Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:36, 27. 10. 2020.

| Ekonomija

Nišlije opet pokrivaju dugove "Divljane", još 4 miliona za deblokadu računa

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
divljana-jv
Opet pokrivaju dugove; foto: JV

Treći put za poslednjih godinu dana Grad Niš iz budžetske rezerve pokriva minus odmarališta "Divljana", a najnovijom odlukom Gradskog veća još 4 miliona dinara je odvojeno za deblokadu računa. Jula ove godine plaćeno je 12 miliona, novembra prošle godine 15, a sa novom transakcijom cifra je za finansiranje izdataka "Divljane" prešla je 30 miliona dinara.

Pre samo nešto više od 3 meseca, na isti način Grad je pokrio tadašnja dugovanja od 12 miliona i otvorio nov račun na koji bi mogle da se primaju uplate Komesarijata za izbegice koji sada koristi ovaj prostor za smeštanje migranata.

Ni tada, kao ni sada, nije objašnjeno kako je dug nastao, ali je na Veću doneta odluka da se on pokrije, opet, iz budžetske rezerve.

Kako su naknadno, posle realizacije navedenog Zaključka Gradskog veća Grada Niša, pristigli novi izvršni naslovi za obaveze ustanove nastale pre nego je postala indirektni korisnik budžeta Grada, račun ustanove je u blokadi čiji je iznos 3.935.997,00 din. na dan 22.10.2020. godine. Kako blokada indirektnih korisnika budžeta ima direktan uticaj na finansijsko funkcionisanje Grada Niša, predlaže se donošenje Zaključka kao u dispozitivu - stoji u zaključku.

Zbog toga se od gradonačelnice traži da donese rešenje po kojem bi se novac za realizaciju zaključka Veća, obezbedio iz tekuće budžetske rezerve. Smeštajne kapacitete u Divljani opet koristi Komesarijat za izbeglice, gde se od marta ponovo nalaze migranti, a ugovor sa Gradom sklopljen je 28. maja.

Grad Niš prihvata finansiranje rashoda i izdataka Ustanove Dečije odmaralište "Divljana" nastalih u periodu pre početka poslovanja Ustanove kao indirektnog korisnika budžeta Grada Niša, a radi prevazilaženja poteškoća u poslovanju Ustanove čiji je osnivač Grad Niš. Grad Niš prihvata finansiranje rashoda i izdataka Ustanove nastalih u prethodnom periodu u ukupnom iznosu do 4.000.000 dinara - odluka je Veća.

Kako stoji u zaključku Veća, računi su blokirani u postupku prinudne naplate.

Podsetimo, odmaralište “Divljana” otežano funkcioniše poslednjih godina i često je bilo u velikim finansijskim problemima. Rešenje za ovu ustanovu, u kojoj su ranije boravila deca iz brojnih niških škola, nije nađeno, pa radnici nisu primali platu i po više od godinu dana.

U novembru 2019. je Grad, opet iz budžeta, finansirao dugove ovog preduzeća, ali prema radnicima, pa je rebalansom budžeta tada odvojeno 15 miliona dinara za ovu ustanovu.

Već u martu radnici su se ponovo javili i rekli da i dalje čekaju 13 plata, kao i da u jeku korone nemaju zdravstvene knjižice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Joca Z

    23:21 // 27. 10. 2020.

    Kako se zove direktor divljane?

    • Mira

      23:54 // 27. 10. 2020.

      Nebojsa Stojanovic zvani Tunis

  • Ljubisa

    20:00 // 27. 10. 2020.

    Dajte da DIVLJANU organizuje Drustvo matematicara i da napravi PETNICU za osnovce.
    Nece biti NELIKVIDNOSTI jer to DM zna dugodosisnjim radom da organizuje (prko 30 godina). Nista ne kosta a sigurna dobit. Bila bi to najjeftinije i najbezbednije za ucenike, a dosla bi deca iz CELER SRBIJE. Uz matematiku bila bi fizika, hemoija, biologija, .... . DM ima gotove projekte. PITANJE je da li GRAD zel

  • Bojan Trajković

    16:26 // 27. 10. 2020.

    Kolko miljona dug?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: