Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:13, 9. 12. 2020.

| Ekonomija

Niškom budžetu ponestaje para - novi nameti Nišlijama kao rešenje za otpraznu gradsku kasu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
novac
Nema para, platiće građani; Ilustracija; foto: A. Kostić

Naplata parkinga u Rovčetu i kod Čaira, u Cvijićevoj i ulicama oko nje, promena odluke i retroaktivna naplata zakupa gradskih lokala, naplata vode preko Objedinjene naplate, opomene za plaćanje održavanja na groblju - nameti su iz poslednjih nekoliko meseci kojima gradska vlast “pritiska” džepove Nišlija. Gradonačelnica je ranije rekla da se zbog korone budžet loše puni, ali i dalje najviše novca iz njega odlazi za plate u javnom sektoru prebukiranom administracijom.

Još na polovini godine bilo je jasno da korona uzima danak i da se novac u budžet Niša ne sliva planiranom dinamikom. Kako to izgleda poslednjih meseci nije poznato, jer iz Sekretarijata za finansije nisu odgovorili na pitanja novinara, ali je realizacija za prvih 6 meseci bila svega 37%.

Tada je sekretarka za finansije Danijela Spasojević, i pored lošeg punjenja budžeta, rekla da očekuje realizaciju na kraju godine istu kao i u 2019. kada je izvršenje bilo rekordno i veće od 80%.

Očekivanja su da ćemo imati približno isti nivo kao i 2019. godine. Mi smo prošlu godinu završili sa oko 8,9 milijardi prihoda u budžetu Grada. Još uvek je rano i videćemo kako će ići situacija sa pandemijom, ali po svemu sudeći za očekivati je bar isti nivo realizacije - rekla je tada Spasojevićeva.

Kuda je otišla situacija dalje se nadležni nisu oglasili. Da nije na dobro potvrđuje rasprava o rebalansu pred sam kraj budžetske godine, gde su o uticaju pandemije na finansije Niša naširoko na sednici niškog parlamenta govorili odbornici vladajuće većine.

gradonačelnica Sotirovski i Veće preinačili odluku; foto: JVNagoveštaje da finansije grada nisu dobre kako je najavljeno potvrdila je i sama gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Sada kako se približavate kraju godine i kada vidite da vam u kasi ponestaju sredstva, naročito što i ova vanredna situacija iziskuje nove troškove po pitanju prevoza, dezinfekcije ulica, odnosno celog grada, po pitanju smeštaja lekara koji dolaze da opslužuju "Čair", jer su to lekari i medicinsko osoblje koje dolazi iz drugih gradova, a Grad je u obavezi da im plati smeštaj i hranu - rekla je Sotirovski nedavno.

Ona je teškom situacijom u budžetu opravdala odluku kojom se poništava ranija odluka prethodnog Gardskog veća po kojoj zakupci gradskih lokala nisu morali da plaćaju kiriju za 3 meseca provedenih u izolaciji.

Nova gradska vlast je odluku preinačila i sada će taj novac morati da se slije u gradsku kasu, a u kratkom periodu donete su i odluke naplati parkiranja na parkinzima koji su godinama bili besplatni, kao i naplati računa za vodu preko Objedinjene naplate i domaćinstvima koja do sada nisu bila u tom sistemu.

Bane, foto, arhiva foto E.M Jovanović poziva na solidarnost; foto: E. M. arhivaZa opozicinog odbornika Branislava Jovanovića nema sumnje da su ovo “nameti u zlo vreme”.

Građanima je svega preko glave, dosta im je pandemije korona virusa, zagađenog vazduha, naplatnih rampi, kamera na raskrsnicama, seče struje, izvršitelja, medijskog mraka, odnošenja automobila. Sad nam samo fali naplata parking mesta kod „Čaira“ koji je pritom trenutno pretvoren u privremenu kovid bolnicu. Dajte da se solidarišemo kad je teško, a ne da nam Grad dodatno otežava već dovoljno tešku situaciju - kaže Jovanović.

Situaciju u budžetu dodatno mogu da zakomplikuju tužbe koje se vode protiv Grada Niša, a koje su u vrednosti, pokazala je analiza državnih revizora, od oko 5,1 milijardu dinara. To je skoro pola ukupnog budžeta, a najviše je tužbi zbog bespravno oduzetog zemljišta i ujeda pasa lutalica, ali Grad je tužilo i javno preduzeće čiji je osnivač - JKP Naissus.


Da li samo građani svojim parama mogu da stabilizuju budžet ili može i drugačije?

Građani će, hteli to ili ne, morati plaćanjem računa i parkinga da pomognu preduzeća i gradsku kasu, a da li se razmatraju i drugi načini punjenja i rasterećenja budžeta, iz Gradske kuće, za sada, nisu odgovorili.

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže da bi problema u budžetu Grada bilo i bez korone, jer je nerealno planiran, a to je posledica loših ekonomskih projekcija koje Ministarstvo finansija svake godine šalje lokalnim samoupravama.

Nažalost, propaganda vladajuće stranke je toliko duboko zašla u institucije da se svake godine budžet planira u odnosu na nerealni plan rasta. Planira se daleko veći prihod, posebno kroz udeo poreza na plate, nego što je moguće ostvariti. I tu dolazimo do toga da na kraju manjkaju prihodi u budžetu - kaže Jovanović.

Prema zvaničnim podacima u Nišu nije pređena propisana granica broja zaposlenih u javnom sektoru, ali je i puno onih koji na posao dolaze samo po platu koju im daju građani Niša, što je nedavno potvrdio i direktor NišStana govoreći o preobimnoj administraciji u svom preduzeću.

Administracija koja mi je stavljena na vrat, na teret, bila je nemoguća da se izdrži za bilo koga, pa i za mene. Nisam ja naučnik i magičan neki čovek. Ja sam nasledio 62 proizvodna radnika i 104 administrativca - rekao je Miroljub Čupić na sednici parlamenta.

Mladen Jovanović Jovanović kaže da sve polazi od planiranja; foto: JVSa njim se slaže i Jovanović koji kaže da je po svim standardima, u lokalnoj administraciji, preveliki broj zaposlenih, a građani su nezadovoljni ulsugama koje dobijaju.

Sistem može da se prilagodi i da bude daleko efikasniji i u smislu broja ljudi i u smislu kvalitet usluge - kaže Jovanović.

U Gradskoj upravi Niša je ove godine, i pored korone, bilo zapošljavanja najmanje 24 službenika po konkursu s kraja prošle godine, iako se spekuliše da ih je bilo više. Koliko tačno, znaće se ako i kada iz Grada odgovore na pitanja i zahteve koji su im poslati. U toku je konkurs za zapošljavanje u “Pčelici” za više od 50 radnika različitih struktura.

Niš je i grad u kojem jedan portparol javnog preduzeća, prema zvaničnim podacima, ima platu od 120.000 dinara. Reč je o Nenadu Stankoviću iz Direkcije ѕa javni prevoz, koji na to dodaje i 90.000 dinara, prihode koje dobija kao većnik i predsednik Nadѕornog odbora Instituta ”Niška Banja”.

On naravno nije jedini sa višestrukim i velikim primanjima, ali do sada rukovodstvo Grada nije pokrenulo inicijativu revizije primanja, koja bi možda sačuvala neki dinar u budžetu i građanima smanjila namete.

Kada budžet na kraju prihoduje 70% ili 80% vi vidite u izveštaju da se plate isplaćuju u procentu preko 90% i 95%. To znači da za usluge građanima, za ono što je nama najvažnije, za programe i projekte se izdvaja 40% ili 50%, jer za to nema para. Plate moraju da se isplate u punom iznosu, a gubi se na onome što utiče na kvalitet života građana - kaže Jovanović.

Jovanović ističe i neophodnost transparentnosti prhoda javnih preduzeća i kontrole dobiti, kao i onoga što uplaćuju u gradski budžet, što ranijih godina nije bio čest slučaj.

Podsetimo, Niš je dugo imao problema sa gradskom kasom, a realizacija budžeta godinama nije mogla da bude veća od 70%. Naprednjaci su to pravdali dugovima koje im je ostavila prethodna politička garnitura, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić vikao je na bivšeg gradonačelnika Darka Bulatovića zbog deficita od 50 miliona evra u gradskoj kasi.

Bulatović se na kraju mandata pohvalio konsolidovanim budžetom i prošlogodišnjom realizacijom od rekordnih 83%.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja

    20:38 // 14. 12. 2020.

    Za trenutno stanje u privredi i celoj drzavi koja je pred kolapsom su krivi ovi koji su na vlasti SNS zadnjih 8 godina, SPS zadnjih 30 godina a njih su vecinom birali gradjani, to ukljucuje i one koji ne izlaze na izbore iz svojih razno, raznih razloga...a ne shvataju da ova " bulumenta" koja se docepala vlasti direktno utice na zivot svakog od nas...

  • Miloš

    12:37 // 13. 12. 2020.

    Nek grad naplati dugovanja na ime poreza na imovinu. To je izvorno njihov prihod.

  • Gledam svoja posla

    18:18 // 10. 12. 2020.

    Da li je realno da ne mogu dve godine da popločaju park i da ne mogu most da završe,koji je inače zdrav kao dren,a rekoše samo što nije pao???Jel moguće da naplaćuju Rovče,jel moguće da oko pijaca ekstra zona?Koliko lokala u gradu radi?Ulice prepune rupa?Kod džamije na ulici mesec dana bunker?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: