Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 10. 5. 2022.

| Ekonomija

Niško poskupljenje prevoza - bez obrazloženja, veće od inflacije, udara na standard

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
prevoz
Stručnjaci ukazuju na drastično povećanje cena javnog prevoza; foto: JV/T. R.

To što će od 1. juna javni gradski i prigradski prevoz u Nišu biti skuplji za oko 33 odsto ekonomista Boban Stojanović vidi kao preterano povećanje, jer je iznad zvanične stope inflacije. Ocenjuje da će biti na štetu najugroženijeg sloja stanovništva. Nove cene niškog javnog prevoza biće približne beogradskim, što je izazvalo burne reakcije javnosti, a Nišlije negoduju i zbog loših uslova u autobusima.

Anketa
Posle dve godine cene pojedinačnih, mesečnih i polumesečnih karata u gradskom prevozu će biti promenjene, a Nišlije kažu da ta odluka Gradskog veća nije primerena trenutku i uslovima koje nude prevoznici.

Kada poskupljuju osnovne životne namirnice, suludo je da poskupljuju i gradski prevoz. Da li se nude normalni uslovi za prevoz od tačke A do tačke B? Šta se dešava kada je napolju 30+, a u autobusu nema klime?! Prosto je neverovatno da se dižu cene, a ne nude normalni uslovi za vožnju! - pita Nišlija Aleksandar Đokić.

Ekonomista Boban Stojanović smatra da cene gradskog prevoza u Nišu treba da budu veće, ali da u ovom slučaju to prelazi svaku granicu. karta Od 1. juna karta neće biti 60, već 80 dinara; foto: T. T.

Odluka je takva da je to preterano poskupljenje, s obzirom na to da je zvanično inflacija 10 odsto, ako oni idu iznad 30 odsto, to je daleko iznad zvanične stope inflacije. Cene energenata rastu, ali pitanje je kako će da se odvija u budućnosti, ovo je dosta drastično povećanje, ili je trebalo ići na postepeno povećanje, ali ne odjednom ovoliko - ističe Stojanović.

Koji je glavni razlog poskupljenja iz Direkcije za javni prevoz nisu precizirali, pa su loptu prebacili na Gradsko veće i objasnili da to nije njihova odluka.

Članom 32 stav 2. Odluke o javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji Grada Niša propisano je da cenu usluge prevoza putnika određuje Gradsko veće Grada Niša u skladu sa elementima utvrđenim važećim propisima i elementima tarifnog sistema. Takođe, članom 22 iste Odluke propisano je da Direkcija obavlja poslove kontrole i realizacije integrisanig tarifnog sistema u gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji grada Niša - odgovor je Direkcije.


U Nišu manje plate, a cene prevoza približne Beogradu

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je za februar ove godine prosečna plata bez poreza i doprinosa u Nišu bila 64.865, a u Beogradu 88.461 dinar.

Međutim, bez obzira na manju zaradu, od 1. juna cene javnog prevoza u tim gradovima se neće mnogo razlikovati. Za 90 minuta vožnje Beograđani plaćaju 89 dinara i mogu da menjaju više autobusa, dok će Nišlije samo jedna vožnja u prvoj zoni ubuduće koštati 80 dinara, što je izazvalo burne reakcije građana koji poskupljenje nazivaju postizbornim. karta U Nišu će mesečna biti 2.640, a u Beogradu je 2.990 dinara; foto: printscreen

Beograd - karta 90 dinara važi 1,5 sati, možeš da presedaš koliko želiš i važi za sve 3 zone. Tako da mi je ovo malo reći smešno, ali očekivano - komentarišu Nišlije.

Veće cene će, kako kaže Stojanović, najviše uticati na najugroženiji deo stanovništva i značiće dalji pad životnog standarda. Kao rešenje vidi postepeno povećanje i veće subvencije Grada za javni prevoz, kao što je to slučaj u prestonici.

Jedan ogroman deo budžeta ide za subvencionisanje gradskog saobraćaja, u Nišu je to sigurno manje i nije uopšte dobro ako su cene približno iste za Beograd, koji je mnogo veći grad i zahtevniji za gradski saobraćaj - poručuje ekonomista.

Inače, u Rešenju Gradskog veća o povećanju cena ne piše kada je održana sednica, a za koju Južne vesti nisu dobile poziv.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dexter

    22:15 // 11. 5. 2022.

    Ako,treba da poskupi 100%.Glasali ste,gledajte...

  • Dragan Petrović

    21:01 // 11. 5. 2022.

    Ako vi što vas Alchajmer dokačio i ljubitelji onog "baš me briga"tek ćete da se krstite od opravdanih poskypljenja,a onda će i nestašice poskypeti...nek vas šiša onaj što se kliberio sa ambasadora..

  • Putnik

    11:44 // 11. 5. 2022.

    Svetska ili Evropska kriza nije opravdanje za poskupljenje prevoza zato što nam je prevoz u gradu previše skroman, sa dotrajalim autobusima koji su premali za veliki broj radnika i dece koja se prevoze, osoblje tj kondukteri drski i neljubazni guraju putnike pod izgovorom da prodaju karte, higijena loša, udobnost nula jer ljudi uglavnom stoje i tako dalje i tako dalje jednostavno NEMA OPRAVDANJA

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: