Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:32, 9. 5. 2017.

| Ekonomija

Niški većnici usvojili poskupljenje grejanja 6 meseci od kada ga Toplana naplaćuje skuplje

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Toplana
Stara cena, nova odluka; Foto: Arhiva JV

U decembru je grejanje poskupelo za 3,64 %, a Toplana je korisnicima daljinskog grejanja naplaćivala po novoj ceni prethodnih meseci, dok je Gradsko veće ove cene usvojilo skoro pola godine kasnije. Cena po kojoj su naplaćivali grejanje od 1. decembra 2016. je time postala legitimna, a u Sekretarijatu za komunalne delatnosti kažu da je ovo uobičajena praksa, iako su oni još februara dostavili ovu odluku Gradskom veću.

Početkom prethodne grejne sezone ustanovljena je takozvana “nulta cena” grejanja od 5,21 dinar po kW/h, što je bilo uvećanje za više od 30 % u odnosu na prethodno važeću cenu. Tada su iz gradske vlasti ovakav način obračuna pravdali Uredbom Vlade Srbije i metodologijom za obračun cene grejanja, po kojima je navodno neophodno da se na početku svake grejne sezone formira takozvana "nulta cena". Gradsko veće Iz Sekretarijata kažu da su februara poslali odluku Veću; Foto: Arhiva JV

Tokom sezone, kažu, bilo je samo jednog poskupljenja, i to od decembra, kada su dobavljači ispostavili Toplani račun koji je bio uvećan, kako su naveli iz Nadzornog odbora Toplane, zbog skupljeg gasa za 4,16 %. Mazut je, istovremeno, kako su kazali, poskupeo za 1,54%. Za one koji plaćaju po kvadratu, tada je ustanovljenja cena od 1.041,12 dinara po kvadratu na godišnjem nivou, što je 86,76 dinara po metru kvadratnom mesečno, a cena po utorošenom kilovat-satu porasla je na 5,40.

Podsetimo da su tada mnoge Nišlije dobile višestruko uvećane račune za grejanje, koji su dosezali i do 20.000 dinara za stan od 80 kvadrata.

Zbog čega se ovaj predlog tek sada našao pred većnicima Grada, iz Sekretarijata za komunalne delatnosti nisu mogli da odgovore.

Sekretarijat je blagovremeno podneo zahtev Gradskom veću. Verovatno je došlo do usaglašavanja cena ili provera, ali ne znam zašto je tek danas došlo na dnevni red. Sekretarijat je uradio predlog rešenja i dostavio Veću u februaru 2017. Proverili smo navode Nadzornog odbora i utvrdili da je u skladu sa Uredbom o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom - kazao je Hranislav Đorđević iz Sekretarijata.

On dodaje da su nove cene morale da budu istaknute na sajtu Toplane i Grada Niša, što je, kako tvrdi i bilo učinjeno.

Dodaje i da bi Toplana morala da obešteti korisnike da Veće nije usvojilo nove cene, što se, kaže, dešavalo ranije.

Podsetimo da je iz Toplane početkom sezone dolazio predlog da i fiksni deo računa bude uvećan, što gradska vlast nije usvojila. Enormno uvećanje računa iznenadilo je Nišlije u decembru kada su niški stanari (UPSS) koji se godinama bore za kvalitetnije grejanja kazali da je razlog nepoštovanje Zakona o energetici i povećanje protoka u podstanicama, koje kontrolišu upravo samo zaposleni u JKP "Gradska toplana". Iz Udruženja su, podsećamo, smatrali i da je "nulta cena" formirana na osnovu neistinitih podataka o ceni energenata.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Višekruna

    12:55 // 10. 5. 2017.

    Sad kad krenu tužbe protiv Toplane za nezakonito obračunavanje cene grejanja, opet će im biti krivi advokati i etiketiraće ih kao državne neprijatelje, kao kada je bio slučaj sa Pčelicom.

  • Ing Zoran Vukov

    08:36 // 10. 5. 2017.

    Tako stan od 60 m2 je za 12 meseci kupio 3.859,60 kwh, a platio 22.381,92 din REKETA. Isporučena energija tokom Okt=9,908 kwh/m2 stana; Nov=15,5493; Dec=24,7675; Jan=30,2985; Feb=17,2486; Mar=10,6802; Apr=7,6976 kwh/m2 stana . UKUPNO =116,2026 kwh/m2 stana. Stvarna obaveza stana od 60 m2je za Okt+Nov+Dec=50,2776 kwh x60=3,016,656 x5,731 din/kwh=17.288,45 din a za ostale mesece još za 3955,5 x5,94=

  • Ing Zoran Vukov

    08:19 // 10. 5. 2017.

    Građani treba da shvate da je samo cena kwh x količina isporučenih kwh mesečno stanu =iznos stvarne obaveze za grejanje, Fiksni deo je REKET i ti iznosi su AKONTACIONA KUPOVINA KWH koja se mora na kraju sezone odbiti od iznosa koji je plaćen. To je PREVARA.Fiksnim delom korisnik je kupo god. za 8 mes sa cenom 5,731 din/kwh i 4 mes sa cenom 5,94 din/kwh ukupno 64,3267 kwh/m2 stana. x površina stana

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: