Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:07, 23. 1. 2017.

| Ekonomija

Nišlije plaćaju grejanje 2,5 puta skuplje od Beograđana

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
radijator
Radijatori topli, ali skupi; foto: JV arhiva

Račun za grejanje jednog Beograđanina za stan od 84 kvadrata, za mesec decembar iznosio je 9.327 dinara, dok je Nišlija za stan od 79 kvadrata grejanje za decembar platio 23.528 dinara, a kako kažu Centru za zaštitu potrošača “Forum”, to je direktna posledica načina obračuna grejanja i nerealnog uvođenja naplate po utrošku u Nišu.

Kako kažu u “Forumu”, u Beogradu se grejanje i dalje naplaćuje po kvadratu, a ne po utrošku kao u Nišu, pa su zbog toga i računi drastično manji.

Nišlije su, kako kažu, žrtve eksperimenta Ministarstva energetike zbog uvođenja novog načina obračuna. Upravo je to razlog što je grejanje u Nišu 2,5 puta skuplje, a u “Forumu” podsećaju da su oni još ranije upozoravali da se još nisu stekli uslovi za takav način naplate grejanja.

Kada je počela debata o prelasku na naplatu po utrošku stav Centra je bio da je to dobro, ali da je potrebno da se prvo stvore uslovi za primenu tog modela, a to podrazumeva da se izvrši izolacija zgrada i uspostavi energetska efikasnost i da se izvrši ugradnja uređaja za kontrolu i upravljanje grejanjem u svim stanovima. Dok se ne obezebede navedeni uslovi, ne treba prelaziti na sistem naplate po utrošku! - poručuju iz “Foruma”.

Međutim, za ovakve predloge nije bilo sluha, pa je Niš, još pre 4 godine, među prvima u Srbiji uveo nov način obračuna. Ubrzo nakon toga računi su bili sve veći, a građani sve nezadovoljniji.

Krenuli su protesti i zahtevi za isključenje sa sistema daljinskog grejanja.

Do pre nekoliko godina, zahtevi potrošača za isključenje sa sistema daljinskog grejanja su bili nepoznanica. Upravo u to vreme su građani podnosili samo zahteve za priključenje na sistem daljinskog grejanja - kažu u “Forumu”.

Podsetimo, decembarski računi za grejanje su “sledili” Nišlije, jer su bili, u odnosu na novembarske, veći za nekoliko hiljada dinara.

Toplana je odobrila plaćenje do kraja februara, a u Udruženom pokretu slobodnih stanara kažu da je za skupo grejanje kriva Toplana koja je, kako kažu, uvećavala protok u podstanicama i poskupljenje varijabilnog dela računa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Markoni

    09:43 // 24. 1. 2017.

    Gde su nam predstavnici vlasti u Nisu za koje smo posteno glasali?? Gde su nam Gradonacelnik i zamenici da brane narod od bahate Toplane??

    • Blackburn

      18:54 // 24. 1. 2017.

      Ako si ih posteno glasao,mozes li ,posteno,da mirno spavas?I,sto pitas nas,pitaj njih,sto ih izglasa!

  • Pravda

    08:49 // 24. 1. 2017.

    Gde je gradonacelnik,zna li neko!!!

  • Nishlija

    23:10 // 23. 1. 2017.

    Koje "strucno" misljenje FORUMA!!??? Normalno je da manje treba platiti kada meris potrosnju nego kada placas po m2, jer mozes da utices na svoju potrosnju. Nego glavni problem je sto su oni odredili da racun za grejanje bude skoro isti kao i kod dobro termicki izgradjenih zgrada. Naravno, na ovaj nacin losije termicki izolovane zgrade dobijaju visestruko vece racune. Znaci, visoka cena je Kwh

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: