Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:58, 7. 11. 2018.

| Ekonomija

Norveška daje novac za nerazvijene opštine i na jugu Srbije

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Novac namenjen nerazvijenim opštinama
Novac namenjen nerazvijenim opštinama; foto: Norveška za vas

Ukupno 91 lokalna samouprava u Srbiji, među kojima su i 23 sa juga, koje se nalaze u trećoj i četvrtoj kategoriji razvijenosti, podeliće milion evra za projekte razvoja lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka. Projekat “Norveška za vas“ finansira Kraljevina Norveška, a u toku su javni pozivi za učešće.

Novac će biti odobren za najmanje 8 projekata, a lokalne samouprave moći će da predlože projekte koji će unaprediti uslove života i razvoj lokalne infrastrukture, a kroz treninge za najmanje 250 korisnika iz ranjivih grupa, obezbediće se posao za najmanje 100 osoba.

Početak javnih poziva predstavili su ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić koji je rekao da je to prilika da lokalne samouprave dobiju novac za prioritetne projekte.

Zahvalni smo Kraljevini Norveškoj zato što je u fokus stavila podršku lokalnim samoupravama iz treće i četvrte kategorije razvijenosti i obratila pažnju na njihove potrebe - rekao je Ružić.

Javni pozivi objavljeni su na zvaničnom sajtu projekta, gde lokalne samouprave mogu da se informišu o svim detaljima konkursa za bespovratna sredstva.

Srbija se razvija brzo, ali postoje i oni koji su u zaostatku. Kroz ovaj projekat, pomoćićemo onima kojima je to najpotrebnije, nezaposlenima da pronađu posao, a lokalnim samoupravama da unaprede svoje usluge - rekao je ambasador.

Tokom ovog meseca projekat “Norveška za vas” objaviće i javni poziv za povećavanje prilika za zapošljavanje kroz podršku otvaranju novih firmi i radnih mesta i poboljšanju produktivnosti postojećih. Norvežani će takođe, analizom organizacije i funkcionalnosti centara za socijalni rad, pomoći u reformi sistema socijalne zaštite Srbije.

Kako navode na svom sajtu projekat “Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana - Norveška za Vas” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, kao i unapređenju lokalne infrastrukture.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Natali

    11:53 // 8. 11. 2018.

    Norveški političari nemaju vozni park kao naši.Oni voze bicikl.Ne razbacuju se novcem poreskih obveznika. A Srbija "muze" gde stigne,sada i Norvešku.

    • Jug Srbije

      11:41 // 9. 11. 2018.

      Ako se secate, dali su oni Nisu donacije i 90-ih (samohranim roditeljima, korisnicima decjeg dodatka i slicno), ali su pare ISPARILE.... tako ce ove.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: