Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:46, 28. 3. 2011.

| Ekonomija

Niški vodovod flašira vodu (video)

Autor:Z.M.Izvor:Danas
Izvorište Ljuberađa

Niš - Prema najavama čelnih ljudi JKP Naissus, ovo preduzeće uskoro bi moglo da otpočne sa proizvodnjom flaširane vode, prenosi Danas.

Direktor javno-komunalnog preduzeća Naissus Aleksandar Mitić saopštio je da je to preduzeće započelo prve pripreme za flaširanje vode iz niškog vodovoda koja bi već "početkom naredne godine trebalo da se nađe na tržištu".

Stručnjaci, inače, već godinama vodu iz niškog vodovoda ocenjuju kao jednu od najkvalitetnijih u Srbiji.

- Već četiri godine radimo biohemijske analize vode sa izvorišta Studena 2, a uskoro ćemo uraditi Studiju izvodljivosti koja bi pored ostalog trebalo da odgovori na pitanja koliko će ovakva delatnost i nova oprema da nas košta. Prema svim analizama, ova voda ispunjava sve parametre Pravilnika za mineralne, prirodne izvorske vode i stone vode - kaže Mitić.

Mitić dodaje da voda iz Studene 2 dolazi iz velike dubine i prolazi kroz sastav crvenih peščara i krečnjaka, te je niskomineralna, sa malim sadržajem kalcijuma i natrijuma i zato dobra za zdravlje odraslih i dece.

- Ovo izvorište je stabilno, ne muti se zbog padavina, ima prosečnu izdašnost od 200 litara u sekundi, a za flaširanu vodu potrebno je četiri do pet litara u sekundi, a njegova eksploatacija u komercijalne svrhe neće se ni na koji način odraziti na snabdevanje vodom grada - rekao je Mitić.

Mitić, inače funkcioner DS-a i VD predsednik Regionalne privredne komore, ocenjuje da bi flaširana voda iz JKP Naissus mogla da predstavlja „niški brend“, ali i dodatni izvor prihoda tog preduzeća, koje bi na taj način „počelo i tržišno da se ponaša“ i bude manje zavisno od gradskog budžeta.

Izvorište Studena nalazi se u podnožju Suve Planine, iznad sela Donja Studena. Izgrađeno je 1959. godine.


Niška ‘ladna

- Uputićemo poziv svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Nišu da predlože naziv niške vode, kao i dizajn flaše i logo te vode. S obzirom na to da Podravka već ima vodu pod nazivom „Studena“, naša voda neće moći tako da se zove. Niški LDP je predložio da se ona zove "Niška ‘ladna", ali želimo da čujemo predloge mladih i kreativnih ljudi, među kojima će možda biti i boljih - kaže Mitić.

Niš, Suva Planina, izvorište Studena; arhivski snimci

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pile

    22:22 // 3. 5. 2011.

    "S obzirom na to da Podravka već ima vodu pod nazivom „Studena“, naša voda neće moći tako da se zove."

    Vi stavite naziv "Studena, al' nije Podravkina" ;D

    Bolje nego ova smejurija "Niska 'ladna" haha sta ces bolje i da ocekujes kad to daju osnovci iz Niskog LDP-a... :D

  • Ing. Stankovic

    18:19 // 30. 3. 2011.

    Vec 30 godina JKP "Naisus" nije doveo 1l nove pijace vode. Od razvoja i kvaliteta postigao je samo najrazvijenije i najkvalitetnije stranacko i interesno zaposljavanje. Valjda sa dupliranjem broja zaposljenih treba obezbediti makar litar vise. Upozoravam da ce ovakvim odnosom prema izvoristima i vodi, za 10 godina, Nis imati ozbiljan problem snabdevanja kvalitetnom pijacom vodom.

  • RE

    15:10 // 29. 3. 2011.

    Uh što volim vas što mrzite, sve što pokuša da se uradi u ovom gradu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: