Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:06, 7. 11. 2016.

| Ekonomija

Ništa od fabrika kečapa i pirea u Leskovcu

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
Propisi i uredbe zaustavili Nemce i Iračane; foto: D.M.

Firma za proizvodnju kečapa i senfa „Develey“ iz Minhena, kao i Privredno društvo „Al-Rafideen“ za proizvodnju pirea, neće izgraditi svoje pogone u Zelenoj zoni, iako im je Grad Leskovac za to već dao zemljište.

Samo pre godinu dana je najavljivano da će Iračani u svom pogonu zaposliti 200 Leskovčana, a Nemci 50 u stalnom radnom odnosu i još 150 sezonskih radnika.

Direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj Bojan Tojaga kaže da potencijalni investitori nikada nisu pristali da zaposle više od sto radnika u tim pogonima, iako je propisanom Uredbom taj broj mnogo veći.

Da biste bilo koga mogli da dovedete u zelenu zonu, sa sadašnjim planom Generalne regulacije PGR-16, taj mora da bude iz prehrambene industrije. Da bi projekat bio od lokalnog ekomnomskog značaja morate da povećate broj radnika za 1posto zaposlenih u privredi, a to je negde oko 194 osoba – kaže Tojaga.

Ovo znači da taj investitor u prehrambenoj industriji mora da ima minimum 194 zaposlenih, a ako zahteva veći broj hektara, onda po hektaru 50 radnika.

Takve prehrambene firme ne da nema samo u Srbiji, već i van Srbije. Oni bi došli ukoliko bi došlo do promene uredbe - objašnjava Tojaga.

Kaže i da je sve članove Uredbe dobro poznavao još u trenutku kada je ubeđivao gradske većnike i odbornike u Skupštini grada da usvoje elaborate o otuđenju zemljišta. 2 Tojaga i Cvetanovic foto D.M. Tojaga sa Cvetanovićem kaže da Zelena zona mora da menja svoju namenu; foto: D.M.

Mi smo znali to još tada, ali je u Uredbi lepo naglašeno da je jedan od uslova da bi projekat bio od lokalnog ekonomskog značaja da poveća broj zaposlenih za 1 posto u privredi, a u tom trenutku je to bio znatno manji broj, mislim da je to bilo oko 110 radnika. Tek sa pojašnjenjem državnog sekretara Aleksandre Damjanović koja nam je rekla da oba kriterijuma moraju biti zadovoljena, onda smo shvatili da Zelena zona sa prehrambenim firmama nikada neće moći da se napuni – ističe Tojaga.

Ipak, za to će biti potrebna promena Generalnog regulacionog plana, za šta je potrebno par meseci.

Pokušaćemo da dovedemo firme koje zahtevaju veliku količinu radne snage, a toga u prehrambenoj industriji nema - objašnjava Tojaga.

On podseća da Zelenu zonu nije pokrenula ova vlast i da je ona preuzela obavezu da je završi, kao i da su dolazak velikih investitora pre njih najavljivali mnogi, pa do toga ipak nije došlo.

Oni koji su obećavali, pre nas, da će dovoditi velike firme, zapravo njih treba da pitate gde su investitori – zaključuje Tojaga.

Opremanje Zelene zone, zamišljene kao svojevrsni industrijski kompleks namenjen razvoju organizovanog sakupljanja, prerade i distribucije poljoprivrednih proizvoda, otpočele su demokratske vlasti pre 6 godina.

Zelena zona mora konačno da oživi. Ne postoje opravdanja, već samo eventualna odgovornost i nesposobnost nadležnih službi - ocenjuje gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Zelenu zonu je prošle godine obišao i premijer Aleksandar Vučić kada je obećao pomoć oko pronalaženja investitora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    15:16 // 8. 11. 2016.

    У сред паприкарски ЛескОвац кечап да праве?!? А, бе, Лесковчани- организујте се сами па си отворите фабрику за ајвАр, пинџУр, љутенИцу, а не да ви тамо неки ирачани и остали белосвецки кваре традицију! Ко да ирачани и немци боље од нас знају зимницу да праве?!? ОвО је лудИло шта ни раде овИ "напредни"! Продадоше целу земљу.

  • Зоран Васиљевић

    23:10 // 7. 11. 2016.

    Српска економија је у толиком замаху да озбиљно угрожава велике економске силе.
    Отуд толики покушаји државног удара. Не видим други разлог.

  • Зоран Васиљевић

    23:08 // 7. 11. 2016.

    Лекари у све већем броју напуштају земљу.
    Зато што је пацијенти воде.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: