Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 4. 10. 2018.

| Ekonomija

Nišlije će manje plaćati fiksni deo računa za grejanje, a više potrošnju

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
radijator
Hoće li grejanje pojeftiniti?; foto: arhiva JV

Deo računa koji se odnosi na troškove poslovanja Gradske toplane u Nišu, kako je usvojio Nadzorni odbor ovog preduzeća, trebalo bi da u ovoj grejnoj sezoni bude niži za šest dinara po kvadratu površine koja se greje. S druge strane, kako je rekao direktor Toplane Predrag Milačić, varijabilni deo koji se odnosi na potrošnju energenata biće skuplji za oko 7 %.

Toplana je utvrdila nulte cene grejanja za novu sezonu, što je, kako kaže Milačić Nadzorni odbor potvrdio prošle nedelje. Ipak, na jučerašnjem Gradskom veću nije bilo ove tačke, a ukoliko je i većnici izglasaju na nekom od budućih zasedanja, nova cena biće primenjena retroaktivno od 1. avgusta, kada je počela obračunska grejna sezona. Toplana dimnjak "Gradska topana" usvojila nove nulte cene grejanja po Metodologiji; Foto: JV/Lj. Jocić

Kako je rekao direktor Toplane, umesto dosadašnjih 27,08 Nišlije će plaćati 21,18 dinara po kvadratu površine koja se greje. Ova stavka je pojeftinila za skoro 22 %.

Međutim, varijabilni deo, čija cena, kako je ranije rečeno, zavisi od cena enerenata, biće skuplji. Tako će po kilovatu utrošene energije Nišlije koje imaju daljinsko grejanje plaćati 5,40 umesto 5,04 dinara.


Znače li nove cene pojeftinjenje ili ne?

Milačić kaže da će se cene grejanja obračunavati isto kao poslednjih pet godina - po potrošnji. Direktor Toplane nije precizirao kako će se nove cene odraziti na račune građana, jer će to zavisiti od potrošnje.

Visina računa će zavisiti od isporučene toplotne energije, pa ne mogu da procenjujem koliko će računi iznositi - napisao je Milačić.

Ipak, za Prvu televiziju, direktor Toplane je juče kazao da će nove cene značiti pojeftinjenje na godišnjem nivou od 1.500 do 2.000 dinara, ukoliko se uzme u obzir prosečna potrošnja za stan od pedesetak kvadrata.


Stanari: Fiksni deo treba da bude ispod 20 dinara

toplana Oni koji imaju daljinsko grejanje plaćali su i jubilarne nagrade za zaposlene u toplani i nezakonito uvećane plate; foto: P. B.Iz Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) su ukazivali da bi grejanje trebalo da pojeftini čak do 50 %. Međutim, najavljeno pojeftinjenje, ukoliko ga i bude, je daleko od ovog procenta, a predsednik Udruženja Saša Kostić kaže da bi i fiksni i varijabilni deo trebalo da budu niži u odnosu na trenutnu nultu cenu, jer je i energente država "veštački poskupela". Objašnjava da iz fiksnog dela Toplana nije izbacila sve što su stanari tražili, a DRI ocenio kao nezakonito.

Za oktobar najavljuju da će varijabilni deo biti i 5.60 i to pravdaju poskupljenjem energenta. Ukoliko dođe do naknadnog smanjenja imputa u fiksnom udelu, za šta ćemo vršiti pritisak na Toplanu, računam da treba da bude ispod 20 dinara po kvadratu. Računam i kad padne cena energenta na tržištu kao što je bila na početku prošle grejne sezone 3,91 u tom slučaju i po tim cenama, račun bi bio negde između 40 i 50 % niži u odnosu na onaj decembarski/januarski nivo kad je najveća zima i najveća potrošnja - kaže Kostić.

Dodaje da i je i trenutno smanjenje cena posledica pritiska Udruženja na rukovodstvo Toplane, te da će uskoro analizirati šta je još od troškova rada preduzeća ostavljeno potrošačima na teret.

Podsetimo, državni revizor je utvrdio da je niška Toplana 2016. i 2017. godine u fiksni deo računa uključivala i nezakonito uvećane plate zaposlenih u ovom preduzeću. Građani su, kako je navedeno u izveštaju DRI, plaćali "troškove predujma u izvršnim postupcima, ukupan iznos troškova rezervisanja za naknade i druge beneficije umesto isplaćenih naknada po ovom osnovu, koji su utvrđeni Uredbom, troškove zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda iznad Zakonom utvrđenih".

Ipak, u izveštajima nije navedeno koliko su korisnici daljinskog grejanja platili ono što nije trebalo da bude njihov trošak, a stanari su procenili da je proteklih pet godina, odkada se promenio obračun, to čak na desetine miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vlada

    23:21 // 5. 10. 2018.

    Ma uopste mi nije zao, jer vecina naroda to zasluzuje...i treba jos skuplje i jos vise cene...

  • Aperkat

    20:04 // 5. 10. 2018.

    Nisam korisnik Toplane,ali sa podsmehom citam izjave onih koji se pominju u ovom tekstu.
    Nazalost,sve je to odraz provincije,margine,visegodisnjeg ponizavanja Nisa i zelje da se ima makar i promil vlasti!
    Kostic,kao da predvodi hiljade ljudi,a kad organizuje setnje,dodje ih 20-30,pa digose ruke.
    Milicic,da se ne zameri onom sto ga postavi a i korisnicima daje izjave koje"nit smrde,nit mirisu".

  • nisliski mohikanac

    00:10 // 5. 10. 2018.

    ko se iskljucio sa grejanja se super dogreva sa malom cenom zato sto ih greju cevi,tako da opet kaznjavaju nas korisnike

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: