Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:58, 22. 1. 2018.

| Ekonomija

Nišlije plaćale grejanje i sugrađanima sa enormnom potrošnjom, a da to nisu ni znale

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Kapija
One koji enormno troše subvencionisali ostali korisnici daljinskog grejanja; Foto: JV / P. Blagojević

U izveštaju državnog revizora o Gradskoj toplani navodi se da je ovo preduzeće u 2016. godini, bez ikakve konsultacije ili obaveštenja, oko 5,6 miliona dinara naplatilo građanima koji realno nisu potrošili kilovate u tom iznosu. Kako navodi DRI, Nišlije koje se greju preko Toplane platile su i deo potrošnje svojih sugrađana koji su imali enormno veće račune zbog energetske neefikasnosti zgrada u kojima žive, ali i gubitaka na mreži i neispravnih podstanica.

Prihode za oko 1,2 miliona potrošenih kilovata koji su isporučeni korisnicima koji su potrošili više od 120 % Toplana nije zabeležila, te je ovaj trošak “pao” na ostale koji imaju daljinsko grejanje, navodi se u izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslavanja JKP Gradska toplana.

Preduzeće nije u toku 2016. godine evidentiralo prihode u iznosu od 5.565.000 dinara po osnovu isporučene toplotne energije od 1.212.937 kWh/m3, korisnicima čija je specifična potrošnja iznad prosečne mesečne potrošnje uvećane za 20%. Neevidentiranjem ovih prihoda, a imajući u vidu način utvrđivanja cene toplotne energije, preduzeće ove prihode nije isključilo iz obračuna maksimalne visine prihoda, čime je finansiranje navedenih troškova prenelo na ostale potrošače - navodi se u izvešzaju DRI.

S obzirom na to da je i pred ovu grejnu sezonu odlučeno da se građanima ne naplaćuje više od 120 % prosečne potrošnje, direktor Toplane Predrag Milačić kaže da ovaj trošak sada neće snositi ostali potrošači.

Odlukom Nadzornog odbora JKP Gradska toplana, ovaj trošak se isključivo finansira na teret prihoda Toplane - rekao je Milačić.


Građani i ne znaju da “pomažu” drugima da plate račune za grejanje

Direktor Toplane je i ranije kazao da će subvencionisanje onih koji previše energije troše biti teret ovog preduzeća i da će taj trošak, prema njihovim projekcijama biti 7 do 10 miliona dinara, za oko 2.600 korisnika. Međutim, tada je pomenuo da bi u isplati ovog troška mogao da pomogne i Grad, što znači da bi teret pao i na sve Nišlije, ne samo one koji imaju daljinsko grejanje već se greju i na struju, drva, ugalj.

Ima Toplana i drugih, ali znatno manjih prihoda - za izradu projektnih dozvola, održavanje instalacija je isto komercijalna delatnost. Subvencije bi se pokrile iz toga, a siguran sam da bi u slučaju problema i Grad našao način da stane iza nas - kazao je Milačić.

Podsetimo, iako je prvobitno iz Toplane rečeno da je razlog što pojedini dobijaju mnogo veće račune za grejanje, to što su im zgrade energetski neefikasne te gube energiju, kasnije je direktor kazao da su stare podstanice i curenja na mreži problem, i da se i toplota ne rasipa samo u stanovima.

Kako se navodi u planu razvoja Grada za ovu godinu, planirano je da se rekonstruišu neke od podstanica, što bi moglo da uštedi energiju. Međutim, zasada nema konkretnog rešenja za one koji žive u energetski neefikasnim zgradama, iako je pominjano da bi moglo da im se pomogne povoljnijim kreditima ili subvencijama za izolaciju i zamenu stolarije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mnogo ste bre naivni!

    03:19 // 23. 1. 2018.

    Za novembar mi došlo 6500 a za decembar 8800,i znate šta-ruže na tarasi mi pustile pupoljke kolko je bilo topao decembar.Kažu danas prosečna temperatura je u decembru bila veća za 3 stepene od prethodnog zato je došlo ČAK 2000 veći račun EJJJ!A da su bili ledeni dani?Još nešto,računao sam da nije bilo natprosečno toplo,i tih kao 120% i sl.Došlo bi mi možda i 20000.To je neka velika mućka,vidim Ja!

  • G Ilic

    17:21 // 22. 1. 2018.

    Sto placam drugima ajd nekako al sto se celu zimu smrzavam u stanu to je za posbnu pricu. Preko 40 godina zivim u zgradi i nikada losije grejanje nije bilo jos nam uvalili kalorimetre i tu nas opljackali, pustaj koliko hoces na najjace badava kad u radijatorima dolazi mlaka voda. Sta li im placam kad se vise grejem na klimu.

    • upravu ste

      06:08 // 23. 1. 2018.

      Najezim se kad je napolju oko deset stepeni,jer iskljuce grejanje.

  • Anonimus

    12:33 // 22. 1. 2018.

    Nama treba trideset godina stabilna i jaca ekonomija da bi mogli nesto da uradimo. Minimalac bi trebalo sad da bude 30000 hiljada bez inflacije, badava sto hiljada i za prvo dete kad su plate mizerne. Sve je ostalo laz i konfuzija gde se ne zna ko sta i za kog placa, a pricamo da imamo i mozemo da pomognemo svima. Obecajte pa se javite posle godinu dana sa ispunjenim obecanjima. Smesno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: