Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 25. 11. 2022.

| Ekonomija

"Nišvil" duguje 11 miliona dinara, održavanje festivala sledeće godine upitno

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Nišville - photo Zoran Ciric
Upitno da li će festival uopšte biti održan; Foto: Z. Ciric

Do daljeg su obustavljena potpisivanja ugovora sa izvođačima za Nišvil sledeće godine, jer je upitno da li će uopšte biti održan. Festival ima dug od 11 miliona dinara, a direktor Ivan Blagojević kaže da se niko iz gradskog rukovodstva nije zainteresovao za to kako će Nišvil pokriti svoje gubitke, niti pokazao želju da ovaj niški brend ostane u Nišu, pa zaključuje da je bio u pravu kad je rekao da "niko neće zaplakati za Nišvilom".

Bilo je upitno da li će Nišvil ostati u Nišu, a prema novim informacijama - možda uopšte neće ni biti održan sledeće godine.

Iako je više od 120 bendova poslalo svoje ponude i zainteresovano je da nastupi na niškom džez festivalu sledeće godine u Nišu, organizatori ističu da su obustavili potpisivanje ugovora, kao i da je ovo prvi put da nisu pustili u prodaju komplete ulaznica. ivan blagojevic Blagojević kaže da je bio u pravu kada je rekao da "niko neće plakati za Nišvilom"; foto: JV

Šteta koju je Nišvilu nanela lokalna budžetska inspekcija svojim nestručnim tumačenjem zakonskih propisa, delimično ce biti ispravljena presudom Upravnog Suda, ali to će teško popraviti odnos Grada prema Nišvilu. Niko iz gradskog rukovodstva se od septembra do danas nije zainteresovao kako će Nišvil pokriti svoje gubitke, niti pokazao želju da Nišvil ostane u Nišu, tako da mislim da sam bio u pravu kad sam letos izjavio da niko neće zaplakati za Nišvilom - kaže direktor Ivan Blagojević.

Blagojević pojašnjava da su ukupni rashodi festivala 65.820.000 dinara, a da su uspeli da prikupe 54.546.000 dinara za troškove, te su u minusu 11.274.000 dinara. Troškove koje nisu isplatili su za zakupe bina, tribina, razglasa, svetla, hotelskog smeštaja, štampanog materijala, a prvi put posle mnogo godina i deo troškova izvođača.

Podseća da Grad Niš po ugovoru nema obavezu da pokrije gubitke festivala, a da su razlozi za to što su u minusu - slabija zainteresivanosti sponzora, loše vremenske prilike i ogroman skok svih troškova. gipsy kings, nisville foto vanja keser Nišvil je brend Niša, ali zbog para je upitno da li će ga više biti; foto: Vanja Keser

Gubitak bi svakako bio manji da je Grad podržao Nišvil istovetnim iznosom kao pre početka pandemije Covida 19. Kako bi se izbegli sukobi sa lokalnom budžetskom inspekcijom, Nišvil je angažovao licenciranu revizorsku kuću koja je dala pozitivan izvestaj utrošenih sredstava. Iako se lokalna budzetska inspekcija gasi 31. decembra ove godine, Nišvil se nada da nikada više neće morati da objašnjava budućoj republičkoj budžetskoj inspekciji opravdanost plaćanja pratecih programa festivala, niti zamene benda Earth, Wind and Fire grupom Gipsy Kings zbog bolesti Al McKay-a - navode u saopštenju.

Kažu i da je Savet Nišvila, koji čine 8 predstavnika Grada Niša i 1 njihov predstavnik, usvojio je septembra programski i finansijski izvestaj 28. izdanja niškog džez festivala, na kome je izmedju 5. i 14. avgusta održano 137 koncerata, 16 pozorišnih predstava, prikazano 82 filma i organizovano još 56 performansa, izložbi i promocija.

Podsetimo, nakon najave direktora Nišvila da se zbog nedovoljno novca koji se izdvaja za ovaj niški brend on sledeće godine možda neče ni održati u Nišu, iz Grada su odgovorili da organizatori prethodne dve godine nisu opravdali sav potrošen novac i da su im taj iznos zato umanjili ove godine i umesto dogovorenih 30 dali 24 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    12:00 // 27. 11. 2022.

    Nivo razvoja države se ogleda po izdavanjima za zdravstvenu i socijalnu zaštitu gradjana,po izdvajanjima za kulturu,po subvencijama poljoprivredi /"u zemlji seljaka"/,po izdvajanjima u naučni i tehnološki razvoj ...
    Ne ogleda se u "davanjima" po 3.000 d. 5.000 d. 100€ a niti po nebulozno velikim davanjima "stranim investitorima",koji pozatvaraše fabrike. Valja upotrebiti 1 gangliju - domaćinsku

  • Bata Niš

    09:21 // 27. 11. 2022.

    Da je sistem u redu trebalo bi drakonski oporezivati "rijeliti" i sl pink-hepi šund i od toga plaćati vrhunske predstave kakav je Nišville.

  • Мина

    19:11 // 26. 11. 2022.

    Имају они подршку од града, има град пара за толико, али мора се поштовати закон,град не може поступати селективно, па једнима опраштати дугове, а другима писати казне.Зашто прозивати градоначелницу, када поступак воде релевантне службе и инспекције?Господа да плате дуг, а ако не могу, где је читава армија нишких музичара, нека сви одрже по један бесплатан концерт и помогну Нишвил, потребан нам је

    • Relevantne sluzbe

      23:06 // 26. 11. 2022.

      Relevantne sluzbe i inspekcije? Ti ili nisi iz Nisa ili si iz vlasti. Inspekcije i sluzbe su u sluzbi gradonacelnice, zato se i ukidaju od 1. januara.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: