Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 29. 12. 2023.

| Ekonomija

Niškom Univerzitetu naloženo da vrati više od 500.000 evra u budžet građana

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Univerzitet
Univerzitet nezakonito trošio novac građana; foto: JV/J. A.

Ministarstvo finansija je još krajem oktobra prošle godine naložilo Univerzitetu u Nišu da vrati u budžet građana više od 62 miliona dinara, jer su taj novac nezakonito potrošili i to uglavnom na plate zaposlenih, a još nije poznato da li su to i učinili, ali jeste da su pokrenuli upravni spor koji još nije okončan.

Budžetska inspekcija kontrolisala je poslovanje niškog Univerziteta i utvrdila da su nekoliko godina, uglavnom za plate zaposlenih, trošili više novca iz budžeta nego što su smeli.

Izvršno rešenje tim povodom doneli su 25. oktobra 2022. godine i tražili od Univerziteta da vrati "građanima" više od 500.000 evra. Ministarstvo rešenje za Univerzitet; foto: JV Odluka Ministarstva je konačna, ali nije poznato da li su vratili novac; foto: JV

Nalaže se Univerzitetu u Nišu, da na račun broj: 840-1620-21 - Izvršenja budžeta Republike Srbije izvrši uplatu sredstava u ukupnom iznosu od 62.042.288,46 dinara. Rok za izvršenje: 60 dana od dana prijema ovog rešenja. Subjekat kontrole dužan je da u roku od 8 (osam) radnih dana od dana isteka roka za preduzimanje mera naloženim rešenjem, obavesti budžetsku inspekciju o izvršenju naloženog - piše u rešenju.

Tek 13. januara ove godine je rektor Univerziteta Dragan Antić odgovorio Budžetskoj inspekciji - da nisu u mogućnosti da postupe po tom nalogu, na koji su se i ranije žalili, odnosno imali primedbe. Odgovor rektora; foto: JV Rektor kaže da nemaju novac koji treba da vrate; foto: JV

Univerzitet u Nišu nema sredstava koja po Rešenju treba da uplati u Budžet. Pored toga, Univerzitet u Nišu ističe da Budžetska inspekcija nije pravilno i potpuno utvrdila činjenično stanje niti je primenila sve propise koje je bila dužna da primeni u postupku nadzora visokoškolske ustanove — Univerziteta u Nišu. Zbog toga smatramo da su nalozi koje je inspekcija dala kroz Zapisnik o inspekcijskom nazoru, kao i označenim Rešenje nisu u skladu sa propisima koji uređuju poslovanje visokoškolskih ustanova - piše u njihovom odgovoru.

Ipak, rešenje Ministarstva finansija je konačno i navode da je jedino moguć upravni spor koji "ne zadržava izvršenje ovog rešenja". Upravni spor Univerzitet jeste pokrenuo, ali ni posle više od godinu dana nije okončan, potvrdili su novinarima iz Odeljenja Upravnog suda u Nišu.

Ministarstvo finansija je tuženi organ, tužilac je Univerzitet u Nišu, predmet spora je porez, ovaj predmet je u radu, još nije okončan. Tužba je podneta krajem 11. meseca 2022. godine, ali još nije rešena - navode iz Suda.

Da li je i pored toga do danas vraćeno više od 62 miliona dinara u budžet građana - za sada nema odgovora, ali ih očekujemo od Univerziteta i Ministarstva finansija.


Kako su nezakonito trošili novac?

Kontrola budžetskih inspektora bila je redovna, a u rešenju navode da je predmet kontrole bilo materijalno-finansijsko poslovanje Univerziteta u Nišu i namensko i zakonito korišćenje sredstava, u periodu od 1. januara 2017. godine do 8. februara 2022. godine.

Univerzitet u periodu od januara 2017. godine (decembarske plate za 2016. godinu), zaključno sa januarom 2022. godine (decembarske plate za 2021. godinu), po osnovu nezakonito donetih odluka kojima je uvećavao cenu rada (osnovicu) koja je bila propisana aktom Vlade, nezakonito isplatio iznos od ukupno 48.502.366,03 dinara (bruto), odnosno 34.096.652,92 (neto) - utvrdili su inspektori.

Utvrdili su to na osnovu uvida u platne listiće zaposlenih, gde je osnovica za obračun i isplatu osnovne plate svakog meseca bila različita, odnosno cena rada menjala se bez osnova svakog meseca.

Međutim, to nije bilo jedino povećanje plata zaposlenih bez osnova.

Univerzitet je u periodu od 01.01.2017. godine (decembarske plate za 2016. godinu), zaključno sa januarom 2022, godine (decembarske plate za 2021. godinu), nezakonito isplatio iznos od ukupno 32.886.131,33 dinara (bruto), odnosno 22.890.232,97 dinara (neto), na osnovu uvećanja osnovnih koeficijenta za obračun i isplatu plata, po osnovu odluka i rešenja koje je Univerzitet donosio, iako se uvećanje istog može vršiti u skladu sa procentima, koji su propisani članom 3. Uredbe o koeficijentima - piše dalje u rešenju.

Univerzitet tokom kontrole nije dokazao da su zaposleni svojim radom i zalaganjem ostvarili veći radni učinak kako bi im plate bile povećane na taj način.

To je najveći deo novca koji su, kako je utvrdila Budžetska inspekcija, nezakonito potrošili, a nezakonit rashod imali su i za ugovore za stručno savetovanje za koje su novac dali bez dokaza da su te usluge pružene, imali su više zaposlenih nego što su smeli i bez odobrenja Vlade, isplaćivali su naknade za rad i prisustvo sednicama Saveta rektoru, prorektorima i predsedniku, iako im je to svakako u opisu posla za koji primaju platu.

Tokom kontrole Univerzitet je dostavljao primedbe za koje su inspektori utvrdili da ne utiču na utvrđeno činjenično stanje, kao i da nisu uticale na donošenje drugačijeg nalaza inspektora, pa nisu ni prihvaćene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miško legendo

    09:23 // 30. 12. 2023.

    Znam jednog koji je tužio Agenciju za borbu protiv korupcije koja je predložila njegovu smenu. Agencija dokazala nezakonito trošenje novca a on avanzovao uz podršku SNS-a na mesto direktora uprave u Beogradu.

  • Nomenklator

    09:19 // 30. 12. 2023.

    Mnogo je državnih ustanova i preduzeća "privatizovano", sisaju kao hijene pare iz budžeta, simuliraju aktivnosti i korumpiraju sve redom. Žive u nekom svom "svetu" i baš ih briga i za državu i za narod. Univerzitet je samo jedna u nizu ovakvih institucija.

  • Auttrikter

    21:30 // 29. 12. 2023.

    Samo jasi, svi smo nasi !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: