Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:29, 31. 10. 2022.

| Ekonomija

Njuz.net: Za svaki medij je zajednica veoma važna

Autor:DigitalkIzvor:Digitalk
Njuz net
Dvojac iz Njuz.net-a; foto: Digitalk

O iskustvu sa donacijskim finansiranjem kroz Patreon, koje je postalo važan deo njihovih prihoda svakog meseca, ali i prilika da komuniciraju za svojim fanovima i pratiocima i bolje razumeju svoju zajednicu, dvojac iz Njuz.net-a Jelisaveta Miletić i Nenad Milosavljević pričali su na konferenciji Digitalk u Nišu.

Na koji način se bavite zajednicom koju okupljate?

Trudimo se da ih što više uključujemo u diskusije koje i sami vodimo tokom podcasta, često ih pitamo za mišljenje i savet, koji kasnije nikad ne poslušamo doduše, ali ok, ipak pitamo. Nekada ih podstičemo da nam daju teme koje su im zanimljive i koje bi voleli da obradimo u podkastu. Neretko ih cimamo da dele, lajkuju i komentarišu naš sadržaj na YouTube kanalu, te da nam tako pomognu u borbi protiv algoritma.

Šta vam je donelo iskustvo osmišljavanja i realizacije nedeljnog podkasta?

Od prvih dana, kada smo snimali po sistemu “štap i kanap” i to bukvalno, postali smo mnogo iskusniji u snimanju, produkciji i posebno u nastupima pred kamerom. Pre podkasta smo uglavnom pisali za druge ljude, koji onda prisvoje svu popularnost za sebe, ali sada smo najzad mi pred kamerama i polako počinjemo da osećamo pravu popularnost, što je i bio cilj podkasta i glavni benefit koji smo dobili. Mi smo ovde samo zbog popularnosti.

Koliko su vam važne povratne informacije i ideje koje dobijate od publike?

Toliko su nam važne da u podkastu imamo čak i rubriku “Ostrašćeno reagujemo na vaše komentare”. Takođe, ljudi nam se javljaju na ulici i “bacaju pet” kad nas vide, mada iz toga ne može da se izvuče neka precizna statistika, osim da nas sluša dosta baš kul ljudi. Generalno imamo jako živu i zainteresovanu publiku koja predlaže sve i svašta, i konstruktivno i nekonstruktivno, ali može se reći da prilično učestvuju u kreiranju podkasta.

Koliko je zahtevno baviti se Patreonom pored ostalih obaveza i kako to radite?

Nije preterano zahtevno jer sadržaj za Patreon snimamo u isto vreme kad i ostale rubrike za podkast, tako da sve ide u dahu.

Bilo nam je važno da nekako uzvratimo tim ljudima koji nas sve vreme podržavaju na Patreonu, iako nam nije jasno šta vide u nama sve ovo vreme, ali ako već insistiraju, red je nekako da im se odužimo.

Koje su najvažnije stvari koje ste naučili u tranziciji iz klasičnog pisanog online medija u multimedijalni aktivan kroz mnoge kanale?

Najvažnije što smo naučili u toj tranziciji jeste da svaki kanal komunikacije ima svoj način komunikacije i sadržaj koji mu odgovara. Tako smo vremenom razvili posebne sadržaje za Instagram, na primer, posebne za Jutjub, dok smo na sajtu osmišljavali nove forme jer samo satirične vesti više nisu bile dovoljne ne samo publici, već i nama. Naravno, sve ovo je mlađim generacijama potpuno prirodno i normalno, ali mi spadamo u starije generacije i nije nam bilo lako da se prilagodimo novim trendovima. Evo TikTok na primer još nismo ukapirali.

Media Days je konferencija koja je održana u Nišu, a namenjena je ljudima iz medija, marketinških agencija, oglašivača, ali i svima koji žele i planiraju da prave medijski sadržaj ili vide medije kao prirodne partnere u svom radu.

Naredna konferencija je u Zrenjaninu od 20. do 23. aprila sledeće godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • jelena

    22:51 // 31. 10. 2022.

    Odlični su, slusajte Njuz podkast i uživajte!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: