elektronskog, a već traže i pojačanje; foto: Petar KotnikAnđela, Dušan i Bojan ovom idejom osvojili su prošle godine nagradu Social impact award, kojom su dobili početni kapital za svoj start-ap, kao i mentorsku podršku.

Na konkurs sam se prijavila bez nekog posebnog plana da ovo bude biznis. Nisam bila sigurna da je to prava stvar za mene, poučena lošim iskustvom svojih rodtelja koji su bili preduzetnici. Sinonim za preduzetništvo su mi bili stres, nervoza, neispavanost... Namera mi je bila da stanem sa hardverskim rešenjem i da se ne bavim biznisom. Tu je uskočio SIA i promenio mi to mišljenje. Njihova inkubacija je veoma značajno i korisno iskustvo koje mi je pomoglo da napredujem - kaže Anđela.

Objašnjava da su tromesečne radionice i rad sa mentorima neopisivo iskustvo, a ističe da su ona i njen tim uz pomoć njih upoznali start-ap scenu Srbije.

Povezali smo se sa sjajnim ljudima koji su nam bili podrška i nakon završetka ovog programa. Nagrada od 1.500 evra je bila značajna, ali ni približno kao njihovo mentorstvo - napominje ova mlada studentkinja mikroelektonike.


Šansa za dobre ideje koje pomažu društvu

Konkurs za Social impact award je u toku, a mladi od 15 do 30 godina mogu učestvovati sa idejom koja rešava društveni ili ekološki problem.

Prijava traje do 27. maja u ponoć, a 10 timova će ući u finale - tromesečnu inkubaciju, tokom koje će moći da isprobaju svoju ideju. Potom će 3 najbolje ideje izabrati stručni žiri i biće nagrađene sa 1.500 evra početnog kapitala, besplatnim učešćem na međunarodnoj konferenciji u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju i mentorskom podrškom.

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Јелена

    09:13 // 7. 6. 2018.

    Свака част, било би одлично када би та идеја могла да се преточи у реалност, заиста сјајна идеја! :-) Лично сам особа оштећеног слуха

  • Emilija

    12:34 // 27. 5. 2018.

    Bravo! Sve pohvale za naše vredne i dobre studente!

  • Sima

    08:25 // 26. 5. 2018.

    Smatram da Juzna Srbija ima toliko mladih strucnjaka i zainteresovanih u tehnologiju koji su samouki a i onih sa formalnim obrazovanjem da se u Nisu moze stvoriti neka verzija Silicijumske Doline. Bukvalno bi Nis i ovaj deo Srbije procvetao od investicija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: